Terör örgütü suçunda beraat bozuldu

Terör örgütü propagandası yapmak suçundan ağır ceza mahkemesinde yargılanan bir sanık hakkında verilen beraat kararı Yargıtay'dan döndü. Yargıtay, DHKP-C'li teröristlerin fotoğrafını duvara yapıştıran sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmesi gerektiğini belirtti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, "silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yerel mahkemede hakkında beraat kararı verilen sanığın dosyasını görüştü. Beraat kararı sonrasında Cumhuriyet savcısı dosyayı temyize taşıdı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, savcının temyiz itirazlarını yerinde görerek yerel mahkeme kararını bozdu. Yargıtay kararında, "Sanığın, içeriğinde DHKP-C terör örgütünün üstlendiği eylemlerde rol alan ve bu eylemler sırasında ölen şahısların isimleri ve resimlerinin bulunduğu afişleri duvarlara yapıştırdığı, bu kapsamda sanık hakkında silahlı terör örgütü propagandası yapma suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir." ifadelerine yer verildi.

'HAKİM TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLİR'

Yargıtay ayrıca, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçuna ilişkin de önemli tespitlerde bulundu. Kararda şöyle denildi:

"Propagandanın örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini ya meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde yapılması gerekir. Bu durumda her türlü propaganda fiili bu suçun oluşması için yeterli olmayacak ancak maddede sayılan alternatif niteliklere sahip olan propaganda fiilleri suç teşkil edecektir. Propagandanın bu niteliklere sahip olup olmadığı ise her somut olayda hakim tarafından değerlendirilecek bir husustur."

'KASTLA İŞLENEBİLEN BİR SUÇ'

Yargıtay kararında söz konusu suça ilişkin şu değerlendirmeler yapıldı:

"Örgütün propagandasının belirli bir şekilde yapılması şart değildir. Yazılı, sözlü fiillerle olabileceği gibi, gösteri, protesto vb. yollarla yapılması da mümkündür. Bu suç ancak kastla işlenebilen bir suçtur; taksirle işlenemez. Özellikle maddenin son halinden sonra bu suçun olası kastla işlenemeyeceğini hatta doğrudan kastla işlenebileceğini belirtmek gerekir. Zira failin propaganda yapmaktaki amacı örgütün iyi gösterilmesine, destek görmesine, örgütün toplum nezdinde benimsetilmesine yönelik olmalıdır."

Sonraki Haber