TİGAD Genel Başkanı Geçgel: Yerel basına ABD desteği millî güvenliğimize tehdit
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, Aydınlık’ın gündeme getirdiği, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın Ataşesi Alison Brown’ın yerel medya ziyaretlerinin sıkı takip edilmesi gerektiğini söyledi. Geçgel, hükûmete yerel basını destekleme çağrısı yaptı
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Başkanı Okan Geçgel, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın Ataşesi Alison Brown’ın yerel medya kuruluşlarına yönelik faaliyetini “milli güvenlik açısından tehdit” olarak değerlendirdi.
Geçgel yaptığı açıklamada, “Anadolu medyasının tasarruf tedbirleriyle içine itildiği bu ekonomik darboğazdan çıkmasını sağlayacak olan, yine Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir. Yerel medyamızı ABD’nin kucağına terk etmek, milli bir sorumluluğu yerine getirmemek anlamına gelir.” dedi.
Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel, 12 Ağustos’ta yayımlanan “Yerel Basına ABD Kancası” başlıklı Başyazı’da Brown’un Çanakkale’deki faaliyetlerini açığa çıkarmıştı.
Geçgel’in açıklaması şöyle:
“ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın Ataşesi Alison Brown yerel medya kuruluşlarına yönelik temaslarını sıklaştırması, dikkatle takip edilmesi gereken ve milli güvenliğimiz açısından büyük bir tehlike arz eden bir gelişmedir. Son haftalarda gerçekleştirilen bu ziyaretler, yerel basının üzerindeki baskıları daha da derinleştirmiş, Anadolu medyasının içinde bulunduğu ekonomik çıkmazı yeniden gündeme taşımıştır.
‘SİNSİ PLANLAR’
“Son dönemde yürürlüğe giren tasarruf tedbirleri genelgesi, Anadolu medyasını ekonomik anlamda adeta uçuruma sürüklemiştir. Kamu kurumlarının gazete ve dergi aboneliklerinin iptali, basılı medya organlarına verilen ilanların kesilmesi, yerel basını nefessiz bırakmış, adeta yok olma noktasına getirmiştir.
"Bu politikalar, zaten ayakta kalmak için mücadele eden Anadolu medyasını daha da zayıflatırken, hükümetin bu duruma sessiz kalması kabul edilemez bir zafiyettir.
"Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Anadolu medyasının bu darboğazdan çıkmasına öncülük etmeli ve yerel basını ABD’nin kucağına itmemelidir. Aksi takdirde, bu süreçte ABD’nin, Anadolu medyasının zayıflatıldığı bu durumu fırsat bilerek etkisini artırma çabalarına girişmesi kaçınılmazdır.
“Brown’ın gerçekleştirdiği ziyaretler, ABD’nin yerel medya üzerindeki etkisini derinleştirme amacını taşıyan sinsi planların bir parçasıdır. Bu ziyaretler, ABD’nin yerel medya üzerinde nüfuz kurma çabalarının bir uzantısı olarak değerlendirilmelidir ve bu çabalara karşı uyanık olunmalıdır.
“ABD’li diplomatların, yerel basını desteklemek amacıyla sundukları 15-20 bin dolarlık destek paketleri, Anadolu medyasının ekonomik zorluklarla boğuştuğu bu dönemde ABD’nin yerel medya üzerindeki nüfuzunu artırma girişimlerinin bir parçasıdır. Bu tür destekler, milli devletlerin temellerine yönelik ciddi bir tehdit olarak algılanmalıdır. ABD’nin bu destekleri, yerel medyanın bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmekte, milli egemenliğimizi tehlikeye atmaktadır.
‘HÜKÜMET MİLLİ MEDYAYI KORUMALI’
“Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, bu tehlikeyi derhal fark etmeli ve ABD’nin bu sinsi girişimlerine karşı acilen harekete geçmelidir. Hükümet, Anadolu medyasını zayıflatmak yerine, onu güçlendirmeli ve yerel basının yabancı etkisine girmemesi için gereken tüm önlemleri kararlılıkla almalıdır.
"Anadolu medyasının tasarruf tedbirleriyle içine itildiği bu ekonomik darboğazdan çıkmasını sağlayacak olan, yine Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir. Yerel medyamızı ABD’nin kucağına terk etmek, milli bir sorumluluğu yerine getirmemek anlamına gelir.
"TİGAD olarak, yerel medyanın yanında olduğumuzu ve hükümeti, milli medyamızı koruma noktasında ivedilikle harekete geçmeye davet ettiğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Bu gelişmelerin yakından takipçisi olacağız.”