Tekstil sektörü temsilcileri Bakan Kacır’la buluştu: Kaynak hepimize yeter yeter ki kayda alalım

Yaklaşık bir buçuk saat sektörün derinleşen sorunları masaya yatırıldı. Çözümler dinlendi. Somut adımlar atılması gerektiği vurgulandı. Kayıt dışı ile mücadele ve eleman sorunu öne çıktı

Tekstil ve ayakkabı sektörü temsilcileri önceki gün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Bakanlık’ta bir araya geldi. Aydınlık’a konuşan Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt “İçerideki kaynaklar hepimize yeter.” dedi. Görüşmeye ilişkin paylaşım yapan Bakan Kacır da "Sektörlerimizin rekabet gücünü yükseltecek, AR-GE ve inovasyon kabiliyetini artıracak, markalaşmayı güçlendirecek adımları hep birlikte atmayı hedefliyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele, mesleki eğitim ve istihdam, markaları korumaya yönelik adımlar önceliğimiz olacak." ifadelerini kullandı. Toplantıda sanayideki daralma ve küçülmenin sebepleri ile buradan çıkarılacak dersleri konuştuklarını kaydeden ÖRSAD Başkanı Fikri Kurt, “Tekstil sektörü sanayinin lokomotifiyken bugün neden bu duruma düştüğünün yorumlarını geliştirdik.” dedi ve ekledi:

“Türkiye’de eskiden Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) vardı. Son yirmi yılda Kalkınma Bakanlığı kuruldu ama DPT kalktı. Parası olan fabrika kurdu ama kurulan fabrikaların kime faydası oldu? Yabancılara. Türk ekonomisine bir kısmının faydası oldu bir kısmının olmadı.

‘PARAYI DIŞARIDA ARAMAYA GEREK YOK’

“Haksız kazançlarla kayıt dışı çalışan işletmeler var. Türkiye’nin dışarıda para aramasına gerek yok. İçerideki kaynaklar hepimize yeter. Kayıt dışını kayıt altına alır, vergi verenle vermeyenin eşitsizliğini ortadan kaldırır ve vergiyi tabana yayarsak olur.”

DÜRÜST SANAYİCİ NASIL REKABET EDECEK?

Kayıt dışı ile haksız kazançlar peşinde olanlar büyürken ülkesine bağlı olan sanayicinin küçüldüğü eleştirisini ileten Kurt, sorumluluklarını yerine getirmeyen sanayiciye denetim çağrısında bulunduklarını belirtti. Özellikle kayıt dışı olarak yabancı işçi çalıştıran işverenlere de yaptırım uygulanması gerektiğini söyledi. Kurt, “Vergi vermiyor, sigorta vermiyor, kaçak işçi çalıştırıyor. Ülkesine istihdam sağlayan, vergisini veren, dürüst sanayici nasıl rekabet edecek? Kayıt dışını kayıt altına alan, bütün sanayicilerin eşit üretim yapma imkanına sahip olduğu bir Türkiye istiyoruz. Devlet neden var? Yanlış yapanlara ceza vermek için.” dedi.

ELEMAN SORUNU

İş gücü maliyetlerinin çok yükseldiğini ve imalat yapmanın güçleştiğine işaret eden Kurt, “Bunun üzerine istihdamda da çalıştıracak nitelikli eleman yok. Alttan eleman yetişmiyor.” diyerek nitelikli mesleki eğitime olan ihtiyaca dikkat çekti.

ATIL KAPASİTEYE ÖNLEM TALEBİ

Öte yandan gelişigüzel yatırımlarla Türkiye’de atıl bir kapasite oluştuğuna işaret eden Kurt, bunlara ilişkin önlemler alınması gerektiğini ilettiklerini de belirtti. Kurt, konkordato ilan eden şirketlerin takibinin yapılmasını söyledi ve alacaklı olan tarafın mağdur edilmemesi konusunda denetim ve kontrollerin yapılması gerektiğini vurguladı. İyi bir toplantı yapıldığını ve sektöre fayda sağlayacak adımların bir an önce atılmasını istediklerini kaydetti.

Sonraki Haber