Tehdit gibi analiz: ‘İtalya, Meloni’yle resesyona gidiyor’
İngiltere merkezli haftalık yayın yapan The Economist gazetesi ‘Neden İtalya Avrupa Gibi Büyük Bir Reforma İhtiyaç Duyuyor?’ başlığı ile isimsiz yayınlanan analizde, ekim ayında yeni seçilen Başbakan Giorgia Meloni’yi İtalya’yı yabancı rekabetten tecrit etmekle suçladı
The Economist’te geçen günlerde yayımlanan analiz, Meloni hükümetine adeta sopa gösteriyor. Özellikle Fransa’ya karşı anti-emperyalist çıkışları ile tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken Meloni’nin, ekonomik olarak köşeye sıkıştırılmak istendiğini ortaya koyuyor. Özellikle Batılılar tarafından “aşırı sağcılıkla” suçlanan Meloni’nin ekonomide küçük işletmeciyi ve tüccarı koruyan adımlar atması Batı’da rahatsızlık yarattı.
‘LİBERALLEŞMEYİ TEŞVİK ETMİYOR’
Analizde Meloni’nin şu ana kadar AB destekli reformlara büyük ölçüde sadık kaldığı ancak hala ‘içgüdüsel’ olarak küçük tüccarları ve hizmet sağlayıcıları korumayı öncelediği vurgulandı. Meloni’nin serbest piyasayı ve daha fazla liberalleşmeyi teşvik etmek yerine taksi şoförleri, esnaf ve plaj işletmecileri gibi küçük işletmecileri koruduğu yönünde suçlamalar yapıldı.
2000 yılından bu yana sıfıra yakın büyüme kaydeden İtalya’nın OECD ülkeleri arasında en kötü performansa sahip ülkesi olarak nitelendirildiği makalede, Avro Bölgesi’nin en kırılgan ülkesi olduğu vurgulanan İtalya’nın 2023 yılında resesyona gireceği öngörüsü paylaşıldı. Meloni’nin Avrupa’nın da iyiliğini gözeterek verimliliği arttırmak için radikal adımlar atması, rekabeti teşvik etmesi gerektiği yazıldı.
‘DRAGHİ’NİN İZİNDEN GİTMELİ’
Meloni’nin selefi olan Atlantikçi ve neoliberal politikalarıyla bilinen Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Mario Draghi’nin geçmişte bu yönde bir başlangıç yaptığına değinen analiz, İtalya’nın büyüme yanlısı reformlar yapması, genç işsizliği azaltmak, kadınları iş gücüne daha çok katılması için piyasaların daha fazla serbestleşmesi gerektiği işlendi. Kamu idaresi, yargı sistemi ve eğitimin kapsamlı bir şekilde elden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.
Çoğu Avrupa ülkesi gibi İtalya’nın da nüfusunun giderek yaşlandığı ve küçüldüğüne dikkat çekilen analizde yaşlıların siyasete olan etkisiyle önceki dönemlerde yapılan emeklilik reformlarının olumsuz etkisinden bahsedildi. Emeklilik reformları sebebiyle İtalya’nın gençlerin eğitimine harcadığı paranın neredeyse beş katını emeklilik maaşlarına harcadığına dikkat çekildi.
İş gücü piyasasında iş verenlerin daimi sözleşmelerle çalışana yaşlıları, geçici sözleşmelerle çalışan gençlere göre daha çok tercih ettiği vurgulanıyor. İtalya’daki sistemin her geçen gün gerontokrasi (yaşlıların yönettiği hükümet) sistemine doğru gittiği ifade ediliyor.
‘MELONİ AŞIRI KORUMACI’
The Economist makalesinde Güney İtalya’nın ekonomik olarak daha hassas olduğuna özel bir bölüm de ayrılmış. Eğitimden istihdama, kayıt dışı ekonomiden yolsuzluk ve organize suça kadar İtalya’nın en sorunlu bölgesinin güney bölgesi olduğu, İtalya’nın bu bölgeyi iyileştirmeden gelişme imkanı yakalayamayacağı vurgulanıyor. İtalya’nın özellikle gıda, moda, tasarım, kültür ve turizm alanlarda büyüyebileceği ancak Meloni hükümetinin ‘aşırı korumacı’ tavrının bunu engellediği işleniyor.