Tescilli araçlar envanterden çıkmadı!

Tunceli Belediyesinin otopark bedellerini yönetmeliğe aykırı kullandığı belirlendi. İzmit Belediyesinin elektrik faturalarında muaf olduğu payı da ödediği, Niğde Belediyesinin adına tescilli yedi aracın ise kayıp olduğu ortaya çıktı

Sayıştay'ın Niğde Belediyesine ilişkin 2020 yılı denetim raporunda, belediye adına tescilli bazı araçların belediye envanterinde bulunmadığı bulgusuna rastlandı. Raporda, Niğde İl Emniyet Müdürlüğünden alınan Niğde Belediyesi adına tescil edilmiş araçların listesi ile idarenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda; yedi taşıtın belediye adına tescilli olmasına rağmen idarenin kayıtlarında bulunmadığı tespit edildi.

Sayıştay'ın belediyelere ilişkin 2020 yılı denetim raporunda dikkat çeken hususlar yer aldı. Niğde Belediyesine ilişkin hazırlanan raporda, belediye adına tescilli araçların belediye envanterinde bulunmadığı bulgusuna rastlandı. İdare taşıtlarından bazılarının İdarenin envanterinde yer almadığı kaydedilen raporda, şunlar kaydedildi:

'SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMALI'

“Niğde İl Emniyet Müdürlüğünden alınan Niğde Belediyesi adına tescil edilmiş araçların listesi ile idarenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda; 7 adet taşıtın belediye adına tescilli olmasına rağmen İdarenin kayıtlarında bulunmadığı tespit edilmiştir. 7 taşıtın Belediye adına tescilli olmasına rağmen, idare envanterinde yer almadığı tespit edilmiştir. Bu taşıtların hurdaya ayrılıp ayrılmadığı, devir veya hibe edilip edilmediği konularında ise herhangi bir bilgiye erişilememiştir. Netice olarak; belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde; idare envanterinde bulunmayan araçların ilgili mevzuatlarına göre devir ve tescil işlemlerinin yapılması ya da hurdaya ayırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi veya bunun haricinde akıbeti belirlenemiyorsa bu araçlara ilişkin ise gerekli çalışmaların ivedilikle yapılıp sorumlular hakkında yasal sürecin başlatılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.”

'256 BİN TL AMACI DIŞINDA KULLANILDI'

Tunceli Belediyesiyle ilgili hazırlanan raporda da, otopark bedellerinin amacı dışında kullanıldığı tespit edildi: “3194 sayılı İmar Kanunu’na dayanılarak yürürlüğe konulan Otopark Yönetmeliği’nde; otopark ihtiyacının parselinde karşılanmasının esas olduğu, parselinde otopark ihtiyacı karşılanamayan durumlarda bu yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek otopark bedelinin alınacağı, bu bedellerin ayrı bir banka hesabında tutulacağı ve bu meblağın sadece otopark tesisi için gerekli arsa alımları ile bölge veya genel otoparklar için kullanılacağı, otopark hesabında toplanan meblağın otopark tesisi yapımı dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre Tunceli Belediyesi 2020 yılı otopark bedelleri toplamı 548 bin 803 TL’dir. Bu tutarın 287 bin 942 TL’si mevzuata uygun olarak, otopark hesabına alınarak otopark tesisi için gerekli arsa alımları ile bölge ve genel otoparkların inşasında kullanılmasına rağmen 256 bin 783 TL’lik kısmı belediyenin başka ihtiyaçları için kullanılmıştır. Otopark gelirlerinin sadece otopark tesisi için kullanılması ve başka bir amaç doğrultusunda kullanılamaması gerekmektedir.”

'MUAF OLUNDUĞU HALDE TRT PAYI ÖDENDİ'

İzmit Belediyesine ilişkin raporda ise elektrik faturalarında yer alan TRT payından muaf olunduğu halde ödendiği belirtildi. Raporda şu tespitlerde bulunuldu:

"Belediyenin, kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ile bunların inşa ve kullanımlarından doğan elektrik faturalarında elektrik enerjisi satış bedelinin yüzde 2’si oranında pay ödemiştir. Yapılan incelemelerde, İdarenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ile bunların inşa ve kullanımlarından doğan elektrik faturalarında elektrik enerjisi satış bedelinin yüzde 2’si oranında pay belirtildiği ve belediyenin bu tutarları ödediği tespit edilmiştir. Anılan mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar uyarınca belediyenin muaf olduğu payı ödememesi gerekmektedir. İdarenin bulgu konusuna ilişkin cevabı, yasal süre içerisinde gönderilmediğinden kamu idaresi cevabı karşılanamamıştır."

Sonraki Haber