TikTok yöneticileriyle Meclis’te görüşmeler başladı!
Sosyal medya platformlarından biri olan TikTok uygulaması Meclis'e geldi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu bugün TikTok gündemiyle toplandı. TikTok Türkiye Temsilcisi Emir Gelen, komisyona sunum yaptı.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, sosyal medya platformlarından biri olan TikTok'u incelemek üzere bugün toplandı. TikTok Türkiye Temsilcisi Emir Gelen, komisyona önemli bilgiler sunarak gündeme dair açıklamalarda bulundu. Komisyon toplantısında, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetleri, kullanıcı verilerinin korunması ve platformun genel çalışma prensipleri ele alındı.
TBMM'DE TİKTOK SUNUMU
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TİKTOK Yönetici Emir Gelen’e sunumu öncesinde, “Siz de bir babasınız, amcasınız, dayısınız. TİKTOK’taki canlı yayın açma ve diğer uygulamalar hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bana gelen tüm talepler TİKTOK’u kapatın yönünde.” dedi.
Gelen, “Tasrif etmediğimiz haklı endişeleri gidermeye çalışacağım.” diye konuştu.
Gelen’in sunumunda şunları söyledi:
Saygıdeğer Başkanım,
Kıymetli Komisyon Üyeleri,
Türkiye Büyük Millet Meclisimizin değerli çalışanları,
Değerli Basın Mensupları,
Türkiye Büyük Millet Meclisimizin çatısı altında, siz değerli milletvekillerimizle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyor, ve TikTok adına, bu çok kıymetli davetinizden ve misafirperverliğinizden dolayı her birinize şükranlarımı sunuyorum.
Ben Emir Gelen, TikTok'un Ortadoğu, Afrika ve Türkiye bölgesi kamu politikaları'ndan sorumlu yöneticisiyim. Bugün burada, kamu politikaları danışmanımız Sayın Emre Doğru, ve iletişim danışmanlarımız Sayın Filiz Türkmenoğlu ve Sayın Murat Karakoç ile birlikte huzurlarınızdayız.
Bu vesile ile, yeni seçilen komisyon üyelerimize başarılar diliyor, bu dönemde görev almayan, bir önceki komisyon üyelerimize de Türkiye'nin dijital ekosisteminin gelişmesine verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu yasama döneminde de, Türkiye'de yerleşik bir sosyal ağ sağlayıcısı olarak, komisyonumuzun yasa yapım süreçlerine destek olabilir, görüş ve önerilerimizi sağlayarak ülkemizdeki internet ve çevirimiçi ağların bilinçli bir şekilde kullanılması konusunda üzerimize düşeni yapabiliriz.
Yaklaşık 2 sene önce, yine bu salonda, burada oturmanın onurunu yaşama fırsatına nail olmuştum. 22 Ocak 2022 tarihinde, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerinden bahsetme şansı bizlere tanınmıştı. Bu gün ise, siz değerli milletvekillerimizin sorularını elimden geldiğince yanıtlamaya, ve özellikle, kamuoyunda çıkan, ve bizlerin de platform olarak kesinlikle tasvip etmediği bazı hadiselere ilişkin haklı endişeleri gidermeye çalışacağım. Bununla birlikte, gerek Türkiye'de, gerekse de dünyada milyonlarca kişiye ulaşabilen platformumuzu, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal gelişimi için nasıl kullanabileceğimizi; bu amaçla bizim halihazırdaki çabalarımızı ve siz değerli milletvekillerinin kıymetli görüş ve tavsiyelerini de dinlemek, bu geri bildirimlerden kendimize vazife çıkarmak için buradayız.
Sayın Başkanım, sizlerin zaman konusundaki haklı hassasiyetinizi, ve komisyon üyelerimizin yoğun temposunu önceki toplantılarımızdan biliyorum. Dolayısıyla, bugün, bir önceki toplantımızdaki gibi bir sunum yapmak yerine, doğrudan değerli milletvekillerimizin görüş, öneri ve yorumlarını dinleyerek, sorularını yanıtlamaya çalışacağım.
Fakat öncelikle, yüksek müsaadelerinizle bazı konulara açıklık getirmek isterim.
Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri, dünya genelinde her ay 1 milyardan fazla insan TikTok'a öğrenmeye, keşfetmeye, eğlenmeye ve keyifli vakit geçirmeye geliyor. Türkiye'de ise bu rakam, on milyonlarca varan kullanıcıya tekabül ediyor. Platform olarak, TikTok topluluğunu güvende tutmanın sorumluluğu bizim için en önemli konuların başında gelmektedir.
Malumunuz, 2023 yılı, hem dünyada, ama özellikle ülkemizde oldukça zorlu geçen bir yıl oldu. Bu durum, platform olarak bizlerin de faaliyetlerimizi daha büyük bir özenle yürütme sorumluluğunu bizlere yükledi. Öncelikle, Şubat ayında yaşadığımız ve acısını hala hissetiğimiz deprem felaketi, sonrasında böylesine zor bir atmosferde geçen seçimler, ve tabii ki, hala devam etmekte olan bölgesel çatışmala. TikTok olarak böylesine zorlu bir senede iyi bir sınav verdiğimize inanıyoruz.
Platformumuzun ve her gün TikTok'a gelen milyonlarca insanın güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için, tüm bu hadiseler esnasında proaktif ve önleyici önlemler uyguladık. Bu proaktif tutumumuzu hem TikTok kullanıcılarının güvenliğini sağlamak, hem de ülkemizin toplumsal hassasiyetlerini gözetmek amacıyla uyguladık. Müsaadenizle, siz değerli milletvekillerimiz ile ve basın mensupları ile bazı örnekleri paylaşmak isterim.
Şubat ayında, depremin hemen ardından TikTok, afet bölgelerinde hem iletişimin sürdürülebilmesi, hem de doğru bilgiye ulaşılabilmesi ciddi bir çaba harcadı. Bu çabalarımızın odak noktasında, dezenformasyon ve yanlış bilginin yayılmasını engellemek vardı.
Sadece yaraların sarılması için değil, aynı zamanda yanıltıcı içeriklere anında müdahele edebilmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla iletişimimizi en yüksek seviyeye çıkardık. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ile, depremlere ilişkin yalan ve yanıltıcı haberlerin önüne geçebilmek amacıyla doğrudan bir iletişim hattı kurduk. Ticaret Bakanlığımızın öncülük ettiği Elektronik Ticarette Deprem Yardımlaşma Seferberliği'ne katılan E-Ticaret ve E-Pazaryeri firmalarına tanıtım ve iletişim desteği sağladık. Her ne kadar dile getirmeyi tercih etmesek de, depremin yaşandığı 6 Şubat akşamı, deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ($1.6m), UNICEF ($200k), Türk Kızılayı ($100k), ve Ahbap Derneği ($100k) üzerinden desteğimizi gerçekleştirdik. Bunu en hızlı yapan ve ilk duyuran teknoloji şirketi ve sosyal ağ sağlayıcısı olduk. Bu desteklerimizin yanı sıra, şirket içerisinde TikTok çalışanlarının yürüttüğü bir bağış kampanyası da gerçekleştirdik.
Sayın Milletvekilleri, malumunuz, TikTok'un Topluluk Kuralları, platformumuzun temelini oluşturan kurucu ve bağlayıcı kurallar setini oluşturmaktadır. Bu kurallardan bir tanesi de, platformumuzun bütünlüğü ve özgünlüğüdür. Bu alandaki çalışmalarımız seçim döneminde de devam etti ve Türkiye'de Uluslararası Doğrulama Ağı (IFCN) çatısı altında tüm yerel teyit kuruluşlarıyla çalışan ilk platform olduk. Platformumuzdaki içeriğin elimizden geldiğince doğru olmasını sağlamak için Teyit.org'un yanı sıra Dogrulukpayi.com ve Dogrula.org ile birlikte çalıştık.
Yalan haber, dezenformasyon, yanıltıcı ve zararlı bilgi ile mücadele konusundaki kararlılığımız ve mücadelemiz sonuna kadar devam edecek, çünkü bu tip bilgilerin başta ulusal güvenlik olmak üzere, halk sağlığı, seçim süreçleri, gerçeklere ve bilime olan güven üzerindeki etkisinin farkındayız, ve çözümün parçası olmak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.
Bizler, Tiktok olarak, milyonlarca insanın yararlı, eğitici ve elbette eğlenceli içeriklere erişmek için platformumuza geldiğini biliyoruz. Bu amaçla biz de, ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişimine destek olmak; bunu yaparken de kullanıcılarımızı, faydalı içeriklerle buluşturmak için birçok proje hayata geçirdik, ve geçirmeye de devam edeceğiz.
Geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi ortaklığı ile Finansal Okuryazarlık projemizi başlatmıştık.
Malumunuz, özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında, küresel çapta artan enflasyon ve daralan ekonomiler neticesinde finansal konular her bir bireyin öncelikli gündem maddesi haline geldi.
Finansal okuryazarlık becerilerinin topluma kazandırılması, 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda atıf yapılan bir madde olarak öne çıkarılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın ve Merkez Bankamızın da bu konudaki farkındalığı artırmak için çeşitli çalışmalar yaptığına da tanık olduk.
Bu proje çerçevesinde, Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri ve ekonomistleri ile eğitici içerikler çektik. Yaklaşık 2 hafta önce, finansal okuryazarlık alanında farkındalık yaratabilmek adına başlattığımız #FinansÖğreniyorum etiketi, son 17 günde 180 milyondan fazla izlenmeye ulaştı.
Her yıl Ankara'da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda Güvenli İnternet Günü etkinliğine katılarak platform ve kullanıcı güvenliğine olan bağlılığımızı sergiliyoruz; bu alanda yapılan tüm çalışmalara destek oluyoruz, ve olmaya da devam edeceğiz.
Hem platformumuzda hem de sosyal medya platformlarında ve ana akım medyada kampanyalar yürütüyoruz; güvenlik ve gizlilik söz konusu olduğunda uygulamamızın özelliklerini öne çıkarıyoruz.
Takdir edersiniz ki, gerçekleştirdiğimiz tüm bu gayretlerin ve projelerin temelinde de, herkesin farkında olmasını ve uymasını beklediğimiz, bir nevi uygulama taahhüdümüz olarak adlandırabileceğimiz Topluluk Kurallarımız yatıyor.
Tüm bunları, platformumuzun güvenli kalmasını sağlamak için gösterdiğimiz kararlılığı ve sıkı çalışmayı vurgulamak için siz değerli Milletvekillerimizin dikkatine sunuyorum. Platofrmumuzun güvenli kalması ile birlikte kullanıcılarımız da, içerik üreticilerimiz de, bizi izleyen ve takip eden tüm kesimler de daha güvenli ve güvenilir bir uygulama deneyimi yaşayacaklardır.
Pek tabii platform güvenliği söz konusu olduğunda, her zaman daha fazlasını yapabileceğimizin farkındayız. Burada müsadenizle, bir noktanın altını çizmek istiyorum.
Moderasyon konusunun ve zararlı görülen içeriklerin hızlı bir şekilde kaldırılmasının hepimiz açısından ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz.
Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri, Türkiye de dahil olmak üzere, dünya çapında 40,000'den fazla personel, platformun güvenliği için çalışmaktadır. Bu rakamın içinde pek tabii moderasyon ekipleri bulunmaktadır. İçerikleri denetleyen moderatörlerimiz bu içeriklerin, Topluluk Kurallarımızda belirlediğimiz yüksek standartları karşıladığından emin olmak için günün her saatinde sıkı bir denetim yapmaktadır.
Topluluk Kurallarımızı ihlal eden her türlü içeriği, mümkün olan en kısa sürede kaldıracak sistem ve süreçlere sahip olduğumuzdan emin olmak için yapay zeka da dahil olmak üzere teknolojimize yoğun bir şekilde yatırım yapıyoruz.
Özellikle yoğunlaştığımız konulardan bir tanesi de, özellikle 18 yaş altı kullanıcılara getirilen kısıtlamalar, ve ailelerin bu süreçteki kontrolünü artırmak yönündedir.
Güvenli dijital deneyimleri öne çıkarmak amacı ile geliştirdiğimiz "Aile Eşlemesi Modu" ile ebeveynlere, çocuklarının TikTok kullanımını gözlemleme ve kontrol etme imkanı sunuyoruz. Ekran zamanı yönetimi özelliği ile aileler, çocuklarının uygulamada geçirebileceği süreyi belirleyebilir ve kontrol edebilirler. Ayrıca, 16 yaşından küçük kullanıcıların hesaplarında, "Doğrudan Mesajlar"ı varsayılan olarak devre dışı bıraktık, ve "Kısıtlı Mod" özelliği ile tüm kitleler için uygun olmayan içerikleri sınırlayaracak kullanıcı güvenliğini artırdık. Bu özellikler ile, TikTok olarak, dijital dünyada daha güvenli ve bilinçli bir deneyim sunma çabamızı sürdürüyor, bu alanda sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.
Sayın milletvekilleri, bugün burada bulunan yasama mercinin siz değerli mensupları başta olmak üzere ilgili kurum ve kurulaşları ile, sivil toplum kuruluşları ile, ve akademik kurumlarla bu konuları görüşmek, geri bildirimleri ve endişeleri doğrudan dinlemek ve bunları mümkün olduğunca ele alabileceğimizden emin olmak için düzenli olarak Ankara'da bulunuyorum.
Geçtiğimiz hafta, saygıdeğer Başkanımın davetini alır almaz, tüm bu şeffalığımızı Türk milleti ve Türk milletinin seçtiği siz değerli milletvekillerine ifade edebilecek olmanın onuru, heyecanı ve güveniyle geldim. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, bu açık ve güvene dayalı iletişimin devam etmesini temenni ediyorum.
Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan, ve yerelleşme konusuna en fazla yatırım yapan sosyal ağ sağlayıcısı olarak, geçtiğimiz sene yeniden düzenlenen 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'a ilk uyum sağlayan şirket olduğumuz gibi, diğer alanlarda da sektörümüzdeki diğer platformlara Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaları konusunda örnek olmaya devam edeceğiz.
Yerelleşme ile ilgili olarak müsaadenizle çok kısa bir kaç örnek paylaşarak, sözlerimi toparlayacağım. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında TikTok olarak Türkiye'de kültür ve sanatı desteklemek amacıyla, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile stratejik bir iş birliği başlattık. İKSV'nin 50. yılını kutlamak üzere resmi eğlence partneri olduk ve bu iş birliği ile müzikten sinemaya, tiyatrodan modern sanata kadar geniş bir yelpazede sanatseverlere çeşitli içerikler ve etkinlikler sunduk. Bu iş birliğinin, Türkiye'nin kültür zenginliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve genç yeteneklere destek olmak adına önemli bir adım olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin sanat potansiyelini daha geniş bir platformda tanıtarak, kültür ve sanatın herkes için daha erişilebilir olmasına katkıda bulunduk.
Sanatın dışında Türk sporuna da katkıda bulunmak amacıyla TikTok olarak Türkiye Basketbol Federasyonu ile gerçekleştirdiğimiz sponsorluk anlaşmasıyla Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin resmi eğlence partneri olduk.
Sayın Başkan, kıymetli üyeler, - sözlerimi toparlıyorum - gerçek şu ki, dünya çapında milyarlarca insan platformumuzu kullanıyor.
Her gün, hatta her dakika milyarlarca içerik üretiliyor.
Teknoloji ve moderasyon ekiplerimiz, çoğu zaman bu yüksek kullanımı doğru bir şekilde ele alıyor. Ancak gerçek şu ki bazen aşırı moderasyon yapabiliyoruz ya da olaylara müdahele etmekte beklenilen hızı karşılayamayabiliyoruz.
Şunu bilmenizi isterim ki, amacımız her zaman, topluluğumuzun TikTok'a geldiğinde güvenli, olumlu ve eğlenceli bir deneyim yaşamasını sağlamak olmuştur. Hem gençler hem de aileler için.
Bunu yaparken de ülkemizin kanunlarına, yönetmeliklerine ve beklentilerine uyum sağlamanın yanı sıra, toplumsal hassasiyetleri de göz önünde bulundurmaya azami özen gösteriyoruz. Bundan sonra da, sizlerle ve tüm paydaşlarımızla beraber, bu alandaki gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz.
10 aylık sürede 449 milyon TL dijital hizmet vergisi ödedik.
Resmi makamlardan gelen içerikleri kaldırma talebini gerçekleştirme oranımız yüzde 97,7.
Bir kez daha bu kıymetli davetiniz için sizlere müteşekkir olduğumuzu bildirmek ister, kendilerini tanıtmaları için sözü Filiz Hanım'a, Murat Bey’e ve Emre Bey'e bırakmak isterim. Daha sonrasında da sorularınızı almaktan memnuniyet duyacağım.
Teşekkürler.
MHP Milletvekili Levent Uysal, Gelen’in sözleri üzerinde “Gelirleriniz 5 kat artmış demek ki hassasiyetleriniz de 5 kat artmalı.” dedi.
KARA PARA İÇİN BİRİM OLUŞTURULDU
Gelen, sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Son dönemde gündeme gelen kara para aklama ve yasa dışı para kazanmaya ilişkin iddiaları ciddiye alıklarını dile getiren Gelen şöyle konuştu:
“Kara para aklamanın önlenmesi için bir birim geliştirdik. MASAK ile birkaç toplantımız oldu. Türkiye’de kara paranın aklanması ile mücadele için programımızın güvenliğini artırmaya karar verdik. Canlı yayınlarda parayı alana ve verene kimlik ibra etmek zorunluluğu getirdik. Böyle bir şeye aracı olmak ve paydası olmak istemiyoruz. Bu bize de zarar veriyor. Bu alanda sıfır toleransımız olduğunun da altını çizmek isterim.”