Tersanelerde kaynakçı maaşı 100 bin lirayı buldu

Boat Show Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı İzmir'de başladı. Fuar İzmir'de ikinci kez düzenleniyor

İzmir Boat Show Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, 1 Mayıs’ta kapılarını açtı. Biz de davetli olarak fuarın açılışına katıldık. ED Fuarcılık ile İZFAŞ tarafından İzmir’de ikinci kez düzenlenen ve 5 Mayıs’a kadar devam edecek fuarın düzenleyicileri ile sohbet ettik.
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkan Yardımcısı, Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçılar Birliği (GYHİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Hüroğlu, "YATED ve ihracatçı birliği olarak kalifiye eleman sorununun çözümü için girişimlerimiz sürüyor. Lise ve üniversitelerde sektörümüz için özel bölümler açılmalı ve müfredat ona göre oluşturulmalı. Şu anda başlangıç pozisyonu için bir mühendisin aldığı maaş 50 bin TL’den başlıyor. Usta maaşları 60-70 bin TL’den başlarken, Tuzla tersanelerinde iyi bir kaynakçının maaşı ise 100 bin TL’yi geçiyor. Sektör olarak ciddi bir istihdam oluşturuyoruz. Sadece Yalova ve Tuzla’da bu sektörde çalışan 70 bin kişi var. Tüm Türkiye’de istihdam edilen kişi sayısının 100 bini bulduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

TEKNE ÇOK AMA YER YOK

Hüroğlu, ikincisi düzenlenen fuarın sektöre ve şehre çok büyük katkı sunduğunu ifade ederken İzmir Tekne İmalatçıları ve Tedarikçileri Dayanışma Derneği (TEKİMDER) Başkanı Hüseyin Akduman da İzmir özelinde usta ücretlerinin 60 bin TL'yi bulduğunu, sektördeki asgari ücretin ise 23-24 bin TL olduğunu söyledi. Akduman, “1984'te İzmir fuarında bahçede tekne fuarı yapardık. O zaman Türkiye'de 10-15 tane tekne üreticisi vardı. O günden bu yana sadece İzmir’de tekne üreticisi sayısı 50’ye ulaştı. Artan üretici sayısı ile tekneler daha ulaşılabilir fiyatlara çekildi. Şu anda 4,55 metre boyundaki bir tekneyi, 35 bin TL’ye alabiliyorsunuz. Her talebe göre üretim yapılabiliyor. Bu da üreticimizin gücünü gösteriyor. 12-15 metre arasındaki teknelerin fiyatları ise 350 bin avro ile 600 bin avro arasında değişiyor. Ancak tüketiciler şu anda arabalarının arkasına bağlayıp çekebilecekleri tekneleri çok daha fazla tercih edebiliyor. Çünkü denizde bağlayacak yer bulamıyorlar. Bulsalar da fiyatlar çok yüksek oluyor. O yüzden teknelerini karaya park ediyorlar.” bilgilerini paylaştı.

TEKNE SAYISINDA GERİDEYİZ

Fuarda dünyaca ünlü tekne markaları, sektörün en büyük yerli üretici tekne, ekipman ve aksesuar firmaları bir araya geldi. ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Soydan, fuarın Türkiye’de karada düzenlenen en büyük ikinci fuar olduğunu dile getirdi. İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu da, “İzmir denizle iç içe bir şehir. Böyle özelliği olan bu şehirde bir boat show olmaması kabul edebileceğimiz bir durum değildi. Bu yüzden geçen yıl itibarıyla İzmir’de boat show düzenlemeye başladık.” mesajı verdi.

Sonraki Haber