TEKSİF’ten Öztek Ve St Giyim İşverenine Uyarı: Orman kanunlarına TCK hatırlatması

Kötü çalışma koşulları ve düşük ücret nedeniyle TEKSİF’e üye olan işçiler, hakaret ve iftiralara maruz kalırken, TEKSİF Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ersin Çelik, işverene, sendikal faaliyeti engellemenin 2 yıla kadar hapis cezası olduğunu hatırlattı.

Adıyaman’da faaliyet gösteren Öztek Hazır Giyim ve ST Giyim fabrikalarında çalışan işçiler, Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri (TEKSİF) Sendikası’na üye olmaya başlayınca baskı da başladı. İşveren üretim yaptığı marka ve kuruluşlara işçi haklarına saygı duyacağı taahhüdünde bulunmasına rağmen işçilere sendikadan istifa etmelerine yönelik tehditte bulunduğu öğrenildi. TEKSİF Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik işverene, sendikal faaliyete engel olanların iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesini hatırlattı.

‘EKMEĞİNİZDEN EDERİZ’ TEHDİDİ

Öztek Hazır Giyim'de 330 kişi, ST Giyim'de 265 kişi olmak üzere aynı işverene ait iki ayrı işyeri olan fabrikalarda toplam 595 işçi çalışıyor. Dünyaca ünlü İspanyol Inditex grubuna ait Zara ve diğer markalar ile savunma sanayimiz için üretim yapan fabrikanın işvereni Zara’dan ve savunma sanayisinden sipariş alabilmek için, işçi haklarına saygı duyacağına ilişkin taahhütte bulundu. Ancak buna uymayan işveren, çalışanların, kötü çalışma koşullarına karşı anayasal haklarını kullanarak Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'na üye olmaya başlamasıyla yasadışı yollara başvurdu. Edinilen bilgiye göre işveren, sendikalaşma sürecinde önce işyerlerinin tabelalarını söktü, ardından da çalışanları sendikaya üye olmaları halinde fabrikaları kapatmakla tehdit etti. İşçilere “Sendikalı olursanız sizleri ekmeğinizden ederiz” denildiği belirtilirken bunun yanında çeşitli baskı ve tacize maruz kalan çalışanların iftira ve hakaretlere de uğradıkları ifade edildi.

VERGİ KAÇIRMA İDDİASI

İşyerinde psikolojik baskı ve taciz (mobbing) uygulanan işçiler, zorla e-Devlet şifreleri alınarak, sendikadan istifa ettirilmeye başlandı. Yasalara aykırı şekilde asgari ücretin altında, zor şartlarda, kuralsızca çalıştırıldığı öğrenilen işçilerin yine yasal olmamasına rağmen zorla fazla mesaiye bırakıldıkları, fazla mesai yapamadan evlerine gönderilmedikleri de öne sürüldü. İşçilerin fazla mesai ücretlerinin bankaya yatırılmadığı, elden verildiği belirtilirken SGK priminin de eksik yatırıldığı devletten vergi kaçırıldığı iddia edildi.

‘HESAP VERECEKLER’

Konuya ilişkin açıklama yapan TEKSİF Sendikası Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, Öztek ve ST Giyim’de resmen orman kanunları uygulandığını savundu. “Bu düzen böyle gitmeyecek” diyen Çelik, şu uyarılarda bulundu: “Ancak bilinmelidir ki bizler burada haksız bir şekilde tehdit edilen, baskı gören emekçi kardeşlerimizle birlikte birlik ve beraberlik içinde mücadelemize devam edeceğiz. Mücadelemiz hem sahada hem de hukuki olarak sürecek. Unutulmamalıdır ki Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi uyarınca sendikal faaliyete engel olanlar iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. TEKSİF Sendikası olarak bugüne kadar haksızlığın, hukuksuzluğun, sömürünün, adaletsizliğin karşısında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. TEKSİF Sendikası’na üye olan hiçbir emekçi kardeşimiz yalnız değildir. Emekçi kardeşimizi işiyle, ekmeğiyle tehdit edenler, kanun karşısında hesap verecekler.”

‘İNSANLIK SUÇU’

Ersin Çelik, Öztek ve ST Giyim yönetimlerini, sendika üyelerine karşı sergilediği düşmanca tavra bir an önce son vermeye davet ederek, şu çağrıyı yaptı: “Sendika üyesi olan çalışanları hainlikle suçlamaya son verin. En büyük hainlik, kanunların vermiş olduğu hakları engellemektir. İnsan haklarına saygı duymamaktır. Alınteriyle emek mücadelesi veren insanların ekmekleriyle oynamak, bir insanlık suçudur. Siz ne yaparsanız yapın, ne bizleri ne de Öztek ve ST Giyim emekçilerini yıldıramayacaksınız. Örgütlenme özgürlüğünü engelleme çabalarınız boşa çıkacak! Öztek ve ST Giyim emekçisi sendikasına kavuşacak, başka yolu yok.”

Sonraki Haber