Teori Şubat ayı sayısı bayilerde! Emperyalizm ve Sosyal Demokrasi
Teori dergisinin 409. sayısı olan şubat sayısı 'Emperyalizm ve Sosyal Demokrasi' kapağıyla raflardaki yerini aldı.
Teori dergisinin bu ayki sayısında sosyal demokrasinin hangi ortamda doğduğu, nasıl geliştiği, Avrupa’da ve Türkiye’de ne anlam ifade ettiğine, dünyanın ve Türkiye’nin dönüm noktalarında nasıl tavırlar aldığına ışık tutuldu.
Bu sayıda ayrıca CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin Kongresi’nde yaptığı Atlantik’e bağlılık konuşmasının önemli noktaları, Avrupa Sosyalistler Partisi (PES)’nin ve Sosyalist Enternasyonal’in PKK’dan FETÖ’ye, Ermeni soykırımı yalanından yargı sistemine kadar Türkiye üzerine yazdığı tezler ‘Sosyal Demokrasinin Türkiye Tezleri’ başlığı altında yayımlandı.
-
Doç. Dr. Efe Can Gürcan, sosyal demokrasinin Almanya, İngiltere, Fransa ve ABD’de hangi ortamlarda geliştiğini ve varlık gösterdiğini, sosyal demokrasinin emperyalist politikaları nasıl bir gereklilik şeklinde savunduğunu ve sistemin kurumsal bir aygıtı olduğunu yazdı.
-
Şule Perinçek, “emperyalist sömürünün müdahale aracı” olarak tanımladığı sosyal demokrasinin Türkiye’deki doğuşuna, Atatürk’ün o dönemin sosyal demokrasisine bakışına ve Türk milletinin örgütlü yaşam birikimine değindi.
-
Prof. Dr. Atakan Hatipoğlu, Kemalist Devrimin kireçlenmesinde ve geri dönüşünde sosyal demokrasinin rolünü CHP ve SODEP pratikleri üzerinden inceliyor.
-
Ahmet Müfit, “Devrimcilik ve Devletçilik ilkelerinden vazgeçmenin ideolojik maskesi” olarak tanımladığı sosyal demokrasinin CHP’yi nasıl “CHP olmaktan vazgeçmek” noktasına getirdiğini anlatıyor.
-
Alp Hamuroğlu, Alman işçi hareketlerinin tarihini ve özelliklerini, Almanya’nın hangi koşullarda emperyalistleştiğini, 1. Dünya Savaşı ve sonrası dönemi ve bu yıllarda sosyal demokrasinin nasıl bir varlık gösterdiğini inceliyor.
-
Dosya dışı yazılarda da; Orçun Göktürk, “Dünya Güç Dengesinin Tersine Döndüğü Yıl: 2023” başlıklı yazısıyla 2023’te ABD ve Avrupa’nın yenilişinin, Asya’nın ise yükselişinin nasıl hızlandığına ışık tutuyor.
-
Adnan Akfırat, ABD’nin açık bir projesi olan Uygur ayrılıkçılığının tarihini, emperyalizme sıkıya sıkıya bağlı olduğunu ve Dünya Uygur Kongresi gibi CIA imalatı araçların bu projede nasıl kullanıldığını inceliyor.
-
Samet Kunt, Şubat sayımız için Mehmet Şükrü Sekban’ın Kürt Sorunu kitabını inceliyor. Türk-Kürt birliğinin muhteşem bir kuvvet oluşturduğunu söyleyen Sekban, Kürt halkını “Mustafa Kemal’in çizdiği yola” davet ediyor.
-
Tarihimizden Belgeler bölümünde ise Yiğit Çınar, “Kuomintang Hükümeti’nin Türk Devrimi’ne İlgisi”ni inceliyor. 1942’de dönemin Çin Büyükelçisi’nin Türkiye’ye sunduğu Kuomintang Programı ve Çin’de Atatürk ve Türk Devrimi’yle ilgili yayımlanan eserler oldukça ilgi çekiyor. TEORİ dergisini bu linten satın alabilirsiniz: https://magaza.teoridergisi.com/