Tekstil ihracatçıları açıkladı: Yeni gelecek sistemle maske üretimi artacak

Cumhurbaşkanlığı kararıyla koronavirüsün yayılımını önlemek amacıyla maske takmak zorunlu hale getirildi, maskelere talep arttı. Aydınlık’a konuşan tekstil ihracatçıları yeni gelecek maske makinalarıyla birlikte, kısa sürede tıbbi malzeme talebinin karşılanmasında sıkıntının giderileceğini söyledi.

Bilim Kurulu'nun, Cumhurbaşkanlığı’na koronavirüs salgınının yayılımının engellenmesi amacıyla önerdiği tedbirler hayata geçirildi. Bu kapsamda yurttaşlara kamu alanları ve insanların toplu bulunduğu bölgelerde maske takma zorunluluğu getirildi. Ancak salgının ilk günlerinden bu yana maske fiyatlarında dikkat çeken bir artış yaşandı. Son günlerde el birliğiyle maske üretimi artırılsa da fiyatlar yüksek. Standart tek kullanımlık bez maskelerin tanesi eczanelerde yaklaşık 4 TL'ye satılıyor. Toptanda da fiyat çok farklı değil. İstanbul'da medikal ürünlerin satıldığı Karagül İş Merkezi'nde maske fiyatlarını sorduk. 50'li kutuların fiyatı 125-150 TL arasında değişiyor. Yani tanesi 2,5-3 TL'ye geliyor. İş Merkezi'nde özellikle yasaktan sonra hareketliliğin arttığı görülüyor.

Peki Türkiye maske üretiminde ne durumda, üretimin artırılması için ne gibi girişimler var? Aydınlık'a konuşan tekstil ihracatçıları maske kullanımının zorunlu hale gelmesinden doğacak fiyat artışını önlemek ve tıbbi malzeme talebinin giderilmesi için çalışmaları anlattı.

'EN BÜYÜK AVANTAJ KUMAŞI ÜRETMEMİZ'

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz: Şu anda maske üretimi konusunda daha fazla üretim yapabilme adına yeni makinalar planlandı ve siparişleri verildi. En yakın zamanda yani önümüzdeki hafta ilave kapasiteler de oluşacak. Tabi şu an ani bir ihtiyaç oluştuğu için bunların karşılanması kolay olmayacak. Hem yeni yatırımlar, hem de konfeksiyon sektörünün maske üretimiyle dönmesi sektör biraz rahatlayacak. Normal konfeksiyon üretimi yurtdışındaki firmaların alımları kesmesiyle durma noktasına geldi. Tişört-pantolon üreten birçok firma maske üretimine döndü. Kâr amacı gütmeden, sosyal sorumluluk anlamında maske üretimlerine başlandı. Çok sayıda firma bilgisi geliyor. Sağlık Bakanlığı USHAŞ Genel Müdürlüğü de bu konuda aktif görev alıyor. USHAŞ sektörle yakın temasta bulunuyor ve bu konuda başarılı çalışmalar yapıyorlar.

Elimizdeki en büyük koz Melt Blown denilen maske kumaşının Türkiye’de üretilebiliyor olması. Türkiye’nin kumaşta on katı üretim potansiyeli var. Sokağa çıkmama uyarılarına vatandaşlarımız uysa aslında maske kullanımı da yarı yarıya düşecek.

Stokçularla ilgili Bakanlığın aldığı sert önlemlere her zaman destek veriyoruz. Fırsatçılar maalesef her süreçte çıkıyor. Bunlara fırsat vermemek lazım.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci: Türkiye’de inanılmaz bir aşama kaydettik. Yakında koruyucu maske üretim makinaları istemediğimiz kadar gelecek. Burada en çok dikkat etmemiz gereken hijyen şartları. Maske üretiminde çok fazla el değmemesi gerekiyor. Çok fazla yer değiştirmemesi gerekiyor. Normal standart bir makinada ürün makinadan girer, üretim kanalından geçip kumaş birleştirilir, teli takılır, el değmeden kutulanır, tüketiciye ulaşır. Bunun özelliği budur. Biz en fazla 2-3 hafta içerisinde makineleşme sürecini tamamlayıp otomatik sisteme geçeceğiz. Sağlık Bakanlığı'yla çok ciddi bir organizasyon kurarak, USHAŞ şirketiyle bağlantı kurarak bu işi organize ettik. Maske kumaşı üretiminde çok ciddi üretim fazlamız var. Ayrıca Türkiye’nin koruyucu kıyafet konusunda hiçbir eksiği yok.

Sonraki Haber