Tire Süt dünyaya açılıyor

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük ‘Edirne’den Van’a kadar tüketicilere ürünlerimizi ulaştırıyoruz. İlçemizi Türkiye’ye tanıttık şimdi de yurtdışındaki raflara koymaya başlıyoruz. Hedefimiz büyük, öncelikle Dubia’den başladık’ dedi

Kooperatifleşme alanında uyguladığı projelerle ‘Örnek Kalkınma Modeli’ seçilen, sağlıklı ve kaliteli ürünleriyle T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ‘Güvenilir Gıda Üretimi Ödülü’ alarak Türkiye’nin en çok tercih edilen markalarından biri haline gelen Tire Süt, şimdi de ihracat yaparak ürünlerini yurtdışında raflara koymaya başladı.

YOĞURDUMUZ ‘OSCAR’ ALDI

Ortadoğu ülkelerinde pazar araştırması ve satış sistemleri üzerinde yaptıkları çalışmanın tamamlandığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük sözlerine şöyle devam etti: “Kooperatif olarak 12 yıldır üretim altyapımızı sürekli geliştiriyoruz ve iç pazarda ürünlerimizi tüketiciye sunuyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ilçemize özgü olan Tire Şiş Köfte’yi Türkiye’ye tanıttık. Yoğurdumuz rafların en çok aranan ürünü haline geldi. Organik yoğurdumuz 1400 firmanın katıldığı yarışmada ‘Oscar’ alarak birinci seçildi. Şuanda Edirne’den Van’a kadar tüketicilere ürünlerimizi ulaştırıyoruz. İlçemizi Türkiye’ye tanıttık şimdi de yurtdışındaki raflara koymaya başlıyoruz. Hedefimiz büyük, öncelikle Dubia’den başladık. 2 kez orta ölçekli deneme sevkiyatı yaptık geri dönüşler çok sevindirici. Bundan sonraki süreçte yurtdışı pazarında hacim yakalayıp arttırarak ihracatı sürdüreceğiz.”

‘ÜRETİYORUZ, İŞLİYORUZ PAZARLIYORUZ’

Tire Süt Kooperatifi olarak ortaya bir model koyduklarını ve ihracatın da bu modelin önemli bir aşaması olduğuna değinen Başkan Eskiyörük, şunları söyledi: “Kooperatif olarak; üretiyoruz, işliyoruz, pazarlıyoruz. 20 yıl önce göreve geldiğimizde öncelikle ürün kalitemizi arttırmak için büyük yatırımlar yaptık. İlçemizde her köye süt alım merkezleri kurarak soğuk zincirde kontrollü ürün alım sistemini oluşturduk. Üreticilerin işletmelerinde eğitimler verdik. Ürün kalitesine göre primlendirme yaparak kaliteli üretimi teşvik ettik. Gelinen noktada Türkiye’nin en kaliteli süt ve et hammaddesini üretiyoruz. Ardından üreticinin ürününü işleyip mamule dönüştürmek için Tire Organize Sanayi Bölgesinde günlük 100 ton kapasiteli Süt İşleme Tesisi, 20 ton kapasiteli et işleme tesisi kurduk.”

TARIM KOOPERATİFLEŞME İLE KALKINIR

Ürünleri tüketiciye ulaştırmak için pazarlama altyapılarını oluşturduklarını da ifade eden Eskiyörük, “Şuanda yüzlerce araçlık dağıtım ağımızla ürünlerimizi tüketicilerimize ulaştırıyoruz. Şimdi sıra modelin önemli bir aşaması olan dış ticaret sistemini oluşturmaya geldi. Gerekli bağlantıları kurduk, deneme amaçlı ürün gönderimlerimizi sağladık, çok olumlu dönüşler aldık” dedi. Kooperatifin bundan sonraki hedefi yurtdışında marka haline getirmek. Eskiyörük, “Türk tarımının şirketleşme ile değil kooperatifleşme ile kalkınması gerektiğine inanarak çıktığımız bu yolda elde ettiğimiz sonuçlarla kendimizi kanıtladık. Umarım her ilçede bir Tire Süt Modeli oluşur ve kooperatifleşme devlet politikası haline gelir” diye konuştu.

İŞ BİRLİĞİYLE ÜRETİYORUZ

Tire, süt kooperatifçiliğiyle 1967 yılında tanıştı. Tire Süt Kooperatifi, ilk adı ile Mahdut Mesuliyetli Süt Müstahsilleri İstihsal ve Satış Kooperatifi olarak 4 Kasım 1967 yılında ilçedeki 11 üretici tarafından kuruldu, kuruluş sermayesi ise 19 bin liraydı. Kuruluş amacı: “Ortakların süt istihsalini artırmak, iktisadi menfaatlerini korumak ve meslek gelişmesini temin etmek, sütün satış mamul maddelere çevrilerek satışını temin etmek ve bunları ortakların karşılıklı yardım ve ortaklık payları nispetindeki kefaleti sayesinde temin etmektir.”

Adı, 1972 yılında Tire Süt Müstahsilleri Sınırlı Sorumlu Üretim Pazarlama ve Tüketim Kooperatifi olarak değiştirildi. Başlangıçta sadece ortaklarının ürettiği sütleri toplayarak sanayiciye satarken, 2000’li yıllardan itibaren yönetim değişikliğiyle toplanan sütün bir kısmını kendi fabrikalarında katma değerli ürün haline getirip pazarlayarak örnek bir kooperatif haline geldi.

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE KORUNUYOR

Başkanı Mahmut Eskiyörük, ‘İş birliği ile üretmek’ prensibiyle hareket ettiklerini belirtiyor, ortakların ekonomik ve sosyal yönden kalkınmalarını sağlayarak hem üreticiyi hem tüketiciyi korumanın ana hedefleri olduğunu söylüyor: “Biliyoruz ki; üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ürünün değerinde pazarlanması üretici için en büyük destektir. Kaliteli üretimin, adil fiyatlandırılması da tüketicide güven olgusunu yaratır. Üretici ve tüketicinin aynı hedefte buluşmasını ülkemiz ve bölgemizin tarımsal yapılanması için çok önemli buluyor, bu süreci ana misyonumuz olarak kabul ediyoruz.”

ATATÜRK’ÜN YOLUNDAN SAPMIYOR

Kooperatif, 2000’in üzerinde aile işletmesinden oluşuyor. Kooperatifin ilkeleri ise şöyle belirlenmiş: “Atatürk’ün çizdiği yoldan hiç sapmamak. Çok çalışmak, çok üretmek. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak. Kaynakları doğru ve verimli kullanmak. Ürün kalitesini yükseltmek. Üretici ile tüketiciyi buluşturmak. Ayrımcılık yapmamak. İşimize siyaseti bulaştırmamak. Kooperatifçiliğin, öncelikli devlet politikası olması için mücadele vermek.”

Sonraki Haber