Teravihte okunan sureler! Evde Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazının faziletleri
Teravih namazına camiye gitmeye üşenenlerin ya da birtakım sebeplerden dolayı cemaate yetişemeyen kimselerin Teravih namazının sevabından mahrum kalmaması için evde nasıl teravih namazını kılabileceklerini sizler için araştırdık. Teravih namazında hangi sureler okunur? Teravih namazı kılınışı:
Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamberimiz (SAV)'in On bir ayın sultanı olan Ramazan-ı Şerif ayında kıldığı Teravih namazı, Allah (c.c)'un katında pek faziletli bir ibadettir. “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman, 27) hadisinden yola çıkıldığında Allah rızası için Teravih namazını kılan Mümin bir kimsenin işlediği günahlar affolunmaktadır. Kul hakkı dışında büyük-küçük, istem dışı-bilerek her ne hata varsa Allah (c.c) tüm bunları affedebileceğini müjdelemektedir. Vakit olarak yatsı namazından sonra vitirden de önce kılınan Teravih toplamda 20 rekat kılındığı gibi daha kısa da kılınabilir. Sağlık problemi olanların ya da çeşitli mazeretlerden dolayı cemaatle kılmaya gücü olmayanlar bu namazı evde kendileri kılabilir.
Kadınlar her ne kadar namazlarını camide tek başına ya da cemaat eşliğinde kılabilirlerse de, evlerinde kılmaları dinen daha uygun görülmüştür. Kadınların mescitte/camide namaz kılmaları ile alakalı Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Hanımlarınızın mescidlere gitmesine engel olmayın. Fakat evleri onlar için daha hayırlıdır.” (Ebû Dâvûd, Salât, 53 [567]; bk. Buhârî, Cum‘a, 13 [900]; Müslim, Salât, 136 [442]).
Efendimiz (SAV)'in bu sözlerinden yola çıkarak denilebilir ki; kadınlar teravih namazını isterlerse camide kılabilirler. Fakat, daha hayırlısı evde kendilerinin kılmasıdır. Cemaat sevabını kaçırmak istemeyen Müslüman bir kadın eşiyle evde de cemaat yapabilmektedir. Böylelikle hem evde kılmış olur daha hayırlı olan tercih edilmiş olunur hem de cemaat sevabı kazanılır.
EVDE TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih namazını evinde kılmak isteyen kadın ya da erkek ilk olarak yatsı namazının sünnetini daha sonra ise yatsının farzını kılmalıdır. Ardından 2 rekat son sünnette kılındıktan sonra (ister 2'şer rekat halinde, ister de 4'er rekat halinde) Teravih namazı için niyet edilir.
NOT: 2 şer rekat olarak kılmanın daha sevap olduğu bilinmektedir.
TERAVİH NAMAZINA NİYET;
Euzü Besmele çekilerek “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” denir. Ardından tekbir getirilerek eller bağlanır.
TERAVİH NAMAZI 1. REKAT:
Sıralı bir şekilde okumaya özen göstererek ilk "Sübhaneke" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile beraber "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Rüku ve secde yapılır.
TERAVİH NAMAZI 2. REKAT:
"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur rüku ve secde yapılır sonrada tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okunur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları" okunur sonra 3. rekata kalkılır.
TERAVİH NAMAZI 3. REKAT:
"Sübhaneke", "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku ve secdenin ardından 4. rekata kalkılır.
TERAVİH NAMAZI 4. REKAT:
"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları" okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir.
Kişi, Teravihi kaç rekat kılacaksa bu şekilde kılarak o sayıya tamamlar. Tamamladıktan sonra vitir namazı kılınır.