Tırnak yemek orucu bozar mı? Oruçluyken dişle tırnak koparmak kaza gerektirir mi?
Tırnak yeme alışkanlığına sahip olan Müslüman bir kimsenin bilmeden istem dışı bir şekilde dişiyle tırnağını ya da kenarındaki etini ağzıyla kopartmasının dinen oruca olan etkisini araştırdık. İşte bilmeden tırnak yutmanın oruçla ilgili hükmü:
Günümüzde genellikle kaygı bozukluğu olan kimselerde stres başlıca olmak üzere; gerilim, korku, sinir ve endişe duyguları ile açığa çıkan bir alışkanlık olan tırnak yeme davranışı psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Tırnak yeme davranışının önüne geçebilmek için bu davranışı göstermeye sebep olan ana etkenin bulup ortadan kaldırılması gerekse de psikolog yardımıyla bu sorun çözülebilir. Çözülemediği takdirde ise acı oje gibi alternatifler bulunmakla beraber başka tedavi yolları aranabilir. Peki tırnak yiyen biri orucunu nasıl tutabilir?
Ramazan ayının girmesiyle birlikte Diyanete en çok sorulan sorulardan birisi ise tırnak yemeye yönelik bir soru oldu. İstemsiz de olsa bilmeyerek tırnağını yiyen bir kimsenin yeniden oruç tutup tutmaması gerektiği konusunda kafası karışabilir. Bu konu ile ilgili Diyanetin fetvasını ise sizler için derledik.
TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI?
DİŞLE TIRNAĞI KOPARTMAK...
Tırnak ve deri parçası gibi insan vücudundan koparak uzaklaşan parçaları kişi bilmeden yutarsa bu durum omun orucuna sirayet etmemektedir. Kişi bu davranışı bile isteye yapmasa da tırnağı ya da deriyi yuttuğunu kesin olarak kestiremeyen ya da şüpheyle yaklaşanın da orucunun etkilenmediği bilinmektedir. Yutulan parçaların boyutu susam tanesi olmayacak kadar küçükse bu oruca engel değil, ancak susamdan daha büyükse ve bilinçli bir şekilde tırnak yutulursa oruç bozulur ve bunun bir gün kazası yapılmalıdır.
Konuyla ilgili Diyanet'in fetvasında direkt olarak şu bilgiye yer verilmektedir; "Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz. Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunun için oruçla kimse, tükürüğünü yutarsa orucu bozulmaz."