TİM Başkanı arz etti, Cumhurbaşkanı müjdeleri verdi: 300 milyar yolunda dört yıldızlı destek

2026 yılında 300 milyar dolar dış ticaret geliri elde edebilmek için çalışan ihracatçılar son iki yılda hükümete 122 talep iletti. Bu taleplerin hepsi karşılandı. Cumhurbaşkanı ihracatçılara dün dört önemli destek daha açıkladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu kapsamında düzenlenen törene katılarak ihracatçılara müjde açıkladı. Bunlardan üçü TİM Başkanı İsmail Gülle'nin bizzat talep ettiği finansmana erişimde Eximbank'ın yapılandırılması, teminat sorununun çözülmesi ve İstanbul'a yakışır bir fuar merkezi oldu. Dördüncü müjde ise ihracatın menzilini 8 bin kilometreye çıkaracak strateji. Bu anlamda ihracatçıların yeni dönemin lokomotifi olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı'nın verdiği bilgilere göre, uzak ülkelere yönelik eylem planı açıklanacak. Bu kapsamda 4 bin kilometreyi aşan ihracat menzili 8 bin kilometreye çıkarılacak. Bu hedef ülkelere ihracat dört kat artırılacak. Yeni bir mekanizma devreye alınarak ihracatı geliştirme fonu kurulacak. TİM ve ihracatçı birliklerinin katkıları ile oluşturulacak fon sayesinde sadece ihracatçılara özel teminatsız finansman imkanı sağlanacak. Eximbank'ın sermayesi artırılıp yeniden yapılandırılacak. İhracatçıların en çok arzu ettiği, Aydınlık'ın da geçen günlerde Cumhurbaşkanı'na arz edildiğini kamuoyuna duyurduğu İstanbul'a yakışır fuar merkezi konusunda ise Erdoğan, “Sayın Başkan'ın ifade ettiği İstanbul'u, ülkemizin kapasitesine uygun bir fuar merkezine kavuşturmak için, yönetiminde ihracatçılarımızın tek çatı kuruluşu TİM'in de yer alacağı fuarı kazandıracağız” dedi.

'İHRACATIN SERDENGEÇTİLERİ'

TİM üyelerine “İhracatın serdengeçtileri” diye seslenen Cumhurbaşkanı, “Dış ticaret fazlası veren Türkiye” vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanı ihracatçı sayısını önce 150 bin ardından 300 bine çıkarmak istediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı ayrıca, geçmişte yüzde 55'ler seviyesine kadar inen ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 85'ler seviyesine geldiğine dikkat çekti. Tören sonrası konuştuğumuz ihracatçı birlik başkanlar müjdelerden memnuniyetlerini dile getirirlerken, aynı zamanda, “Kulağa hoş geliyor ama fiiliyatta da inşallah görmek istiyoruz. Menzili artırmak için lojistik desteği gerekiyor ama hükümet de ne yapsın 4 bin dolarlardan 12 bin dolarlara çıktı konteyner maliyetleri” ifadelerini kullandılar.

Konuşmalar sonrası Erdoğan, Genel Kurul kapsamında İstanbul'da düzenlenen “2020 Yılı İhracat Şampiyonları Ödül Töreni”nde en çok ihracat yapan firmalara ödüllerini takdim etti. Törende TİM'in hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Bizim bu ülkeden başka gideceğimiz toprağımız yok. Başarı için koşacaksınız” sözlerini içeren kısa film katılımcılardan büyük alkış aldı. Törene Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katılarak 28 sektördeki lider firmalara ödüllerini takdim etti.

PAYIMIZ YÜZDE 1'İN ÜZERİNDE

Törenin açılışında konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, 2021 yılı sonunda 211 milyar dolar, 2026 yılında da 300 milyar dolar ihracat geliri hedefi koyduklarını hatırlatarak, “Dış ticaret fazlası veren Türkiye” hedefi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini anlattı. Türkiye'nin bugün küresel ihracattan yüzde 1’in üzerinde pay alan, üretim ve ihracatta bir üst lige adım atmış bir ülke olduğuna işaret eden Gülle, “Dünya artık tek kutuplu yerine Türkiye'nin de içinde bulunduğu çok kutuplu bir üretim ve tedarik zincirini benimsedi. TİM olarak, bu riskleri fırsata çevirmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Öncelikle küresel ölçekte yaşanan konteyner krizine çözüm bulmak üzere ihracatçılarımız ile lojistik sektörü arasında dijital bir köprü vazifesi görecek olan Türkiye Lojistik Portalı’nı hayata geçiriyoruz. İnşallah, portalımızı önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşıp ihracatçılarımızın kullanımına sunacağız” bilgisini verdi.

FUAR, FİNANSMAN, TEMİNAT

“İhracatçılarımızın son 2 yılda hükümetimize ilettiğimiz 122 talebinin tamamı, ivedilikle çözüme kavuştuğu için müteşekkiriz. Cumhurbaşkanımızın bizlere açtığı yolda ihracatımız artıyor, demek ki doğru yolda ilerliyoruz” diye konuşan TİM Başkanı Gülle, şu üç talebi Cumhurbaşkanı'na arz etti:“Ülkemiz ve ihracatçımıza değer katacak bir hayalimiz var; İstanbul’da ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, ihracatçılarımızın ürünlerini gururla sergileyebileceği, uluslararası bir fuar merkezi. İhracatımız büyük bir ivmeyle yükselirken, ihracatçılarımızın finansman ihtiyacı da aynı hızda artıyor. Buradan hareketle, Eximbank’ın kaynaklarını güçlendirecek, ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştıracak adımlar atılması, ihracatçılarımıza teminat şartı koşmayan yöntemlerin geliştirilmesi, ülkemizin cari işlemler dengesine önemli katkılar sağlayacaktır. İhracat ailesi, rekorlara aşina, pandemiye karşı direnci tescil edilmiş bir camiadır. Bu ailenin Türkiye'deki tek çatı kuruluşu olan TİM, dün olduğu gibi bugün de aynı inanç ve şevkle bu yola devam etmektedir. Cumhurbaşkanımıza bir kere söz verdik, sözümüzden dönmeyiz.”

KOÇ DÖRT FİRMA İLE LİSTEDE

Türkiye'de en çok ihracat yapan ilk on firmanın beşi otomotiv sektöründen. Listedeki on firmanın dördü (Ford, Arçelik, Tofaş ve Tüpraş) Koç Ailesi'ne ait. İhracat şampiyonu şirketler adına ödülleri almak üzere toplantıda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç da hazır bulundu. Ali Koç, her yıl olduğu gibi yoğun ilgi yüzünden tören salonundan en son çıkan iş insanı oldu. Yaklaşık yarım saat boyunca katılımcı iş insanları Ali Koç'un etrafını sararak, fotoğraf çektirip, sohbet ettiler.

1- Ford Otomotiv: 4 milyar 897 milyon dolar

2- Toyota Otomotiv: 3 milyar 576 milyon dolar

3- Oyak-Renault: 2 milyar 282 milyon dolar

4- Vestel: 2 milyar 48 milyon dolar

5- Kibar Dış Ticaret: 1 milyar 963 milyon dolar

6- Arçelik: 1 milyar 818 milyon dolar

7- TGS: 1 milyar 521 milyon dolar

8- Tofaş: 1 milyar 520 milyon dolar

9- Türkiye Petrol Rafinerileri (Tüpraş): 1 milyar 464 milyon dolar

10- Mercedes-Benz Türk: 1 milyar 110 milyon dolar

Sonraki Haber