Çadırlar arasında sınav kaygısı

Liseliler kolları sıvadı, kaynak kitapları topladı, kolilerle deprem bölgelerine gönderdi. Çadır kentte kurulan kütüphanede çalışmaya başlayan gençler, 'Atlatamayacağımız sınav yok.' dedi

Afet bölgesine gelemeyen liselilerin aklı arkadaşlarında kalınca kolları sıvadılar, kitapları topladılar. Türkiye Liseliler Birliği (TLB) önderliğinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerden Kahramanmaraş’taki sıra arkadaşlarına üniversite hazırlık, derslere yardımcı kaynak ve okuma kitapları gönderdi. Kitaplar raflara dizildi, raflar yetmeyince çareler arandı. Sonunda el birliğiyle sınıf ve türe göre tasnif edilen kitaplar, depremden etkilenen çocukların kullanımına açıldı.

TLB’liler Afşin’de kurulacak kütüphane için bulundukları illerde önce sınıflarına duyuru astı, sonra diğer gönüllülere ulaştı. Kitaplar kolilendi, Afşin’e ulaştı. TLB İstanbul Sorumlusu Ebda Okutur, kütüphanenin nasıl kurulduğunu Aydınlık’a anlattı:

“81 ilimiz depremden etkilendi. TLB olarak başlatmış olduğumuz kampanya da bunun bir göstergesi. Okulların açılmasıyla birlikte İstanbul'dan, Ankara'dan, Antalya'dan her bölgeden liseli arkadaşlarımız bölgeye sınava hazırlık ve okuma kitapları göndermek için harekete geçti. Çünkü önümüzde bizi bekleyen bir sınav var. Deprem bölgesinde, çadırların arasında yaşanan sınav kaygısı da var.

KENDİ ODALARI GİBİ HAZIRLADILAR

“Deprem bölgesinde olmayan liseli arkadaşlarımız sınıf sınıf gezerek, öğretmenlerle, kitapçılarla görüşerek kitap topladı. Sokaklara, okul panolarına kampanyamızın afişini asarak, ‘Afşin'e Kütüphane Kuruyoruz’ çağrısını yaydık. Afşin'e ulaşan koli koli kitapları, bölgedeki çalışmalarımıza katılan depremzede arkadaşlarımızla açtık. Mutluluklarına yakından şahit olmak, kütüphane için mola vermeden çalışmamızı sağladı.

‘ATLATAMAYACAĞIMIZ SINAV YOK’

“Çalışma masalarından, kalemlere, not kağıtlarına kadar her şeyi beraber düzenledik. Çağrı, Dilara, Ceylin, Berrak, Nihal.. Herkes kendi çalışma odasını ‘düzer’ gibiydi. YKS, LGS, isimleri ne olursa olsun, Türk gençliğinin sırt sırta verip de atlatamayacağı hiçbir sınav yok.”

TLB İstanbul İl Başkan Yardımcısı Elif Yılmaz da kampanyaya ilişkin şöyle konuştu:

“Koşulların elvermemesine rağmen koşullara uymak yerine koşulları değiştiren arkadaşlarımızla bu kütüphaneyi kurduk. Bu kütüphanenin raflarını enkaz altında kalmış kitaplar değil geleceğe dair kurduğumuz hayallerimiz dolduruyor. Hayallerimizin gerçekleşeceğinin bilinciyle derslerimize çalışıyoruz.”

İLK İSTEĞİ KİTAPTI

TLB çadırları gezip ailelerin ihtiyaçlarını sorarken Sıla’nın ilk isteği kitapları oldu. Sıla lise son sınıf, üniversite sınavına hazırlanıyor. Hedefi Hacettepe Üniversitesi’nde çocuk gelişimi bölümünü kazanmak. Kütüphanenin kurulmasına en mutlu olanlardan biri de o. Duygularını anlatan Sıla, şöyle konuştu:

“Başka yerlere de kitap gelsin diye başvurduk ama gelmemişti. Tek isteğimiz kitapların gelmesiydi. Hatta gelmeyince buradaki gezici kütüphaneye gidip oradan kitap aldık. Roman okumayı da çok seviyorum. Siparişlerim de hazırdı ama olmadı. Şimdi bizim için ders çalışacağımız ortam sessiz olsun bize yeter, sonra biz elimizden geldiği kadar çabalarız zaten.”

Depremzedeler için kitap gönderen vatandaşların kitapların içine bıraktıkları notlar yürek ısıttı.

DERS ÇALIŞMANIN HEYECANI SARDI

Hatice, Sıla’nın kuzeni. Tıbbı sekreter olmak istiyor, onun Türkçesi Sıla’nın matematiği iyi. Konularını çıkarmışlar, hemen çalışmaya başlamak istiyorlar. O da çok heyecanlı. Bir an önce etütlere başlamak, konularını yetiştirmek istiyor. Hatice defalarca kitap istemeye niyetlendiğini ancak kuzeni söyledikten sonra çekinmeden istediğini söyledi ve ekledi: “Ben zaten daha önce de Afşin Gençlik Merkezi’ne gelip ders çalışıyordum ama depremden sonra kaldı öyle. Şimdi yine burada çalışacağız.”

TEMSİLCİ OLUNCA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Çadır kentteki çalılmalar TLB Afşin temsilciliğini beraberinde getirdi. Depremden etkilenen Afşinli gençler, bölgeye gelen TGB ve TLB ile el ele verdi, çadır kentin ihtiyaçlarını beraber karşıladı. Çalışmalar esnasında doğan arkadaşlık, zorlukları beraber aşma bilinciyle birleşti.

Henüz üniversite öğrencisi olmadığı için TGB'ye katılmayacağını düşünen Berrak, TLB Afşin temsilciliği görevini alınca göz yaşlarına hakim olamadı. 9. sınıf öğrencisi Berrak, görevi aldıktan sonraki heyecanını Aydınlık'a anlattı: "TGB'yi ilk gördüğümde üniversite okumaya dair hevesim arttı, TGB ile beraber üniversitede olmanın hayalini kurdum. Bana TLB Afşin Temsilciliği görevi verildiği an depremin ilk gününden itibaren yaşadıklarım aklıma geldi ve bugün TGB ile yan yana olmanın güzelliğini fark ettim. Duygularıma hakim olamadım. Tüm gençler geleceğe yön verme şansına sahip. TGB TLB ile tanışmak yeterli. Bana verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağım."

Sonraki Haber