THY ABD’ye kalkan oldu!

THY’nin Meksika vizesi olan ancak ABD vizesi olmayan vatandaşları, ABD’ye iltica edecekleri şüphesiyle uçağa almadığı ortaya çıktı. Aydınlık’a konuşan TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Bal, yolcunun Anayasal seyahat özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini belirtti

Türkiye’den Meksika makamlarına başvurarak Meksika’ya vize alan vatandaşların, Türk Hava Yolları (THY) tarafından Meksika vizesinin yanı sıra Amerika vizesi olmadığı gerekçesiyle uçağa alınmadığı iddia edildi. THY’ye bağlı güvenlik şirketi tarafından uçağa binecek yolcu listesinde ABD vizesi olmayanların işaretlendiği Turkish Ground Servis (TGS) yer hizmetlerine bildirildiği, TGS çalışanlarının da yolcuları uçağa almadığı ve güvenlikler tarafından yolcunun bölgeden uzaklaştırıldığı öğrenildi.

Vatandaşlar neden uçağa alınmadıklarını THY yetkililerine sorduklarında da yetkililerin garı resmi olarak “ABD vizeniz yok. Meksika’dan ABD’ye iltica edebileceğiniz düşünüldüğü için uçağa bindiremeyiz’ yanıtını verdiklerini aktardılar. Konuyu Aydınlık’a değerlendiren Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Yasemin Bal, THY’nin anayasal hak olan seyahat özgürlüğünü kısıtladığını belirterek en kısa zamanda hukuka uygun bir açıklama yapılmasını istedi.

‘ANAYASAL BİR HAKKIN İHLALİ’

Avukat Yasemin Bal şu ifadeleri kullandı: “Meksika vizesini Meksika’nın yetkili makamlarından alan, Meksika seyahati için uçak biletini alan ve havalimanına uçağa binip seyahat etmek için giden yolcunun uçağa alınmaması Tüketici Hakları’na aykırıdır. Seyahat özgürlüğünün kısıtlanması nedeniyle de anayasal bir hakkın ihlalidir.

“Meksika vizesi iptal edilmemiş ve geçerli vize ile biletini alarak havalimanına gelen bir yolcunun uçağa bindirilmemesi konusunda Meksika vize makamlarının, yolcu taşıyan seyahat şirketinin, havalimanı özel güvenlik şirketinin ve yer hizmetleri şirketinin ‘yolcunun neden uçağa bindirilmediği’ konusunda hukuka uygun açıklamalarının olması gerekir. Uçağa biniş noktasında ‘ABD vizeniz yoktur, Meksika’dan ABD’ye iltica edebileceğiniz düşünüldüğü için uçağa bindiremeyiz’ şeklinde söylemler söz konusuysa bu; konunun sorgulanması gereken başka ciddiyet noktaları olduğuna işarettir.

‘HUKUKA UYGUN GEREKÇE SUNULMALI’

“Yolcuya; hukuka uygun bir açıklama ve gerekçe sunulmalıdır. Mesela ‘Meksika vizesi iptal edilmiştir’, ‘uçak bileti yoktur’, ‘yolculuğa engel bir eşya taşımaktadır’, ‘kişinin araması, yakalaması’ vardır gibi gerçekçi sebepler sunulmadan yolcu uçağa bindirilmemiş ise; sorgulanması gereken önemli hususlar vardır.

“Yolcunun yasal tüketici haklarını kullanması, bütün maddi ve manevi zararlarını uzman tüketici arabulucular veya tüketici mahkemeleri yoluyla uçak seyahat şirketi, havalimanı yer hizmeti şirketi, havalimanı özel güvenlik şirketini muhatap göstererek talep ederek yasal haklarını kullanabilirler. Sadece doğrudan değil dolaylı, yansıma zararlarını, olumlu veya olumsuz zararlarını da tüketici mahkemesinden talep edebilirler.”

Türk Hava Yolları, daha önce de İstanbul üzerinden Latin Amerika ülkelerine transit uçuşlarda Rusya vatandaşlarına zorluk çıkararak, uçağa almamıştı.

THY yetkililerine iddialara ilişkin sorularımızı ilettik ancak, gazetemizin baskıya gittiği süre zarfında herhangi bir cevap verilmedi.

Sonraki Haber