Topkurulu, Ria Novosti’nin sorularını yanıtladı: Dolar yerine mal alışverişi yapalım

Vatan Partisi'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hakan Topkurulu, Türkiye, Rusya ve İran'ın ticarette dolarsızlaşmasını önerdi.

Tek kutuplu küresel düzenden çok kutuplu jeopolitik yapıya geçildi. Her ne kadar NATO sınırlarını gelişleterek buna karşılık vermeye çalışsa da ülkeler arası ekonomik ilişkiler yeni bir iktisadi mimarinin kurulmasını zorluyor. Ukrayna krizi sonrası Batı'nın Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarına Moskova'nın dolarsızlaşma kartını masaya koyarak yanıt vermesi ve bunu Çin'in de desteklemesi küresel merkezlerde endişeleri artırdı. Amerikan yatırım bankası (halk arasında faiz lobisi olarak bilinen kurumlardan biridir) JPMorgan, piyasaların, ABD dolarının rezerv para hakimiyetine yönelik riskleri görmezden geldiğine dikkat çekti. Hafta içinde birçok yabancı medya kuruluşunun geçtiği habere göre JPMorgan, ABD dolarının süregelen egemenliğinin önümüzdeki yıllarda devam edeceğine bahse giren yatırımcıların, ABD'de artan siyasi istikrarsızlık risklerini ve Çin ile artan gerilimi göz ardı ettiğini bildirdi.

Jan Loeys ve Joyce Chang öncülüğündeki JPMorgan stratejistlerine göre piyasalar, ABD dolarının küresel rezervler ve ticaret için tercih edilen para birimi olma statüsünde "hızlı ve derin" bir düşüş riskini tam olarak yansıtmıyorlar ve bu durum doları tarihsel olarak pahalı hale getiriyor.

Stratejistler, "ABD-Çin gerilimi artarsa ve küresel ayrışma daha da yoğunlaşırsa, ticaret ve finansta küreselleşmede gerileme yol açılması büyük olasılık. Bu durum dedolarizasyona yol açabilir.” dediler. ABD doların uzun vadeli egemenliğini tehdit edebilecek en önemli faktörler arasında ABD'deki siyasi işlev bozukluğu bulunuyor. Stratejistler, bu siyasi işlev bozukluğunun, mali kısıtlamalar nedeniyle bir kriz sırasında hükümetin ekonomiyi dengelemesini engelleyerek ulusal borcu yönetme çabalarını engelleyebileceğini de not ettiler.

VATAN PARTİSİ'NİN

ÖNERİSİ RUS AJANSTA

JPMorgan'a göre, doların terk edilmesi ve istikrarının sarsılması etkisi, varlık sınıfları genelinde geniş bir şekilde hissedilecek ve doların değerini ve hisse senedi çarpanlarını düşürürken tahvil getirilerini artıracak. Diğer yandan IMF verilerine göre, ABD dolarının uluslararası rezervlerdeki payı 2001 yılında yüzde 73 iken 2022 yılında yüzde 58'e düştü.

Rus haber ajansı RIA Novosti'nin sorularını yanıtlayan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hakan Topkurulu ise, başta Rusya ve İran olmak üzere ülkeye enerji kaynağı sağlayan ülkelerle ticarette doların terk edilmesini, mal mübadelesi politikasına geçilmesini önerdi. Türkiye'nin döviz ihtiyacının ağırlıkla enerji ithalatı kaleminden kaynaklandığına dikkat çeken Topkurulu, "Rusya, İran, Irak gibi enerji sağladığımız ülkelerle doları kaldırarak rahatlıkla mal alışverişi yöntemini geliştirebiliriz. Daha önce İran'da bu yapılıyordu. Türkiye yüzünü Avrasya'ya çevirdiğinde ekonomik sorunlarını çözecektir." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın dost olmayan ülkelere gaz tedariki için yapılan ödemeleri rubleye çevirdiğini, Rus mallarını AB ve ABD'ye tedarik etmenin ve ödemeleri onların para biriminde almanın hiçbir anlamı olmadığını söylemişti.

Sonraki Haber