Tır şoförlerinden şikayet başvurusu: Günlerce uykusuz asgari ücrete mahkum

TIR şoförleri uzun saatler, yollarda uykusuz, ölümle burun buruna çalışıyor. Takografla çalışma saatlerinin tespiti yapılabilmesine rağmen bu ücretlerine yansımıyor. TIR şoförleri kamu denetimi eksikliği nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Karayolları Taşımacılık ve Emekçileri Sendikası (KATAŞSEN) dün, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve görevi kötüye kullanan diğer kamu görevlileri ile ilgili İstanbul Çağlayan Adliyesinde Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet başvurusunda bulundu.

Emekçiler adına adliye önünde bir açıklama yapan sendikanın genel başkanı Tufan Erdem, TIR şoförleri olarak günlerce uyumadan sürmek zorunda oldukları yollarda her an ölüm riski altında çalıştıklarını söyledi. Çalışma saatlerinin belirsizliğine dikkat çeken Erdem, “Bize tanınan sürede sevkıyatları yetiştirebilmek için ölüm riskini göze alıyoruz. Günlerce uykusuz yol gitmemize rağmen gerek takograf denetimlerinin eksik yapılması gerekse işverenlerce SGK primlerinin sanki sabit mesai saatleri varmış gibi belirli saat ve gün üzerinden yatırılması başımıza gelen en sık hak ihlallerinden birisidir” dedi.

KATAŞSEN Genel Başkanı Tufan Erdem, şunları kaydetti:

“Bunlara katlanıyoruz çünkü açlık ve işten atılma korkusu ölüm korkusuna baskın geliyor. Ayrıca bizler ailelerimizden uzakta ve sürekli yollarda sürdürdüğümüz yaşamımızda birçok anlamda yıpranıyor ve meslek hastalıklarına yakalanıyoruz. Bu kadar ağır bir mesleği sürdüren ve siz halkımızın ihtiyaçlarını taşıyan bizler asgari ücretle geçinemiyoruz. Bununla ilgili Yargıtay kararları mevcutken yasalar uygulanmıyor ve denetlenmiyor.

“18.07.1997 tarihli 23053 mükerrer sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 98, 99. maddelerinde takograf denetimlerine ilişkin gerekli düzenleme mevcut. 98. madde ‘araç kullanma ve dinlenme sürelerine uyma mecburiyeti ve denetleme esaslarında uyulacak usuller’ hakkında. Yönetmeliğin 99. maddesi ise ‘takograf cihazına ilişkin düzenlemeleri’ hüküm altına almıştır. Bu yönetmeliğin gereğini yerine getirmeyen, yeterli denetim yapmayan tüm kamu görevlileri kanuna aykırı hareket ettiğinden ‘görevi kötüye kullanma suçu’ işlemektedir.

‘MEVZUAT AÇIK’

“Neden görevi kötüye kullanma suçu işlediklerini mevzuatın kendisi açık bir şekilde ifade ediyor: ‘Kamu idarelerinin denetim elemanları kendi mevzuatı gereğince işyerlerinde yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler sırasında, çalıştırılanların sigortalı olup olmadığını da tespit ederek, sigortasız çalıştırılanları Kuruma bildirmek zorundadır. Bu kurumlar ayrıca kendi mevzuatları gereğince yaptıkları inceleme ve tespitler sırasında bu Kanuna göre sigortalı sayılanların prime esas kazançlarının veya sigortalı gün sayılarının eksik bildirilmesi sonucunu doğuran tespitlerini de en geç bir ay içinde Kuruma bildirirler. Kurum bu bildirimleri esas almak üzere gerekli yasal işlemi yapar. İlgililerin itiraz hakları saklıdır.’

“Biz taşımacılık işçilerinin çalışma saatinin tespiti, takograf yoluyla rahat bir şekilde yapılabilir. Bu denetimleri yapmayanların da işçilerin SGK primlerine esas çalışma süresi konusunda ihmali olduğundan, denetimden sorumlu bu memurlar da ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu işlemiş bulunuyorlar.

EKSİK SGK PRİMİ

“KATAŞSEN olarak kanunun bize verdiği yetkiyle, taşımacılık işiyle uğraşan işçilerin SGK priminin çoğu kez işverenlerce yatırılmaması ve eksik yatırılmasından (genellikle asgari ücret üzerinden) kaynaklı ihlalleri ve bu ihlallerin önüne geçilmesi için ihlalden sorumlu tüm kamu görevlilerin tespit edilerek görevi kötüye kullanma suçundan soruşturulması ve cezalandırılması için elimizden gelen tüm mücadele araçlarını kullanacağız.”

Sonraki Haber