Tek ayak üzerinde 10 saniye durabiliyor musunuz? Duramayanların ölüm riski...
10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramıyorsanız bu sağlığınızla ilgili kötüye giden şeylerin habercisi olabilir. Yeni bir bilimsel araştırma 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramayan kişilerin ölme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. İşte o bilimsel çalışmanın ayrıntıları!
Yapılan bilimsel araştırmalar, tek ayak üzerinde 10 saniye durmayan kişilerin, ölüm riskinin yüzde 84 fazla olduğunu ortaya koydu. Tek ayak üzerinde 10 saniye duramayanların Tip 2 diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa sahip olduğunun tespit edildiği çalışma, büyük ses getirdi. Çalışmayı yapan hekimler, OLS adını verdikleri bu testin genel sağlık taramalarına eklenmesi gerektiğini söyledi.
TEK AYAK ÜZERİNDE 10 SANİYE DURAMAYANLAR DAHA ERKEN ÖLÜYOR
Hakemli bilimsel dergi British Journal of Sports Medicine'de yayımlanan araştırmada ilk olarak 1994'te kurulan CLINIMEX veri tabanının kayıtları kullanıldı. Bu veri tabanında kayıtlı kişilerin sağlık durumu ve egzersiz faaliyetleri arasındaki ilişki yıllardır takip ediliyor.
Son yapılan bilimsel araştırmada ise 2009 ve 2020 yılları arasında takip edilen ve 1702 katılımcıdan oluşan bir grup değerlendirmeye alındı.
Kontrol amaçlı muayeneye çağırılan bu katılımcılardan, herhangi bir yerden destek almadan 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde durmanın da dahil olduğu bir dizi hareket yapmaları istendi. Katılımcılardan bu hareketi yaparken, tek ayaklarını kaldırarak yerde sabit duran bacaklarının arkasına koymaları söylendi.
Bilimsel araştırmayı yürüten ekip, geliştirdikleri bu teste "Tek bacaklı duruş" (one-legged stance / OLS) ismini verdi.
Teste tabi tutulan gurubun beşte birinin hareketi yapmada başarısız olduğu görüldü. Öte yandan hareketi yaparken başarısız olan kişilerin belirli bir yaşın üzerinde olduğu tespit edildi. Veriler, testi geçememe ihtimalinin 51-51 yaş aralığından itibaren 5 yıllık aralıklarla ikiye katlandığını gösterdi.
Araştırmacılar teste tabi tuttukları gurubu 7 yıl boyunca gözlemledi. Ortaya çıkan sonuç ise katılımcıların yüzde 7'sinin bu süreçte hayatını kaybettiği yönünde oldu.
10 YILDA ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 84 ARTIYOR
Araştırmacılar yaş, cinsiyet ve sağlık durumlarını hesaba katarak 10 saniyelik OLS testini tamamlayamayanların 10 yılda herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin yüzde 84 arttığını belirledi. Testi geçemeyenlerin genel sağlık durumlarının daha kötü seyrettiği de ortaya çıktı. Bu veriye göre başarısız olan grupta tip 2 diyabet hastalarının sayısının üç kat fazla olduğu görüldü. Ayrıca OLS testini geçemeyen katılımcıların; obezite, yüksek tansiyon, sağlıksız yağ profilleri ile kalp hastalığı oranları yüksek oldu.
EN BÜYÜK ÖLÜM NEDENİ KANSER OLDU
Hayatını kaybeden kişilerin grafiğine bakıldığında görülen rahatsızlıklar ise şu şekilde sıralandı:
Yüzde 32: Kanser
Yüzde 30: Kalp ve damar rahatsızlıkları
Yüzde 9: Solunum yolu hastalıkları
Yüzde 7: Kovid-19 komplikasyonları
OLS testinde başarısız olanlar arasında ölüm oranı yüzde 17,5 olarak belirlendi. Testi geçebilenlerde ise bu oran yüzde 4,5'lik seviyeye kadar düştü.
RUTİN SAĞLIK KONTROLLERİNDE UYGULANMALI
Makalenin başyazarı Dr. Claudio Gil Araujo, bu testin rutin sağlık kontrollerinde uygulanması gerektiğini kaydetti. IFL Science'a verdiği röportajda "51 ve 75 yaş arası kişilerin genel olarak sağlık kontrollerine gitmesini öneririm" diyen Dr. Araujo, "Konsültasyona boy, kilo ve kan basıncı ölçümleriyle birlikte 10 saniyelik OLS testi de dahil edilmeli. Bu çok basit bir yöntem" ifadelerini kullandı.
Kaynak: IFL Science, British Journal of Sports Medicine