Batı’da ifade özgürlüğü: Telegram’a sansür baskısı

Telegram’ın CEO’su Durov’un Fransa’da gözaltına alınmasına karşı tepkiler büyüyor. Rusya, bunun ifade özgürlüğüne karşı saldırı olduğunu söylerken, X’in sahibi Elon Musk da bu karara karşı gelerek Durov için adalet istedi

Batı ifade özgürlüğü ve bilginin dolaşım serbestliğine karşı iki yüzlülüğünü yeniden ortaya koydu. Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’un Fransa’da havalimanında polis tarafından gözaltına alınması, Batı’nın ifade özgürlüğüne olan bakış açısını tekrardan tartışmaya açtı.

Rusya'da ve yurtdışında çok sayıda tanınmış isim Durov'un tutuklanmasını kınayarak bunu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova Paris'teki konsolosluğun Durov'a erişim talep ettiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Kremlin'in Durov'un tutuklanmasıyla ilgili şu anda yorum yapmanın doğru olmadığını düşündüğünü, zira Durov'un neyle suçlandığının henüz bilinmediğini söyledi.

‘AMAÇLARI TELEGRAM’I KAPATMAK’

Rusya'nın en üst düzey insan hakları yetkilisi Tatyana Moskalkova, Fransız yetkililerin Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'u, sansür içermeyen platformu kapatmak istedikleri için tutukladıklarını söyledi.

Aynı zamanda Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Saint Kitts ve Nevis vatandaşı olan Durov, özel jetinin cumartesi günü Paris-Le Bourget Havaalanı'na inmesinin ardından gözaltına alındı. Yerel medya, savcıların Durov'un platformunun suçlular tarafından kullanılmasını engellemede başarısız olduğuna inandıklarını bildirdi.

Pazar günü Telegram'da yazan Moskalkova, "Pavel Durov'un tutuklanmasının ardındaki gerçek nedenin, dünya meseleleri hakkında gerçeği bulabileceğiniz bir platform olan Telegram'ı kapatma girişimi olduğunu" savundu.

Durov'a yönelik zulmün "ifade özgürlüğünü ve çok kutuplu bir dünyanın yaratılmasını destekleyen herkesi öfkelendirdiğini" de sözlerine ekleyen Moskalkova, Durov'un tutuklanmasını "ifade özgürlüğünün bir başka ağır ihlali, demokrasiyi öven ama gerçekte onu ezmeye çalışan ülkelerin temel insan haklarına saygı konusunda çifte standart uygulamalarının bir başka bariz örneğidir." diye yazdı.

MUSK’TAN DESTEK

ABD’li milyarder Elon Musk, Durov'u savundu ve sosyal medya milyarderi Mark Zuckerberg'i sansür baskısına boyun eğdiği için eleştirdi. Musk, Durov’un Le Bourget havaalanında tutuklanmasından saatler sonra X'e "#FreePavel" (Özgür Pavel) yazdı.

Eski adı Twitter olan X'i ifade özgürlüğünü geliştirmek için satın aldığını söyleyen Musk, Rusya doğumlu teknoloji girişimcisinin tutuklanmasını eleştirdiği bir paylaşımda Durov'un X'i yenilik ve ifade özgürlüğünü müjdelediği için övdüğü bir görüntüsünü paylaştı.

Musk, X'te daha sonra yaptığı bir paylaşımda, sosyal medya lideri Mark Zuckerberg'i eleştirerek, Meta CEO'sunun Durov’un karşı karşıya kaldığı benzer iddialar nedeniyle neden tutuklanmadığını soran bir tweet attı.

Musk, "Çünkü sansür baskısına çoktan boyun eğdi. Instagram'ın büyük bir çocuk istismarı sorunu var ama ifade özgürlüğünü sansürlediği ve hükümetlere kullanıcı verilerine arka kapıdan erişim sağladığı için Zuck'a tutuklama yok." ifadelerini kullandı.

‘POLİTİKALARA UYUYORUZ’

Telegram pazar günü bir açıklama yayınlayarak şirketin AB yasalarına ve içerik moderasyon politikalarına uyduğunu söyledi ve Durov'un platformun kötü aktörler tarafından kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmenin "saçma" olduğunu ekledi. Bu yılın başlarında Telegram, AB uyumluluğunu sağlamak için Belçikalı bir hukuk temsilcisi atadı.

Durov, kullanıcı verilerini yetkililere vermeyi veya bir gözetim "arka kapısı" kurmayı sürekli olarak reddetti ve ABD'den gördüğü baskı hakkında kamuoyuna konuştu. Rus hükümetiyle olan anlaşmazlıkları konusunda da açık sözlüydü.

Sonraki Haber