‘Teklif ücrette adaleti sağlayacak’
Sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin kanun teklifini değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, düzenlemedeki en önemli maddelerden birinin, döner sermaye dağılımının merkezileştirilmesi olduğunu böylece ücretlerde adaleti sağlanacağını kaydetti
Sağlık-Sen, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sağlık çalışanlarının sorunlarının değerlendirildiği basın toplantısı düzenlendi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, teklifle sağlıkçılara yapılan performans ödemelerinin merkezi bütçeden yapılacak şekilde düzenlenmesinin mevcut adaletsizliği ortadan kaldıracağını belirtti.
İŞ AYNI ÜCRET FARKLI
Durmuş, sağlıkçılara sağlanan performansa bağlı ücret sisteminin hastanenin gelirlerine göre değişiklik göstermesinin adaletsizlik oluşturduğunu vurguladı. Bu durumun, farklı hastanelerdeki sağlık çalışanlarının unvanları aynı olsa da farklı ücretler almasına yol açtığına dikkat çeken Durmuş, "Aynı ilde çalışan uzman hekimlerin biri diğerinden 2-3 kat fazla ücret alabiliyor. Aynı işi yapmalarına, aynı performans puanını üretmelerine rağmen ücretlerinde 3 katlık fark olabiliyor. Ebe hemşire sağlık memurları arasında 3 bin liraya varan ücret farkları oluşuyor." diye konuştu.
Durmuş, düzenlemedeki en önemli maddelerden birinin döner sermaye dağılımının merkezileştirilmesi, merkezi bütçeden yapılacak şekilde olması olduğunu söyledi.
Kanun taslağında, sağlık çalışanlarının ücretlerinin yükseltilmesine ilişkin de düzenleme olduğunu dile getiren Durmuş, döner sermaye tavan oranlarının artırılmasının ücretlere de olumlu yansımasını beklediklerini kaydetti.
EK GÖSTERGEDE YENİ İYİLEŞTİRME
Durmuş, taslakta uzman hekim ve hekimlerin emekliliklerine yönelik düzenlemelerin de olduğunu söyleyerek, "3600 ek gösterge düzenlemesinde 600 puan iyileştirme yapılırken burada da ekstra bir düzenleme yapılacak." dedi.
Düzenlemenin üniversite hastanelerini ve adli tıp kurumlarını da kapsadığını vurgulayan Durmuş, "Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını kapsayan önemli bir düzenleme olduğunu görüyoruz. Eğer ikincil mevzuatta bu düzenlemelerin içi boşaltılmazsa sağlık çalışanları arasında memnuniyet oluşturacak bir düzenleme olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
BİR SORUN DA İSTİHDAM
Durmuş, sağlık çalışanlarının önemli sorunlarından birinin de istihdam olduğunu belirterek bu durumun sağlık çalışanlarının çalışma yüklerini çok fazla artırdığını ve çalışma sürelerini uzattığını söyledi. Bu durumun sağlık çalışanlarının aile hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Durmuş, bu yüzden her yıl 60-70 bin istihdamın yapılması gerektiğini ifade etti.
RADYOLOJİ ÇALIŞANLARININ SAĞLIK İZNİ
Durmuş, geçen haftalarda radyoloji çalışanlarıyla ilgili yönetmelik düzenlemesi yapıldığını hatırlatarak, "Yönetmelikte saat hesabı yapılarak sağlık çalışanlarının, sağlık izni kullanma hakkı belli şekilde kısıtlandı. Buna itiraz ettik ve dava açtık. Çünkü kanunda açık ve net hüküm var. Radyoloji çalışanlarının, radyasyona maruz kalan çalışanların, radyasyon etkilerinden korunabilme, vücutlarını yenileyebilme adına tanınan sağlık iznini kısıtlayıcı yapılan düzenlemelerin iptali için dava açtık. Bu davayı yüzde 100 kazanırız. Çünkü kanunda yapılan bir düzenlemeyi yönetmelikle değiştiremezsiniz." diye konuştu.