Şirketlerin tersine göçü teşvik edilmeli

Bilişim Sanayicileri Derneği, 'Bilişim Sektörünün Geleceği ve Ekosistem Ekonomisi' etkinliğinde buluştu. Açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak, tersine şirket göçünü sağlayacak adımların atılması gerektiğini belirtti

Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) düzenlediği etkinlikte, "Bilişim Sektörünün Geleceği ve Ekosistem Ekonomisi" tartışıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜBİSAD Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Türkiye'nin teknoloji ihracatının 2,5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın yeterli olmadığını ve artırılması gerektiğini ifade etti.

Teşvik ve desteklerden faydalanmak için şirketlerin İngiltere gibi ülkelere taşınmasına değinen Tombalak, tersine şirket göçünü sağlayacak adımların atılması gerektiğini belirterek,

"Tersine şirket satın almalarının önünü açacak yatırım ortamının geliştirilmesi, şirketlerimizin birleşerek büyümesini ve ölçeklenmesini sağlayacak etkin teşvik yöntemlerinin hayata geçirilmesiyle işletmelerimizin bölgesel ve global marka şirketlere dönüşmesinin önünü açabiliriz." dedi.

‘YATIRIMLAR YETERLİ DEĞİL’

Girişimlere yapılan yatırımın yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Tombalak, "Girişimlere Türkiye'de 128 milyon dolar, İngiltere'de 3 milyar dolar yapılmış. Yatırım olmadan globalleşmek, bölgeselleşmek mümkün değil." diye konuştu.

Toplantıda konuşan Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik de bilişim sektörünün ilerlemesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğine işaret etti.

Sektörün 785 milyar lira büyüklüğe eriştiğinin bilgisini veren Bilecik, “Bu bize bir miktar ümit verse de çok tevazu rakamlar.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de dijital ekonominin toplam ekonomi içindeki payının yüzde 6 olduğunu anımsatan Bilecik, çift haneli oranlara ulaşıldığı zaman ilerleme kaydedilmiş olacağını dile getirdi.

Sektörün gelişimi için ar-ge yatırımlarının önemine dikkat çeken Bilecik, 2023 yılında ar-ge harcamalarının gayri safi yurt içi harcamanın yüzde 1.09’u olduğunu söyledi.

OECD ülkelerinin ortalamasının ise 2,4 vurgulayan Bilecik, devletin artık dijital dönüşüm ekonomisine avans vermesi gerektiğini belirtti ve “Çünkü hep aynı şeyleri yapıp daha güzel sonuçlar beklemek bizi hayalcilikten öteye görünmüyor.” ifadelerini kullandı.

TEKNOKENTLER VERGİ AVANTAJI İÇİN

Toplantıda bankacılık sektörü ile bilişim sektörü arasındaki ilişkiyi değerlendiren Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, şirketlerin büyük dönüşümlerini, şirket dışı kaynaklardan yardım alarak hayata geçirebileceğini ve ekosistemin bu nedenle önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’deki teknokentlerle ilgili de konuşan Aran, şöyle devam etti:

“Öncelikle bakış açımızı değiştireceğiz. Teknokentlerimiz var ama bunları bilim ve teknoloji üreten merkezler olarak mı kullanıyoruz yoksa üniversiteler için rant projesi, şirketler için de vergi avantajı olarak mı görüyoruz? Üniversiteler bilimsel bilgiyi üreten merkezler haline gelmeli, teknokentlerin asıl işleri de vergi avantajı vs. değil odaklandıkları ürün ve hizmeti en ekonomik bir şekilde geliştirmek olmalı. Türkiye’de bu işler biraz ‘Dostlar birbirini ağırlar’ durumuna döndü.”

Sonraki Haber