Toplumdaki kanaat: ABD darbelerle bağlantılı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ABD'de bir grup senatörün Joe Biden'a 'Türkiye'ye baskı yapılması' yönünde verdiği mektubu eleştirdi. Türk halkının genelinde 'darbelerin arkasında ABD var' kanaati olduğunu vurgulayan Şentop 'Bu bildiri bu kanaati doğrular mı, yoksa yalanlar mı?' diye sordu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop toplumda Türkiye’deki tüm darbelerin arkasında ABD olduğu kanaati bulunduğunu söyledi. Mustafa Şentop, TBMM'nin Açılışının 100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında TBMM Sanat Koleksiyonu Füreya Koral Sergisi'nin açılışını yaptı. Şentop açılışın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKLERİ

ABD'deki bir grup senatörün Türkiye'ye baskı yapılması için ABD Başkanı Joe Biden'a gönderdikleri mektupla ilgili soruyu yanıtlayan TBMM Başkanı Şentop, Türkiye - ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun bu mektuba yanıt hazırladığını bildirdi. Şentop, ABD'deki bir grup senatörün söz konusu mektubuna ilişkin, şöyle konuştu: “Bu metni okuduğunuzda, içinde ismi de geçiyor, FETÖ'nün, önemli bir vitrin isminin muhtemelen bu metni hazırladığını ve ellerine verdiğini tahmin edebilirsiniz. FETÖ ile mücadele konusunda bir rahatsızlıkları var. Mektupta adı geçen şahıs kendisini FETÖ elebaşının ‘manevi oğlu’ olarak tanıtıyor. Bu kişinin TBMM'ye 15 Temmuz hain darbe gecesinde bomba atan örgütün mensubu olduğunu biliyoruz. Bu şahıs üzerinden 'insan hakları' bağlamında Türkiye'ye bir şeyler söyleyenler çok yanlış bir şey yapıyorlar.” Türkiye'de sokağa çıkılıp sorulduğunda, sadece 15 Temmuz hain darbe girişiminin değil, tüm darbelerin arkasında ABD'nin bulunduğuna ilişkin bir kanaat olduğunu kaydeden Şentop, "Bu kanaati, bu bildiri acaba doğrular mı, yoksa yalanlar mı? Böyle bir çelişik durum ortaya koyan, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verme potansiyeli olan bir bildiri” dedi. Meclis Başkanı Şentop, Kovid-19 aşısının ikinci dozunu yaptırıp yaptırmadığının sorulması üzerine, 28 gün geçtiğini, birkaç günü daha olduğunu, henüz ikinci dozu olmadığını bildirdi.

MİLLETVEKİLLERİNİN AŞILANMASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasında da belirttiği gibi milletvekilleri arasında virüs bulaşının yaygınlığı nedeniyle aşı olmaları gerektiğini vurgulayan Şentop şunları söyledi: “Milletvekilleri, milletvekili olduğu için aşı olmayacak. Milletvekilleri arasında virüsün yaygınlığı sebebiyle aşı olmaları gerekiyor. Türkiye genelindeki oran yüzde 2,5-3 civarındayken, milletvekilleri arasında yüzde 30'a yakın bir oran var. Yaklaşık virüs yaygınlığının 10 katı milletvekilleri arasında görülüyor. Dolayısıyla sadece kendileri virüsü almakla kalmıyor, temas sebebiyle seçim bölgelerinde muhatap oldukları vatandaşları da risk altına sokuyor bu durum.

YENİ ANAYASA

Şentop yeni Anayasa konusunda da şu görüşleri dile getirdi: “Yapılan yanlışları tekrar etmeden, hep birlikte yeni Anayasa'nın nasıl yapılabileceğinin yollarının aranması gerekir. Bunun yollarının olduğu kanaatindeyim. Burada sadece bir samimiyetle konuya yaklaşmak önemli. Sloganlar, soyut fikirler üzerinden değil, yeni Anayasa dediğimizde somut, madde metinleri şeklinde düzenlenmiş kurallardan bahsediyoruz. Herkes siyaseten dile getirmiş olduğu görüşlerini bir anayasa metni haline getirmeli ve bunlar konuşulup tartışılmalı. 'Anayasa'da şu iş olursa ben yokum, şu olursa ancak varım' gibi değerlendirmeler de yeni Anayasa yapmamak üzerine bir niyeti ortaya koyar. Hangi konularla ortaklıklar, mutabakat var, bu konulara bakmak, ortak noktalar üzerinden gitmek lazım.

Sonraki Haber