Sektörler fiyat sabitliyor konteynerci ne tutturursa

Deprem felaketi sonrası yaralar sarılmaya çalışılırken bir yandan da depremzedeler için kritik önemde olan barınma ihtiyacı için kampanyalar düzenleniyor. TOBB ve odalar, TİM, DEİK, MÜSİAD ve birçok şirket konteyner kent kuruyor. Konteyner başına fiyatlar ise farklılaşıyor.

Konteyner fiyatlarına yönelik hafta içinde yayınlanan haberimiz çok ses getirdi. İş dünyası kuruluşlarından bazı isimler arayarak, kendilerinin de bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdiler. Örneğin bir ihracatçı birliğinde denetim kurulu üyesi olan iş insanı şunları yazdı: “Bir firma var (ismi bizde saklı) ilk sorduğumuzda 45 bin lira dediler. Şimdi 70 bin lira.” Ürüne baktığımızda tek odalı boş konteyner. Sadece bir lavabo ve klozet var. Bu yüzden bazı dernekler ve şirketler konteyner yardımlarını tanıdık firmalar yoluyla uygun fiyatlı yapmaya çalışıyorlar.

İş dünyası temsilcilerinden edindiğimiz bilgilere göre içi döşeli yani klozeti, küçük mutfağı ve bir de için de küçük koltuk bulunan konteyner ev için 100 bin lira isteniyor. Her firmanın farklı fiyat çekmesinden de şikayetler var.

KONTEYNERLER, OSB'LERİN YANINA KONUMLANACAK

İş dünyası çatı kuruluşlarının başlattığı konteyner kent kampanyalarında birim başı fiyat ise değişiyor. Örneğin İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) “İSO Yaşam Kenti” için bir konteyner bedeli 90 bin lira. Bir konteynerde 21 m2, 2 oda, banyo ve küçük mutfak ünitesi yer alacak. İSO geçen haftaya kadar 708 konteynerlik tutarı toplamıştı. Fakat edindiğimiz bilgilere göre konteyner tedariğinde sıkıntılar var.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) konteyner kampanyasında bedel 70 bin lira + KDV. Bu fiyata beyaz eşya ve mobilya dahil değil. Her biri 30m 2 büyüklüğe sahip olacak. Konuya ilişkin cuma günü yazılı bir açıklama yapan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “21 metrekarelik konteyner ile 30 metrekare büyüklüğündeki prefabrik konutları elektrik, temiz su ve atıksu altyapısı hazır halde teslim edeceğiz. İlk etapta yaklaşık 5 bin depremzedenin barınacağı konutların yaşam ünitelerini de TİM olarak karşılayacağız. Fabrika ve işletmeleri aktif hale getirip, yurttaşlarımızın kendi bölgelerinde yeniden çalışma hayatına dönmelerini sağlamalıyız. Bu hem bölgemiz hem de Türkiyemiz için son derece önemli. İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak için konteyner ve prefabrik konutları organize sanayi bölgelerinin yanına konumlandırmayı planlıyoruz.” dedi.

'İZMİRKENT'İN BİLGİSİ YOK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ise kalıcı konteyner yerine kalıcı konut kampanyası başlattı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da yaptığı açıklamada, “Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak İzmir Ticaret Odamız ve işbirliği içinde olduğumuz STK’larımız ile birlikte bölgede ‘İzmirkent’ isminde bir konteyner kentin kurulması için çalışma başlattık.” bilgisini verdi. Ancak odanın sitesinde 'İzmirkent'e ilişkin detaylı bilgi bulamadık. Yorgancılar'ı iki defa aramamıza rağmen “yoğunluk” bahanesi ile bizimle görüşmekten kaçındı. EBSO'nun gerçekten konteyner kent kurup kurmayacağını öğrenemedik. EBSO'nun sitesinin açılış ekranında sadece TOBB'un kampanyası ve İzmir Ticaret Odası öncülüğünde başlatılan “İzmir Yardıma Koşuyor” kampanyalarının duyurusu yer alıyor.

EN DETAYLI SUNUM DEİK'TE

Ankara Sanayi Odası (ASO), “TOBB tarafından başlatılan Türk İş Dünyası Kalıcı Deprem Konutları Yardım Kampanyası çerçevesinde Ankara Sanayi Odası (ASO) olarak deprem afeti yaşanan bölgede üyelerimizin de katılımıyla kalıcı konut projesi başlatıyoruz.” duyurusu geçti.

ASO ayrıca "Konteyner Yaşam Merkezi" kurmaya başladı. Oda'nın sitesinde şu bilgiler yer aldı: “Her biri 21 metrekarelik konteynerlerin içerisinde 2 oda, 4 yatak, mutfak evyesi ve gereçleri, duş, klozet, lavabo, banyo ve ısıtıcı yer alacak. Yemekhane, çocuklar için oyun parkı, eğitim ve bakım merkezi gibi sosyal bileşenlerin de bulunacağı, 300 konteynerlik yaşam merkezinde elektrik, su, internet ağı gibi hizmetler de sunulacak.”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yaptığı duyuruda, “DEİK ailesi olarak, Kahramanmaraş Elbistan’da 5 bin kişilik bir yaşam kenti inşa ediyoruz. Kentimizde yer alacak bin adet konteyner evimizin her biri 21 m2’lik bir alanda bir evin tüm ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak tasarlandı. Bu kapsamda banyo ve mutfağın yanı sıra yatağından çatal bıçağına, mini buzdolabına kadar A’dan Z’ye aklınıza gelen her detay düşünüldü.” denildi. Kampanyada bir konteyner ev için bedel, nakliye dahil 100 bin TL + KDV, bir yaşam kenti konteyneri için ise bedel 135 bin TL + KDV olarak belirlendi. DEİK, araştırdığımız kampanyalar içerisinde sitesinde en detaylı ve şeffaf bilgileri veren kurum olarak öne çıkıyor. DEİK'in kampanyasında konteyner ev için Vekno Yapı Teknolojileri Sanayi Ticaret A.Ş.'nin, Kuveyt Türk Katılım Bankası hesabı verilmiş. Bu bedel 100 bin TL + KDV. 35 bin TL'lik diğer bedel için ise DEİK'in hesap nosu var. Bu dikkatimizi çeken bir detay oldu.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş Elbistan'da üyelerimizin destekleri ile 8 bin kişi kapasiteli 2 bin adetten oluşan konteyner kent çalışmalarına başladık.” bilgisini verdi. MÜSİAD'ın sitesinde yer alan bilgilere göre 21 m2, 2 odası, mutfak, banyo ve tuvaleti olan bir konteynerin bedeli 100 bin lira olarak belirtildi.

İGA’nın Hatay’da kurduğu konteyner kentin ise 8 Mart’ta hizmete açılacağı bildirildi. Şirketin halkla ilişkiler ajansına bir konteynerin maliyetini sormamaıza rağmen haberin yayıma hazırlandığı saate kadar tarafımıza bir bilgi iletilmedi. İGA'nın bölgede 350 konteynerlik kent kuracağı bilgisi açıklamada yer aldı.

İNŞAATÇILAR TOBB ÖNCÜLÜĞÜNDE MUTABAKATA VARDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Çimento ve Çimento Ürünleri Meclisi Fatih Yücelik, Kimya Sanayi Meclisi Başkanı Timur Erk, Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, Toprak Sanayi Ürünleri Meclisi Başkanı Kadir Başoğlu, Seramik ve Refrakter Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı ve Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, İklimlendirme Meclis Üyesi ve İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Şanal, Demir-Demir Dışı Metaller Meclis Üyesi Ayhan İleri, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri Zeki Kıvanç, Faik Yavuz ve Ömer Zeydan'ın katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Hisarcıklıoğlu açıklamada, birliğin inşaat malzemeleri üreten sektör meclisi temsilcilerinin hükümetin başlatacağı deprem konutları inşa projesine katkı vermek istediklerini belirterek, "Bu kapsamda deprem bölgesine yapılacak konutlarda kullanılacak inşaat malzemeleri için fiyat sabitleme taahhüdü veriyorlar." dedi. Buna göre ham madde ve girdi maliyetlerinde artış olmadığı sürece deprem bölgesine yönelik fiyat sabitlemesine gidildi. Depremden etkilenen 11 ilde yapılacak konutlarda kullanılması öngörülen inşaat malzemelerinde fiyat artırılmaması noktasında mutabakata varıldı.

Sonraki Haber