Tekstil sektöründe istihdam alarmı

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, tekstil sektörünün uyarı verdiğine dikkati çekti. 1,5 milyon işçinin doğrudan çalıştığı sektörün darboğaza girdiğini vurguladı, istihdam kaybına dikkati çekti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden tekstil sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirten Ay, çok sayıda tekstil emekçisinin yaşamını yitirdiğini ve birçok işletmenin zarar gördüğünü söyledi. Tekstilin neredeyse üçte birinin bu bölgede üretildiğini hatırlatan Ay, "Deprem sonrasında ekonomik sıkıntılarla mücadele ediyoruz. Tekstil sektöründe ihracat gerilemesi var. Biz 20 milyar dolar ihracatla bu ülkeye para getiren bir sektörüz.” dedi.

FASON ÜRETİMİN SANCISI

Sektörün yavaş yavaş bir darboğaza girdiğini dile getiren Ay, şöyle devam etti:

“Fason üretim yapmanın maalesef sancılarını bugün üretimin azaldığı noktada yaşamaya başladık. Çünkü önceden markalar siparişlerini daha ucuz ve uygun yerlere taşıyordu. Bugün markalar yavaş yavaş bu ülkeden gidiyor. Her platformda dillendiriyoruz, haykırıyoruz. Biz bu markaları tutmamız gerekiyor… Bizim ana bir markamız olsaydı ya da bugün dünyaca ünlü markalar biz de olsaydı bu kararı biz verecektik ve bugün yaşadığımız sıkıntıları çekmeyecektik. Markalaşma konusunda hala geç kalmış da değiliz. Türk tekstil işçisi çok kalifiye bir işçi, bir ürünü zamanında kaliteli bir şekilde üretip yetiştirebiliyor. Bunu marka desteğiyle destelemediğimiz için diğer ülkelerde bu kaliteye ulaştıklarında, orada daha ucuz iş gücü varsa markalar oraya gitmeye başlıyor. "

‘GEREKENLERİ YAPALIM’

SGK verilerine göre, nisan ayı itibariyle tekstil ve hazır giyimde istihdam kaybının 133 bin 922 kişi olduğunu ifade eden Ay, istihdam kaybına dikkat çekerek şunları belirtti:

“Bunun bir kısmı deprem nedeniyle, bir kısmı EYT nedeniyle oldu ama onların çoğu işbaşı yaptılar. Gerçek anlamda istihdam kaybı her hâlükârda 100 binin üstündedir. Yine SGK verilerine göre tekstil ve hazır giyimde 10-99 kişi çalıştıran 604 işyeri kapanmış. Yeni kurulanların çok büyük bir kısmı 1-9 kişiden oluşan mikro işletmeler.

Yani eline sipariş gelirse üretim yapacak, yoksa çalışmayacak. Yılın ilk 6 ayında ihracat yüzde 7,4 düştü. Türkiye’nin cebine 6 ayda 1 milyar 368 milyon dolar daha az para girdi. Öz İplik İş Sendikası olarak uyarıyoruz. Ortada bir sıkıntı var, emekçinin sırtına yükleyerek de çözülemeyecek bir sıkıntı. Emekçinin hakkını gerçek anlamda vererek bu sürece müdahale edilmeli. Devlet, sendikalar, işverenler oturalım, bu sektörün kurtulması için gerekenleri yapalım.”

Sonraki Haber