Tek Kuşak Tek Yol Girişimi:Çin Gücünün Küresel Yönetişime Katkısı
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Asya Boao Forumu 2021 Yıllık Konferansı'nın açılış töreninde Çin, "Kuşak ve Yol" u yüksek kalitede inşa etmeye ve kapsamlı danışma, ortak katkı ve paylaşılan faydalar ilkelerini uygulamaya devam edeceğini ve açıklığı teşvik edeceğini önerdi.
Dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu ve salgından sonra acilen iyileştirilmesi gereken üç değişiklik vardır.
Birincisi, büyük güçler arasındaki oyun sertleşti ve salgın sonrası ekonomik toparlanma ileriye doğru sarsıldı. Uluslararası Para Fonu, salgın azalırken küresel ekonomik büyüme oranının bu yıl% 6'ya, 2022'de ise% 4.4'e ulaşmasının beklendiğini tahmin ediyor. Ancak bu toparlanma beklentisinin belli ön koşulları vardır. Sermaye akışının, lojistiğin ve insanların salgının bulanıklığından kurtulup düzelmesini sağlamakla birlikte, dünya ekonomisinin uluslararası ekonomik ve ticari kurallar çerçevesinde düzenli işleyişini de gerektirir. . Bununla birlikte, bazı büyük güçlerin araçsallaştırılmış çok taraflılığı veya diğer ülkelerden yapay "ayrılma", salgından sonra dünya ekonomisinin hızlı toparlanmasına ve sağlıklı gelişmesine yardımcı olmuyor. Bazı büyük güçler hegemonyayı korumaya çalışır, diğer ülkeleri bastırmak için kuralları kullanır veya tarafsız olmayan bir yönetim düzenini yeniden şekillendirmek için müttefikleri birleştirerek seçici çok taraflılığa başvurur. Bunların hepsi küresel ekonomik yönetişimdeki uyumsuz seslerdir ve salgından sonra dünya ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olmazlar.
İkincisi, salgın ekonominin dijitalleşmeye dönüşümünü hızlandırdı. Salgınla mücadele, salgın sırasında ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesi ve salgın sonrası ekonomik toparlanma sürecinde ekonominin dijital dönüşümü önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Çin'in salgını kontrol etme ve dijital ekonominin yeni teknolojilerin yardımıyla dönüşümünü teşvik etme konusundaki üstün performansı, dünya çapındaki ülkelere bu değişiklik turu için önemli bir referans sağladı. Dijital teknolojinin olgunlaşması ve dijital ekonominin artan refahı ile birlikte, salgından sonra dünya ekonomisinin yeni bir resmini şekillendirecek olan yeni ekonomik formatların avantajları ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu aynı zamanda dünyanın her yerinden şirketlerin acilen yeni iş biçimlerine, yeni kurallara ve yeni rekabet ortamına uyum sağlamaları gerektiği anlamına gelir.
Üçüncüsü, düşük karbonlu, yeşil ve sürdürülebilir büyüme için artan taleptir. "İnsan ve doğa, yaşam topluluğudur" ve iklim değişikliğiyle başa çıkmak acildir. Geçmiş ekonomik kalkınma modeli, gelecekte iklim değişikliği ile başa çıkmak için insanoğlunun acil ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bir anlamda ekonomik kalkınma modelini ayarlamak ve iklim değişikliği yönetişimine dikkat etmek, yeni üretici güçleri keşfetmek ve geliştirmek anlamına gelir. Düşük karbonlu, yeşil ve sürdürülebilir büyüme tarafından yönlendirilmeli ve yeni kalkınma ivmesini keşfetmelidir.
"Tek Kuşak, Tek Yol" girişimi zamanın vaadi, kazan-kazan yolu ve Çin'in vaadidir. “Kuşak ve Yol” girişimi, salgından sonra dünyada fırsatları geliştirme ve yeni fırsatlar yaratma güzergahı üzerindeki ülkeler için önemli bir başlangıç noktası olacak. Çin, daha yakın sağlık ortaklıkları, daha yakın bağlantı ortaklıkları, daha yakın yeşil kalkınma ortaklıkları ve daha yakın açık ve kapsayıcı ortaklıklar kuracak ve insanlığın ortak refahına olumlu katkılar sağlayacaktır.