Tianwen-1 Mars Sondasının Görevi Tamamlandı

Çin'in Tianwen-1 yörünge aracı, 29 Haziran 2022 itibariyle, 706 gün boyunca zarif bir şekilde gökyüzünde süzüldü ve Mars'ın tamamının orta çözünürlüklü görüntülerini çekti. Hem Tianwen-1 yörünge aracı hem de Mars gezgini, belirlenmiş olan keşif görevlerini tamamladı.

Tianwen-1 görevi, Ocak 2016'da TBM Merkez Komitesi tarafından onaylandı ve 23 Temmuz 2020'de başarıyla fırlatıldı. 475 milyon kilometrelik ve 202 günlük derin uzay uçuşundan sonra, sonda Mars'ın yerçekimi tarafından çekildi ve 10 Şubat 2021’de yörüngesine girdi. Zhurong Gezgini, üç ay boyunca iniş alanını inceledikten sonra, 22 Mayıs'ta Mars semalarından hızlı bir iniş gerçekleştirdi ve zemine ‘ayak basarak’ kızıl gezegendeki seferini başlatmış oldu.


15 Ağustos 2021'de Zhurong Gezgini, planlanan bilimsel görevini 90 Mars gününden sonra tamamladı. Mars yüzeyinde yaklaşık 1.921,5 metre yol alan gezgin, kızıl gezegendeki soğuk kış ve tozlu hava nedeniyle 18 Mayıs 2022'de uyku moduna alındı. Aralık 2022 civarında, iniş alanında ilkbaharın başlamasıyla çevresel koşullar rahatladığında gezgin yeniden uyandırılacak.


Yörünge aracı, Mars'ın etrafında 1.344 daire çizdi, uçuş rotaları gezegenin tamamını kapladı ve hala gayet sorunsuz bir şekilde uçmaya devam ediyordu. Tianwen-1 yörünge aracının, uzaktan algılama keşiflerine devam edeceği ve gelecekte benzer görevler için belirli teknolojileri denemek amacıyla teknolojik sınamaların kapsamını genişleteceği ifade ediliyor.

Yaklaşık iki yıllık uçuş ve keşiften sonra, Mars gezgini ve yörünge aracı için yapılandırılan 13 bilimsel görev, yaklaşık 1.040 GB ham veri elde etti. Bu standart bilimsel veri ürünleri, dünyada işlendikten sonra analiz ve yorumlama için bir bilim insanı ekibine aylık olarak sunuluyor ve sonuçlar, yurtiçinde ve yurtdışında tanınmış akademik dergilerde yayınlanıyor. Verilerin, gelecekte denizaşırı bilim adamlarına da sunulacağı kaydediliyor. Çin, dünyanın dört bir yanından bilim adamlarını, insanın evreni keşfetme mücadelesini ilerleten ortak araştırmalarda bir araya getirmeye istekli.

Açıklık ve ortak işbirliği ruhuyla CNSA; uzay ajansları ve diğer ülkelerin bilim topluluğu ile etkin olarak işbirliği yaptı, NASA ve ESA ile yörünge verilerini paylaştı ve çarpışma uyarıları konusunda işbirliği yaptı. Zhurong gezgini ve ESA Mars Express yörünge aracı da veri aktarma iletişim testlerinde işbirliğinde bulundu. Mars güneş birleşiminden sonra CNSA, Güneş'in örtülme gözlemleri için hem Tianwen-1 yörünge aracını hem de Mars Express yörünge aracını kullanarak Rusya, Almanya, İtalya, Avustralya ve Güney Afrika'nın astronomi istasyonlarıyla çalıştı ve güneş rüzgârı üzerine ortak araştırmalar yürüttü. Bu işbirlikleri ortak bilgi hazinesini zenginleştirdi ve bilim camiasına olumlu katkılar sağladı.

Aşağıda, Tianwen-1 yörünge aracı tarafından çekilen bazı en son çekilen Mars görüntüleri bulunmaktadır.

Fotoğraf 1: Askela Dağı'nın mezoskopik kamera görüntüsü. Dağın çapı 456 km ve yüksekliği 18 km'dir. Bu görüntü, Askela Dağı'nın zirvesindeki krateri, birden fazla krater çöküşü ile göstermektedir.

Fotoğraf 2: Antarktika buzulunun mezoskopik kamera görüntüsü, bu görüntü Mars'ın güney kutbunu gösteriyor. Araştırmacılar, Mars kutuplarının esas olarak kalıcı kuru buz (katı karbon dioksit) ve su buzundan oluştuğuna inanıyor.

Fotoğraf 3: Doğudan batıya 4.000 km'den fazla, kuzeyden güneye 150 km-700 km genişliğinde ve 7 km derinliğe kadar uzanan Valles Marineris'in batı kısmının mezoskopik kamera görüntüsü.

Fotoğraf 4: Arap Yaylaları'ndaki çarpma kraterinin bölgede dağılmış düzinelerce çarpma kraterinin jeomorfolojik özelliklerini gösteren mezoskopik kamera görüntüsü.

Fotoğraf 5: Maunder Krateri'nin kenarının yaklaşık 0,5 m uzamsal çözünürlüğe sahip yüksek çözünürlüklü kamera görüntüsü. Krater yaklaşık 91 km çapındadır ve görüntü, Maunder Krateri'nin kenarının jeomorfolojik özelliklerini göstermektedir.

Fotoğraf 6: Gezici uyku moduna geçmeden önce Zhurong tarafından alınan fitil alanının görüntüsü, fitil alanındaki bir kumulun yerinde görünüşünü göstermektedir.
Görüntü kaynağı: Ulusal Astronomik Gözlemevi

Sonraki Haber