Temel tüketim maddelerinde yeni KDV indirimi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki akşam kabine toplantısının ardından açıkladığı bazı temel ihtiyaç maddelerinde KDV indirimi Resmi Gazete'de yayımlandı.

“Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ay başından itibaren yürürlüğe girecek.

Kararla temel ihtiyaç maddelerinden olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektan, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil, peçete ile bebek ve yetişkin bezleri, hijyenik ped gibi ürünlerin satışında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek. Öte yandan yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanacak.

‘SEKTÖREL FAALİYETLERE KATKI SAĞLAYACAKTIR’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Twitter hesabından yayınladığı mesajla, karardan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Şubat ayında da pirinçten makarnaya, et ve balıktan su, süt, çay ve kahveye, peynir ve yumurtadan şekerli ürünlerle sebze, kuruyemiş ve bakliyat çeşitlerine kadar pek çok üründe KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmişti.

Son KDV indirimleriyle yeme içme hizmetlerinde halen birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, bu hizmetlerin tamamında yüzde 8 olarak uygulanacak.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da bir mesaj yayınlayarak, kararın yeme içme sektöründe uzun süredir sıkıntı çeken sektör için ferahlatıcı bir haber olduğunu söyledi. Baran, “Temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indiriminin fiyat artışlarının önüne geçme yönünde faydası olacağına inanıyorum. Tıbbi cihaz ile arsa ve arazilerde KDV indirimi de sektörel faaliyetlerin artmasına katkı sağlayacaktır.” dedi.

TOHUM VE FİDANDA YÜZDE 1

Dün yayınlanan kararla ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tüm tohumluk ve fidanların KDV oranı yüzde 1'e indirilecek, böylece sayma usulüyle sadece belli başlı tohumlar ve fidanlar değil, Bakanlıkça sertifikalandırılan tüm tohumluklar ve fidanlar için aynı KDV oranının uygulanması esas alınacak.

Tarife ve GTİP bazlı yüzde 8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar ile pancar, meyve, yumurta gibi ürünleri ayırmada ve temizlemede kullanılan bir takım makinalar da dahil edilecek. Ayrıca, tarife ve GTİP bazlı yüzde 8 KDV oranı uygulanan tıbbi cihazlar için hem ithalat hem de imalatçının yurt içi teslimi için güncel mevzuat düzenlemeleri esas alınarak Sağlık Bakanlığı uygulamalarıyla uyum sağlanacak. Böylece sınırlı sayıdaki tıbbi cihazlar için uygulanan indirimli KDV oranı, Sağlık Bakanlığı ilgili mevzuat hükümlerine tabi tüm tıbbi cihazları kapsayacak şekilde genişletilecek.

‘KAMU PROJELERİNDE DE ADIM ATILSIN’

Konut teslimlerindeki KDV oranı yeniden düzenlenerek satın alınan konutun büyükşehirlerde olup olmadığına, arsa birim metrekare değerlerine bakılmaksızın aynı şartlarda KDV'ye tabi tutulması ve bu teslimlerdeki KDV oranının sadeleştirilmesi sağlanacak. Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi. 6306 sayılı Kanun kapsamında dönüşüme tabi tutulan konutlardan 150 metrekareye kadar olan kısmı için yüzde 1 KDV uygulaması devam edecek. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış konut inşaatları için ise eski hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.

İnşaat sektörünün KDV kaynaklı finansman yükünün azaltılması amacıyla, arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, yazılı bir açıklama yaparak, “Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Konutun ve arsanın ardından kamu projelerinde artık taşınamaz hale gelen maliyetleri düşürecek adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

‘İKİNCİ ELDE YÜZDE 18 DENGELERİ BOZAR’

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden yetkili oto galericilerin kullanılmış araç teslimlerinde özel matrah uyguladıkları, bir diğer ifadeyle alım ve satım bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplamaları gereken KDV oranı yüzde 1’den 18’e yükseltildi. Otomerkezi şirketinin CEO'su Muhammed Ali Karakaş bu kararın “Piyasanın dengelerini bozacağını, kurumsal firmaların önünü kapatacağını, kayıtdışının artacağını” söyledi. BDDK'nın yeni kararlarıyla gelen yüzde 70 kredilendirme olanağına karşın, piyasalardaki yüksek faiz oranları, çip krizi ve ham madde krizlerinin devam etmesi, tedarik problemleri sebebiyle fiyatların düşmediğine dikkat çeken Karakaş, “yüzde 17'lik KDV artışı, hem sıfır hem de ikinci elde fiyatları daha da artıracaktır. Alım satımda ortaya çıkan kârın yüzde 20'lik gelir vergisi oranının üzerine yüzde 18 KDV de eklenince, ikinci el otomobil ticaretindeki toplam kârlılığın vergisi yüzde 38 olacaktır.” dedi.

Sonraki Haber