Ten rengi ve ince çorapla namaz olur mu? İnce çorapla namaz kılınabilir mi?

Tesettürlü Müslüman kadınların dışarıda kombinlerine uyumlu olması için ayaklarına giydikleri ten rengi çorapların namaza mani olup olmadığını sizlere araştırdık. Peki ten rengi ya da ince çorapla namaz olur mu?

Üzerimize farz olarak kılınan namazın dışındaki şartlarından birisi de örtünmek yani setr-i avrettir. Bu nedenle namazını kılmak isteyen Müslüman bir kimse kadın ya da erkek olsun her ikisi de dinimizde belirtildiği ölçülerde kapatmaları gereken avret yerlerini örtmelilerdir. Eğer bu kimseler namaz kılarken kapalı olması gereken avret yerlerini bile isteye ya da ihmal ederek açıyorlarsa kılınan namaz sahih olmamaktadır. Ancak, istem dışı farkında olmayan bir sebepten ötürü kapalı olması gereken yer bir anlık açılıyorsa bu durumun namaza mani olup olmadığı fıkıhçılar tarafından değerlendirilmektedir.

Örneğin; Hanefi mezhebine göre; kapatılması gereken yerlerin dörtte biri bir rukün eda edebilecek kadar sürmediyse bu durum namaza mani olmamaktadır. Fakat, kişi kapalı olması gereken yerleri namazda bilerek de açsa dörtte bir sınırı ve sürenin uzunluğuna bakılmaksızın namaz bozulmuş sayılır.

İNCE ÇORAPLA NAMAZ OLUR MU? TEN RENGİ ÇORAP NAMAZI BOZAR MI?

Tesettürlü kadınların namaz kılarken avret yerlerini örtmesi esas olandır. Hanefi mezhebine göre avret yerleri ise el, yüz ve topuk kemiklerinin aşağısından başlamak üzere ayaklar haricindeki bütün vücuttur. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda dizini örten bir etek giyildiği zaman ayağına giydiği ince çorapla namaz kılamaz. Bu çoraplar teni belli ettiğinden yok gibidir.

Ancak tesettürlü kadının etek uzunluğu topuklara kadarsa ve bacakları hiçbir şekilde görünmüyorsa ince çorap giyebilir. Hatta kişi bu durumda hiç çorap giymeyebilir bile. Rüku ya da secde halinde avret mahalli olarak görülen topukların üst tarafının da örtülmesi gerekmektedir.

“Şafiî mezhebinde en kuvvetli görüşe göre, çıplak ayakla namaz kılmak müstehaptır.” (bk. Mecmu, 3/429)
Sonraki Haber