Tel Aviv güçleri yeniden kuzeyde: Direniş hâlâ orada, hâlâ savaşıyor

Herkes Refah’a kara harekatı beklerken İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyine yeniden girdi. Cibaliye ve Zeytun’da yoğunlaşan çatışmalarda son birkaç gün içinde beş İsrail askeri öldürüldü. Tel Aviv'in aylar önce ‘temizlendiğini’ iddia ettiği bölgede birçok direniş grubu sahada çarpışıyor.

Tel Aviv rejimi HAMASGazze'nin kuzeyinde yenilgiye uğrattığını iddia etmesinden aylar sonra İsrail ordusu bölgeye yeniden girdi. Direniş’in kuzeyde toparlandığına dair haberler aylardır geliyor fakat Tel Aviv güçleri bölgeye baskınlar yapmakla yetiniyordu. 11 Mayıs itibarıyla Gazze’nin kuzeyindeki Zeytun ve Cibaliye’de HAMAS savaşçıları ile İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar yeniden alevlendi.

Filistin direnişinden bir saha komutanı Lübnan televizyonu el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, Zeytun’da İsrail tanklarının bölgedeki hastanenin yakınından “çekilmek zorunda kaldığını” söyledi. Filistinli komutan, “Direniş son üç gün içinde bölgede konuşlanan güçleri havan mermileri ve tanksavar roketleriyle hedef aldı. İşgalin topçu ve hava bombardımanı hala devam ediyor.” dedi.

İsrail, Filistin’e karşı başlattığı kara harekatının ilk aylarında ele geçirdiğini ileri sürdüğü kuzeydeki Cibaliye’ye de ikinci kez operasyon düzenliyor. Tıpkı yaklaşık bir ay önce Şifa Hastanesi ve civarına geri dönmek zorunda kaldığı gibi.

ÜÇ GÜNDE BEŞ ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu cuma günü dört askerinin Zeytun’da bir ara sokağa yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu öldüğünü açıkladı. Cumartesi günü de bir başka askerin yine aynı bölgede HAMAS savaşçıları ile girdiği çatışma sırasında öldürüldüğü aktarıldı. İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başladığından beri toplam asker kaybı 272’ye çıktı.

Mesele öylesine bir hal almış durumda ki İsrail ordusu Refah’tan sonra buradaki halkı da tahliye olmaya zorluyor. Tel Aviv, tahliye bölgesinde 100 bin ila 150 bin arasında Filistinli olduğunu tahmin ediyor. Bu kişiler Gazze Şehri'nin batısındaki sığınaklara taşınmaya çağrılıyor.

ÜST KADEMELER RAHATSIZ

Görünen o ki Tel Aviv rejiminin en üst kademeleri oluşan bu yeni koşuldan hiç de memnun değil. Ülkede yayın yapan Kanal 13'ün haberine göre İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi bu hafta sonu güvenlik istişareleri sırasında Başbakan Binyamin Netanyahu'ya savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğine dair bir “ertesi gün” stratejisi geliştirip ilan etmediği için yüklendi.

Haber kanalına göre Halevi şunları söyledi: “Şu anda Cibaliye'de yeniden faaliyet gösteriyoruz. Gazze’de HAMAS'ın dışında bir yönetim organı oluşturma amacıyla diplomatik hamle yapılmadığı sürece HAMAS'ın altyapısını dağıtmak için başka yerlerde tekrar tekrar harekete geçmek zorunda kalacağız.” dedi. Halevi görevi “Sisifosvari” olarak tanımlayarak, Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkum edilen kral Sisifos’a gönderme yaptı. Haberde, diğer üst düzey ordu yetkililerinin de isim vermeden siyasi liderleri karar almaya ve bir strateji oluşturmaya çağırdığı belirtiliyor. Ayrıca kabine üyelerinin Netanyahu'yu İsrail'in son haftalardaki tutumu ve karar alma konusundaki eksikliğinin “hayatları riske atmaktan başka bir işe yaramadığı” konusunda uyardığı da bildirildi.

KUZEY AYAKTA!

Filistin direnişi, Cibaliye, Zeytun, Refah ve Gazze Şeridi’ni ikiye bölen “Netzarim Koridoru”nda şiddetli çatışmalara giriyor ve İsrail güçleriyle karşı karşıya gelmeye devam ediyor. HAMAS’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Zeytun’un güneyinde toplanan İsrail askerlerini bir dizi havan mermisiyle hedef aldığını duyurdu. Kassam, bölgede bir İsrail Merkava 4 tankını el-Yasin 105 mermisiyle hedef aldı ve “işgalci güçlerin havan mermileriyle ezildiği” çatışmaların ardından helikopterin ölü ve yaralıları tahliye ettiği sahneleri yayınladı.

Mücahitler Tugaylarının ise Zeytun Kliniği civarında bir İsrail tankını zırh önleyici bir silahla hedef alarak imha ettiği bildirildi. Yine aynı yerde Kudüs Tugayları savaşçılarının Zeytun Kliniği çevresine giren düşman askerlerini ve araçlarını havan mermileriyle bombaladığı ve bir dizi İsrail askeri aracına karşı yüksek patlayıcılı iki yer düzeneğini patlattığı aktarıldı. Kudüs Tugayları, Gazze'de düşürdüğü ve ele geçirdiği bir İsrail Skylark uçağının görüntülerini yayınladı.

SAVAŞ KABİNESİNDE YİNE KAVGA ÇIKTI

Kanal 12 de Netanyahu'nun kısa süre önce Shin Bet Şefi Ronen Bar ile de stratejik planlama konusunda tartıştığını aktardı. Bar'ın Savunma Bakanı Gallant ile “tüm cepheleri ve hususları dikkate alan” görüşmeler yaptığını söylemesi üzerine öfkelenen Netanyahu, “Ne?! Savunma Bakanı ile stratejik müzakereler mi yapıyorsunuz?” diye sordu. Bar’ın “Ne biçim bir soru bu? Elbette.” cevabına karşılık Netanyahu hem Shin Bet’in hem de Mossad'ın Gallant'a değil kendisine bağlı olduğunu hatırlatarak yanıt verdi. Tartışmalara katılan Gallant da Başbakan’a “Savunma Bakanı’nın stratejik müzakereler yapmasını mı engelliyorsunuz? Biz yapmayacağız da kim yapacak?” sorusunu yöneltti.

Habere göre gerilim en yüksek seviyelerde dolaşırken Netanyahu stratejik müzakerelerin “Sadece kabinede yapıldığını” söyleyerek Gallant'ın daha da öfkelenmesine yol açtı. Kanal 12’ye bakılırsa Savunma Bakanı şu sözlerle Netanyahu’ya yüklendi: “Stratejik görüşmeler yapmak istediğinizde bizim hazırlıklı gelmemiz gerekiyor. Buraya hazırlıklı gelmek için toplantılar düzenlemek benim görevim. Sorun şu ki siz bu görüşmeleri yapmıyorsunuz.”

Sonraki Haber