TİM Başkanı Gültepe: 375 milyar dolar ihracata odaklandık

Antalya’da düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Buluşması’nda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında, Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefinde olduklarını söyledi.

12. Kalkınma Planı’nda 2028 için öngörülen 375 milyar dolarlık hedefin kendileri için ilk büyük sınavlardan biri olacağını belirten Gültepe, şöyle devam etti:

“Bu yıl aynı zamanda TİM’in kuruluşunun 30. yıldönümünü kutluyoruz. İhracatımızı 30 yılda, 15,3 milyar dolardan 254,2 milyar dolara çıkardık. 2022’de 90 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla birlikte 345 milyar dolara ulaştık. Küresel pazarlarda talep daralmasına ve ihracatçımızın fiyat tutturmakta zorlanmasına rağmen hedefe ulaşmak için tüm imkânlarımızı seferber ettik. Önümüzdeki beş yılı en iyİ şekilde değerlendirerek 375 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız.”

İHRACAT HIZ KESTİ

Fiyat tutturmakta zorluk ve küresel resesyon nedeniyle bu yıl ihracatın hız kestiğini dile getiren Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle emek yoğun sektörler büyük maliyet baskısıyla karşı karşıya kaldı. İlk 9 ayda 27 sektörümüzün 13’ünün ihracatında kayıp yaşadık. Talep daralması nedeniyle önemli pazarlarımızın ithalatlarında ciddi düşüşler oldu. Ancak rakip ülkelere göre daha pahalı kaldığımız için bizim ihracatımızdaki daralma daha fazla. Hem ürün çeşitliliğimizi artırmak hem de yeni pazarlar bulmak için yoğun bir mesai harcıyoruz. İhracatçı birlikleri olarak 2023’ü, 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle tamamlayacağız.”

Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, dünyada gıda ve enerji krizleri, iklim değişikliği gibi olumsuz gelişmelerin yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:

“Depremlerin ihracatta neden olduğu kayıp 6 milyar doları aştı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi 12 çeyrektir büyüyor. 2023’te mal ve hizmet ihracatı kapsamında 20 bine yakın firmamıza 8 milyar TL’lik destek sağladık. 2023’te küresel mal ihracatında ülkemizin payını yüzde 1,3’e, e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a, yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payını ise yüzde 50’ye çıkaracağız.”

Sonraki Haber