TCMB: AB’ye ihracat tekrar artacak

Merkez Bankası blog sayfasında 'Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne İhracatında Belirleyici Unsurlar' başlıklı analiz yayımlayarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracatını analiz etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihracatı analiz edildi.

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) İhracatında Belirleyici Unsurlar" başlıklı analizde, son dönemde Türkiye'nin AB'ye ihracatındaki düşüşte, AB ekonomisinde salgın sonrası oluşan değişimlerin etkili olduğu ancak Türkiye'nin AB'ye ihracatının artmaya devam edeceği kaydedildi.

AB’ye ihracatın 2022'nin son çeyreğinden itibaren, 2010-2019 döneminin altında bir seyir izlendiğini kaydedilirken, “Öte yandan, yakın dönemde AB dışına yapılan ihracatın artması Türkiye’nin toplam ihracatının gerilemesini engelledi. Bu durum, AB’ye yapılan ihracat performansının zayıflamasında AB kaynaklı etkilerin de rol oynadığına dair bir işaret olarak değerlendirilebilir." denildi.

AB TALEBİ BELİRLEYİCİ

Salgın sonrası yükseliş kaydeden AB mal ithalatının milli gelire oranının da 2022 yılının son çeyreğinden itibaren düşerek salgın öncesi seviyelerine yakınsadığının görüldüğü aktarılan analizde, şunlar kaydedildi:

"Öte yandan, hizmet ithalatının milli gelire oranı ise artmaya devam ediyor. AB'deki yakın dönem ithalat dinamiklerine ilişkin yapılan çalışmalar, ithalatın milli gelir esnekliğindeki düşüşün birkaç faktörden kaynaklandığını ortaya koyuyor.

"Bu faktörler arasında, talep kompozisyonundaki değişim ve stoklardaki düşüş yer alıyor. Ayrıca, özel tüketimin mallardan hizmetlere yönelmesinin de ithalatın milli gelir esnekliğindeki düşüşe katkı sağladığı ifade ediliyor.

"Bu kapsamda, son dönemde Türkiye'nin AB'ye ihracatındaki seyirde, AB ekonomisinde salgın sonrası oluşan değişimlerin etkili olabileceğini değerlendiriyoruz.”

"İnceleme sonuçlarının Türkiye'nin AB'ye mal ihracatında AB talep göstergesinin temel belirleyici olduğunu gösterdiği kaydedilen çalışmada, “Daha önce yapılan benzer çalışmalardaki bulgular da AB talep göstergesinin Türkiye’nin AB'ye ihracatında temel belirleyici olduğunu ortaya koyuyor." sözleri kullanıldı.

‘PAZAR KAZANIMLARI TELAFİ EDİYOR’

Ocak 2023’ten itibaren Türkiye’nin AB ithalatı içindeki payının kademeli olarak yükseldiği vurgulanan analizde, şöyle devam edildi:

"AB pazarındaki koşulların ihracat üzerindeki olumsuz etkisi pazar payı kazanımlarıyla kısmen de olsa telafi ediliyor. Sonuç olarak, son dönemde AB’ye yapılan ihracattaki zayıf seyir, AB milli gelirinin salgın öncesi trendinin altında kalması ve ithalatın gelir esnekliğindeki azalma ile ilişkilendirilebilir.

"Diğer yandan, uluslararası kurumların ve yatırımcı kuruluşlarının tahminlerine göre, gelecek dönemde AB’de hem milli gelir büyümesinin kademeli olarak artması hem de AB ithalatının büyümesinin milli gelir büyümesine oranının tarihi ortalamalara yakınsaması bekleniyor.

"Bu durumun Türkiye’nin AB’ye ihracatını destekleyeceğini ve AB’ye ihracatın artmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz."

Sonraki Haber