The Economist: 'Türkiye NATO'nun zorunlu baş ağrısı'

The Economist dergisi, İsveç'in üyeliği üzerinden Türkiye'nin NATO'daki yerini ele alan bir makale yayınladı. “Türkiye, NATO için değerinden daha fazla sorun mu yaratıyor?” başlıklı bir yazıda, Erdoğan yönetiminden “NATO'nun serseri mayını” olarak bahsedildi.

Yazıda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin NATO'dan çıkma açıklamalarına da yer verildi. Bahçeli'nin “Eğer şartlar içinden çıkılmaz hale bürünürse NATO'dan ayrılmak bile alternatif bir tercih olarak gündeme alınmalıdır.” sözlerine atıf yapılan yazıda hem Batı'da hem de Türkiye'de bazı uzmanların Türkiye'nin NATO'dan çıkmasını konuştuğu anlatıldı.

Batı'da hayal kırıklığı yaşandığı belirtilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

'TÜRKİYE YAPTIRIMLARA KARŞI ÇIKIYOR'

“Batılı başkentlerde ve Kiev'de de Türkiye'nin Rusya'ya uyum sağlama konusundaki istekliliğine dair hayal kırıklığı artıyor. Bu ülkelerdeki pek çok kişi Ukrayna'daki savaşın Erdoğan'ın Putin'le olan aşkını yeniden gözden geçirmeye zorlayacağını umuyordu. Bunun yerine fırsatçılık galip geldi. Ukrayna'ya SİHA satan ve Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e çıkışını kapatan Türkiye, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı çıkıyor ve Rus sermayesine açıkça kur yapıyor. Türk medyasında yer alan bir habere göre, aralarında Gazprom'un da bulunduğu onlarca Rus şirketi Avrupa'daki merkezlerini Türkiye'ye taşımayı planlıyor.

“Başlangıcında birkaç kınama sözcüğü dışında Türkiye, Rusya ile her zaman iyi ilişkiler içinde oldu. Lavrov, Ankara'yı ziyaret ettiğinde Türk mevkidaşı, Rusya'nın Ukrayna limanlarına uyguladığı ablukayı hafifletmesi halinde Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları hafifletmesi gerektiğini nazik bir dille ifade etti. Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'yı Neonazilerden kurtarmak için işgal ettiği iddiasını tekrarladığında Türkiye hiçbir şey söylemedi”

'ERDOĞAN NATO'NUN GENİŞLEMESİNE KARŞI'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto kararının Türkiye'nin ittifak içindeki konumunu zedelediği belirtilen yazıda, şunlar kaydedildi:

“Vetosunu geri çekmesi karşılığında Amerika'dan ya da tam tersini yapması karşılığında Rusya'dan taviz koparmaya çalışıyor olabilir. Erdoğan zaman zaman NATO'nun genişlemesine prensip meselesi olarak karşı çıkıyor. Yakın zamanda The Economist için kaleme aldığı bir köşe yazısında Finlandiya ve İsveç'i ittifaka katılma talebinde bulunarak NATO'nun gündemine gereksiz bir madde eklemekle suçlayacak kadar ileri gitti.

'BEDELİ OLACAK'

“Avrupa'da savaş sürerken Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini engellemenin, Erdoğan geri adım atsa bile sonuçları olacaktır. İsveç, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik umutlarını canlı tutan birkaç ülkeden biriydi. Bu destek artık yok.”

PKK SUÇLAMASI

Batılıların “Türkiye'nin Kürtlere talep ettikleri hakları vermeyi reddederek PKK'nın ortaya çıkmasında büyük bir suçu olduğunu” düşündüğü belirtilen yazıda, “Batılılar, kimin terörist olup olmadığına karar verme konusunda Erdoğan'a güvenilemeyeceği sonucuna varmışlardır. Erdoğan, binlerce insana bu yaftayı yapıştırarak ve onları sık sık silahlı militanlarla aynı hapishanelere atarak, Türkiye'nin para birimini olduğu kadar bu terimi de ucuzlattı.” iddiası yer aldı.

'TEHDİT BATI DİYOR'

Yazıda, Türkiye ve Batı'nın terör konusunda hiçbir zaman aynı fikirde olmayacağı vurgulandı: “Erdoğan'ın maskaralıkları ve ülkesi için en büyük tehdidin Rusya değil Batı olduğunu söyleme alışkanlığı işleri daha da kötüleştirecek. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre Türklerin yüzde 65'i NATO'ya güvenmediğini söylerken, yüzde 60'ı ittifak üyeliğini destekliyor.”

'NATO BİRLİKTE YAŞAMAK ZORUNDA'

Yazıda tüm sıralanan konulara rağmen Türkiye'nin NATO'dan ayrılmasının ya da çıkarılmasının hayal olduğu ifade edildi. “Özellikle de Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ardından Türkiye'nin NATO üyeliğinin sağladığı caydırıcılık gücünden vazgeçmeye niyeti yok. Erdoğan devre dışı kaldığında bile Türkiye muhtemelen ittifak için bir baş ağrısı olmaya devam edecek. Ancak bu, NATO'nun birlikte yaşamak zorunda kalacağı bir baş ağrısı.” ifadeleri kullanıldı.

Sonraki Haber