Terörden ceza alanların parasını savundu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMS), Varlık Fonu, belediyeler, kur korumalı mevduat hesabı konularında düzenlemeler içeren ekonomi torba kanunu Meclis komisyonunda görüşüldü.

Bankacılık Kanunu'na eklenen madde komisyonda tartışma yarattı. Madde ile fon tarafından tasfiye edilen bankalarda, borçların ödenmesinden sonra kalan bakiyenin dağıtımında terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle cezalandırılmasına karar verilenler pay alamayacak. HDP’li Garo Paylan, maddede “terörle iltisak ve irtibatlı” tabirinin kullanılmasına itiraz etti. FETÖ’den hapis yatan arkadaşını örnek gösterdi. Ak Parti’li Uğur Aydemir ise “PKK’ya terör örgütü diyemeyenlere para verilince ‘helal’ mi diyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

20 MADDELİK TEKLİF

Ak Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve Ak Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan “Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlandı. Komisyon, Ak Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Teklif sahibi Ök, teklife ilişkin bilgi verdi. 20 maddelik kanun teklifinin kamu kurum ve kuruluşlarından gelen taleplerle hazırlandığını kaydetti.

TORBA KANUN TARTIŞMASI

Toplantı başlangıcında muhalefet milletvekilleri usul tartışması açtı. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, hükümet yetkilileri tarafından daha önce torba kanunun gelmeyeceğine yönelik açıklamalar olduğunu, teklifte birbirinden farklı ve başka komisyonlarda görüşülmesi gereken düzenlemeler olduğunu ve etki analizlerinin yapılmadığını öne sürdü.

ETKİ ANALİZİ TALEBİ

Eleştirilere cevap veren Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise torba kanun uygulamasının yeni olmadığını, teklifin daha çok finans teması etrafında oluşmuş bir teklif olduğunu, kanun tekliflerinin etki analizleriyle birlikte gelmesini kendisinin de arzu ettiğini kaydetti. Muhalefet milletvekilleri, Varlık Fonu’nun borçlandığını savundu. Getirilen düzenlemelerle sorunların çözülemeyeceği belirtildi.

FETÖ’DEN HAPİS YATAN ARKADAŞINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Teklifin kabul edilmesi halinde; milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle cezalandırılmasına karar verilenler ve bu nedenle hakkında müsadere kararı verilmiş olanlar da bu dağıtımdan pay alamayacak ve bunlara düşen pay Hazineye ödenecek. HDP, komisyon görüşmelerinde bu maddeye ilişkin itirazlarını dile getirdi. HDP’li Garo Paylan, teklif maddesinin “terörle iltisak ve irtibatlı” kişileri kapsamının yanlış olduğunu savundu. Paylan, şöyle konuştu:

“Terörden kesinleşmiş cezası olmak başka. İltisak ve irtibat ise muallak bir tanım. Benim arkadaşım pideciyi aramış, pideci FETÖ’cü çıkmış. Arkadaşım onu aradığı için hapis yattı. Olaylara böyle bakarsanız siz de irtibatlı çıkarsınız. Size de bu teklif uygulanır.”

‘TERÖR ÖRGÜTÜ DİYEMEYENLERE VERİLEN PARA HELAL Mİ DİYECEĞİZ’

Ak Parti Milletvekili Uğur Aydemir ise konuşmasında, HDP’li Paylan’ın sözlerini eleştirdi. Aydemir, HDP’nin PKK’ya terör örgütü diyemediğini belirterek şunları kaydetti:

“PKK’ya terör örgütü diyemeyenlere para verilince ‘helal’ mi diyeceğiz! HDP’nin PKK’ya karşı çıkmıyor. Ürkek ve korkaklar, terör örgütü diyemeyecek kadar vicdansızlar var.“

‘HAMASET’ DEMEKLE YETİNDİ

Paylan, Aydemir’in konuşmasını tavana bakarak dinledi, sözlere karşı “hamasetet yapıyorsunuz” şeklinde karşılık vermekle yetindi.

Sonraki Haber