TCMB'nin faizde yol haritası ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün faiz artırımına gitti. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50'ye çıkardı. Peki bundan sonra nasıl bir yol izlenecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in ve Merkez Bankası Başkanlığı'na da Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesinin ardından ekonomi politikaları deyim yerindeyse 180 derece tersine döndü. Sıcak para ekonomisini sürdüreceğini açıklayan ve özelleştirmeleri gündeme yeniden getiren Şimşek faizleri de artırmaya başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası en son dün faiz artırımına gitti. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17,50'ye çıkardı.

Peki Merkez'in yol haritası nasıl olacak? Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat bu soruya bugünkü köşesinde yanıt verdi. Fırat, faiz artırımının reel sektörü vurmamak adına zamana yayılarak yapılacağını ifade etti:

"Öncelikle şunu söyleyelim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz konusundaki bakış açısı herkes tarafından biliniyor. Ancak işin bir de ekonomik dengeler boyutu var:

- Ekonomi yönetiminin temel önceliği tüm kararların “dengeli” şekilde alınması. Yani bir tarafı yaparken ekonomide diğer dengeleri bozmadan yol almak gibi bir yol haritası belirlendi.

- TCMB yüksek artışlarla reel sektörü vurmak istemiyor.

- Hükümet büyümenin sekteye uğramasını istemiyor.

- Merkez Bankası bir kez daha fiyat istikrarını önceleyeceğini, parasal sıkılaştırma sürecinin uygulanacağını, elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını açıkladı. Metinde de yer aldığı gibi faiz artırımı sürecek ama bu zamana yayılarak ve dengeler gözetilerek yapılacak."

Sonraki Haber