Tilkiler havadan atılan tabletlerle aşılanıyor
Kayseri'de doğal ortamlarında yaşayan tilkiler, uçakla atılan tabletlerle aşılanıyor.
Kayseri'de, Tarım ve Orman Bakanlığı, yaban hayatında kuduz hastalığıyla mücadele amacıyla "Kuduza karşı oral aşı temini" adlı AB projesini yürütüyor.
Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görüldüğü 26 ilde, 225 bin kilometrekare alanda yılda iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülüyor. Bu iller arasında yer alan Kayseri'de de 18-22 Ekim'de tilkiler için havadan aşılama yapılıyor.
AŞILAR HAVADAN BIRAKILIYOR
Alüminyum folyo ile kaplanmış yemin ortasındaki tablet şeklindeki aşılar, tilkilerin doğal ortamlarına havadan bırakılıyor.
Tilkiler, balık, parafin ve yağla kaplı olan yemlerin kokusunu uzak mesafelerden bile alabiliyor.
Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsül patlıyor, aşı ağız boşluğuna yayılıyor ve tilkiler de hastalığa karşı bağışıklık oluşuyor.
HEM AHIR HAYVANLARI HEM DE İNSANLAR KORUNUYOR
Vatandaşların aşı yemlerine kesinlikle dokunmamaları, aşı yemlerini bahçelerinde bulanların direkt temastan kaçarak bir eldivenle alıp, imha edilmesi için veteriner hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekiyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, kent genelinde tilkilere karşı havadan aşılama yapıldığını belirtti.
Tilkilerin kuduz hastalığına karşı aşılandığını aktaran Şahin, tilki ısırmasıyla karşı karşıya kalan hem ahır hayvanlarını hem de insanları korumayı amaçladıklarını söyledi.