TMO’dan Milas açıklaması: Tesis atıl durumdaydı

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, TMO Milas tesisinin bir yap-sat firmasına, özelleştirme kapsamında kiralanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Milas tesislerimize 2017 yılından bu yana üreticilerden herhangi bir ürün arzı olmamıştır. Son 5 yıldır atıl durumda olan bahse konu tesisten, ihale yoluyla üçüncü şahsa kiralanmak suretiyle hem kira geliri elde edilmiş hem de tesisin zorunlu giderlerinden tasarruf sağlanmıştır" denildi.

TMO'nun Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsünde olup faaliyetlerini Ana Statüsü ve ilgili mevzuat dahilinde sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, bu mevzuatlardan biri olan Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda, atıl durumda bulunan taşınmazların satış veya kiralama gibi yöntemlerle ekonomiye kazandırılması hususunun belirtildiği kaydedildi.

‘TMO ALIM FAALİYETLERİNİ SÜRÜDÜRECEK’

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "8 Nisan'da yapılan 10 yıl süreli kiralama ihalesine 2 istekli katılım sağlamış, bahse konu ihale Milas Yem Gıda Tarım Hayvancılık San. ve Tic. Ltd. Şti. uhdesinde kalmış ve bu firma ile 29 Nisan'da 10 yıl süreli kira sözleşmesi imzalanmıştır. Kiralanan tesisin kullanım amacı tarımsal faaliyet ve depolama olup başka amaçla kullanılması mümkün değildir. Milas tesislerimize 2017 yılından bu yana üreticilerden herhangi bir ürün arzı olmamıştır. Son 5 yıldır atıl durumda olan bahse konu tesisten, ihale yoluyla üçüncü şahsa kiralanmak suretiyle hem kira geliri elde edilmiş hem de tesisin zorunlu giderlerinden tasarruf sağlanmıştır. TMO'nun iştigal alanına giren ürünler yönüyle bölgedeki üreticilerden ürün arzı olması halinde TMO, alım faaliyetlerini eksiksiz olarak yerine getirecektir."

‘TMO PİYASAYI TÜCCARA BIRAKMIYORDU’

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TMO’nun bölge çiftçisine önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çekti. Atıcı, “Ancak son 5-6 yıldır TMO, bu uygulamayı gevşetti. Ortaya atıl bir görünüm çıktı. Buna rağmen Muğla’daki tek ofis olması nedeniyle çiftçinin sigortası görevini üstleniyordu. Kimi zaman taban fiyatını açıklamayan veya geç açıklayan TMO, piyasayı tam anlamıyla tüccara bırakmıyordu. Çiftçi, ürettiği ürünü açıklanan fiyattan ofise veriyordu” dedi.

Tekel fabrikalarının özelleştirilmesiyle üreticinin tütün üretiminden vazgeçtiğini hatırlatan Atıcı, “Şimdilerde bölgeye gelen 3-5 tüccar, alım garantisi sözleşmesiyle üretilen tütünü satın alıyor. Bu durumda üretici, tüccarın vereceği rakama evet demek zorunda kalıyor. Yarın hububat üreticisi de aynı kaderi yaşayacak” dedi.

Sonraki Haber