Tepkiye neden olan adrese teslim profesörlük! Şartı sadece kendinin karşıladığını itiraf etti

2016’da kamudan KHK ile ihraç edilen Dr. İrfan Koca, eski kurumu Gaziantep Üniversitesine dönmek istiyor. Üniversitenin aralık ayında açtığı profesörlük kadrosuna başvuran Koca, kabul şartını sadece kendisinin sağladığını belirtiyor.

Gaziantep Üniversitesinden 2016’de FETÖ gerekçesiyle KHK ile ihraç edildikten sonra üniversiteye profesör kadrosuyla dönmeyi isteyen Dr. İrfan Koca ile Gaziantep’te yüz yüze görüştük. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Koca’ya sorularımızı yönelttik. Koca, üniversite yönetiminin 'Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı' için açtığı 1 profesörlük kadrosuna, gerekli şartı sadece kendisinin karşıladığını belirtiyor. Ancak diğer adayın kim olduğunu nasıl öğrendiğini söylemiyor. Başvurusunun kabul edilip jüriye gönderildiğini aktaran Koca, eğer kadroya atanmazsa üniversiteye dava açacağını da bildirdi.

Koca, görüşme günü buluşacağımız mekanı üç kez değiştirdi, son buluşacağımız mekanın neresi olduğunu ise söylemedi. Koca ayrıca, görüşmeye iki kişinin daha katılacağını söylememiş olmasına karşın, avukat ve gazeteci olduklarını belirten iki kişi daha görüşmede yer aldı.

ARALIKTA BAŞVURDU

İrfan Koca, 2016’da yardımcı doçentken ihraç edilmesinin ardından eski çalıştığı kurumu Gaziantep Üniversitesine dönmek istiyor. Üniversitenin aralık ayında açtığı profesörlük kadrosuna başvuran Koca’yla ilgili KHK ile verilen ihraç kararı, 2021’de kaldırıldı ve kamuya iade edildi. Özlük haklarının tamamen iade edilmesini bekleyen Koca’yla aramızda şu konuşma geçti:

  • Üniversite, her gelen başvuruyu jüriye gönderiyor mu?

Hayır, ABİK diye bir kurul var. O ön inceleme yapıyor ve başvuruyu jüriye gönderiyor. Diğer öğretim üyesinin şartları tutmuyormuş.

  • Neden tutmuyor?

Deniliyor ki ‘Alacağımız profesörün şöyle şöyle özellikte olması gerekiyor.’ O şartı sağlamıyor.

  • O şart ne?

Her şey farklı olabilir. Örneği Maraş’ta daha önce bir kadro açılmıştı. İstenilen özel çalışma alanı şartını sağlıyordum ve oraya da başvurmuştum.

  • O zaman bu nokta atışı kadro ilanı olmuyor mu?

Evet ama bu oluyor.

  • O zaman Gaziantep’teki şartı da karşılıyorsunuz...

Evet ben karşılıyorum. Bu üniversitelerde oluyor. Üniversite, kadronun bir alanda özel çalışma yapmış olmasını istiyor. Doğrudur, yanlıştır. Ama bu var. Yine de bu önemli değil. Genel bir kadro ilanı açsalar da beni almaları gerekecek.

  • Neden sizi almaları gerekecek?

Ben ihraç edildikten sonra iade edildim, ama Harran Üniversitesine. Şimdi Gaziantep’e dönmek istiyorum. Hak kaybım var. Eğer kabul edilmezse dava açacağım. Geçen yıl da başvurdum. O da kabul edilmedi. O zaman da dava açmıştım.

DESTEKLEDİĞİ ADAYI SÖYLEMEDİ

Koca’ya, 2016’da ihraç edilme nedenleri arasında gösterilen “FETÖ’nün rektör adayını destekleme” konusunu da sorduk. 2012’de yapılan rektörlük seçiminin adaylık sürecinde Prof. Dr. Ali Gür’le arasında sorunlar yaşandığını anlattı ancak hangi adayı desteklediğini ısrarlı sorularımıza rağmen söylemedi.

Üniversitedeki kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre Koca, 2012’de rektörlük için Prof. Dr. Cemaletdin Camcı’yı destekledi. Camcı da 2016’da FETÖ gerekçesiyle ihraç edildi ve hakkında FETÖ üyeliği suçundan açılan dava ise hala sürüyor.

İHRAÇTAN SONRA KHK’LILARLA ÇALIŞTI

Görüşmede Koca’ya doçentlik ve yayın şartını sağlayıp sağlamadığını sorduk. 2015’te doçentlik unvanı aldığını belirten Koca, üniversiteden ihraç edilmesine rağmen akademik çalışma yapmayı sürdürdüğünü belirtti. Koca’nın tarafımıza ilettiği makalelerinin üçü 2020’de, ikisi 2022’de, biri de 2023’te yayınlanmış. Koca’nın 2023’te yayınlanan son makalesinin, üniversitenin aradığı “özel şart” olan “tamamlayıcı tıp” alanında olduğu görüldü.

Öte yandan Koca’nın 2016’dan sonraki makalelerini, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra KHK ile akademisyenlikten ihraç edilen Esen Savaş, Ahmet Mesut Onat, Bünyamin Kısacık, Feridun Bülbül, Ahmet Tutoğlu, Ahmet Boyacı ve Recep Dokuyucu ile birlikte yayınlaması da dikkat çekti.

FETÖ’NÜN ADAYIYLA ACARER’İN AVUKATI

Görüşmeye katılan avukat, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ gerekçesiyle Gaziantep Üniversitesinden ihraç edilen çok sayıda ismin vekilliğini yaptığını belirtti. İrfan Koca’nın da avukatı olan bu ismin vekilliğini yürüttüğü kişiler arasında, 2012’de FETÖ’nün Gaziantep Üniversitesi Rektörü adayı olduğu ileri sürülen Prof. Dr. Celaletdin Camcı ile Erk Acarer de yer alıyor. Yurt dışında firari olarak yaşayan Acarer hakkında, şehit MİT mensubunun kimlik bilgilerini ifşa ettiği gerekçesiyle yakalama kararı bulunuyor.

YANLI HABER İDDİASINA DELİL GÖSTEREMEDİLER

Görüşmede Koca ile yanındaki gazeteci ve avukat, 11 Şubat’ta yayınladığımız “Gaziantep’te Rektör’e usulsüzlük davası” başlıklı haberimizin yanlı olduğunu iddia etti. Haberde itiraz ettikleri noktayı sorduğumuzda hiçbir yanıt vermediler. Haberde eski Rektör Ali Gür’ün, mevcut rektör Arif Özaydın’a açtığı dava ile iddialarda ismi geçenlerin yanıtları yer alıyordu.

GELECEĞİMİ ÖĞRENMİŞLER!

Koca, sohbet sırasında, bazı arkadaşlarının benim Gaziantep’e geleceğimi öğrendiğini ağzından kaçırdı. Ancak Gaziantep’e geleceğimi, Rektör Arif Özaydın ve İrfan Koca dışında kimseye söylememiştim. Yani İrfan Koca’nın meslektaşı olan başka bir isme bilgi vermemiştim. Bu şüpheli ifadeleri de dikkat çekiciydi. Koca şunları söyledi:

“Sizin buraya geleceğinizi önceden bazı arkadaşlar, meslekten, üniversiteden hocalar öğrenmiş. ‘Kendisiyle görüşebilir miyiz? Bizim de söyleyeceklerimiz var.’ diye sordular. Ben de ‘Kendisine söylerim.’ dedim.”

RESMİ BELGEYE BAŞKALARI ADINA İMZA ATTI

İrfan Koca’nın sicilinde, 2013’te bir resmi belgeye Ali Gür ve bazı akademisyenler adına imza atması da yer alıyor. 23 Ağustos 2013’te “The Burdan on Caregivers and Affecting Factors İn Patient with Spmal Card İnjuries” başlıklı makalenin Türkiye Klinikleri Dergilerinde yayınlanması için makalenin yayın haklarının devredildiği forma Ali Gür, Özlem Altındağ, Veysi Karakuş ve Feridun Bülbül adına imza attı. Olay üzerine Gür’ün 2014’te açtığı davada ifade veren Koca, başkasının yerine imza attığını ancak bunun akademi içinde normal olduğunu belirtti. Davada tanık olarak ifade veren Altındağ ve Karakuş da kendilerinin yerine imza atılmasının bilgileri dışında olduğunu kaydetti. 22 Ocak 2021’de gerekçeli kararını açıklayan Gaziantep 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Koca’ya yönelik evrakta sahtecilik suçlamasından yeterince delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

‘JÜRİYE BASKI YAPILIYOR’ İDDİASI

Aydınlık’ın bilgi aldığı üniversite yönetimine yakın kaynaklar, Rektör Özaydın’ın kadro başvurularını değerlendiren jüriyi arayıp baskı kurduğunu ileri sürdü. İddiaya göre Rektör Arif Özaydın, jüriye, İrfan Koca’nın kabul edilmesini, diğer adayın gözardı edilmesini söyledi. Aralık 2023’te açılan kadro ilanında başvurular jüriye iletildi ancak aradan geçen 4 aya rağmen jüriden herhangi bir sonuç çıkmaması dikkat çekti.

Konuyla ilgili Rektör’e iddiaları sormak istedik ancak sorularımızı yanıtlamayacağını belirtti.

Sonraki Haber