Terör bitti, üretim başladı: Çukurca'nın kaderi tahinle değişti

Irak sınırında engebeli arazi ve yüksek dağlarla çevrili olan ilçede ılıman iklimi nedeniyle incir, nar, pirinç, Trabzon hurması ve susam gibi ürünler yetiştiriliyor.

Son yıllarda devletin üreticilere sağladığı destekle tarımsal üretimde artış yaşanan ilçede, çiftçiler için en önemli gelir kaynağı olan susamın ekim alanları da kaymakamlık ve belediyenin desteğiyle 4 yıl önce hayata geçirilen "Zap Vadisi" projesi sayesinde genişledi.

ÜRETİM 26 TONA YÜKSELDİ

Kaymakamlık ve belediye tarafından verilen alım garantisinin ardından tarımla uğraşan 150'yi aşkın aile susam üretimine ağırlık verdi. Ailelerin ata tohumundan geleneksel yöntemlerle yetiştirdiği 2.5 ton susam, bu süre zarfında 26 tona çıktı.
Ürettikleri susam, kaymakamlık ve belediye tarafından satın alınan ailelere 1 milyon lira ödeme yapıldı. Uzun uğraşlar sonucu temizlenen tonlarca susamın suyla çalışan tarihi taş değirmenlerde öğütülmesiyle üretilen, doğallığı ve lezzetiyle ilgi gören tahin "Zap" markasıyla bölge kentlerinin yanı sıra farklı illere de gönderiliyor.
Kaymakam Hasan Kurt, 4 yıl önce hayata geçirilen proje ile bölgedeki yöresel ürünlerin artırılması ve pazarlanmasının hedeflendiğini söyledi.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİYORUZ

Bölgede güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonucu huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla insanların tekrar üretim yapmasının sağlandığını aktaran Kurt, tarım arazilerinin artmasıyla ürünlerde de artış yaşandığını ifade etti. Şu ana kadar aldıkları 26 ton susamdan 21 ton tahin üreterek Türkiye'nin farklı illerinin yanı sıra yurt dışına da gönderdiklerini vurgulayan Kurt, şöyle konuştu: "2018'den bu yana Zap tahini Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerine ulaşmış. Zap markası son zamanlarda yoğun ilgi görüyor. Üretim yapılan rakamlar git gide artmakta. Vatandaşlarımız bu neticeleri görünce susam üretmeye yöneldi. Biz sadece tahini değil birçok ürünü bu markayla satıyoruz. Hedefimiz ilerleyen yıllarda bu üretimi daha da fazla noktaya ulaştırmak. Bu yıl Çukurca susamının organik ürün sertifikası sürecini başlatıyoruz. Bizim susamımız ve tahinimiz ata tohumundan üretiliyor. Bölge insanının eskiden beri kullandığı usullerle tahini üretiyoruz. Bölgemizin kadınlarının, erkeklerinin geleneksel yöntemlerle onlarca yıldır yaptığı üretimi biz aslında bir anlamada markalaştırdık."

Sonraki Haber