Toplumun her kesiminden Disney’e tepki: RTÜK lisansı iptal etsin

Ermeni diasporasının baskısıyla Atatürk dizisini kaldıran Disney'e, RTÜK inceleme başlattı.

Disney'in skandal "Atatürk" dizisi kararına tepkiler çığ gibi büyüyor. 2021 yılında Türkiye’de yayına başlayan dijital platform Disney Plus’ın, fragmanı yayınlanan “Atatürk” dizisini Ermeni lobisinin baskısıyla yayınlamaktan vazgeçmesi, ülkenin tüm kesimlerinin tepkisini çekti. RÜTK, inceleme başlattığını duyururken siyaset ve sanat dünyasından açıklamalar yapıldı, sosyal medyada açılan “disneyiptalet” başlığının altına yorum yağdı, Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB) ve Vatan Partisi ise Disney Plus’ın lisansının iptal edilmesi çağrısı yaptı.

Cumhuriyet'in 100. yılı için hazırlanan, 29 Ekim 2023 tarihinde 6 bölüm olarak yayınlanması planlanan Atatürk dizisi, Ermeni diasporasının hedefi olmuştu. Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretler içeren paylaşımlarla Disney Plus’ın “Atatürk” dizisini iptal etmesini isteyen Amerika Ulusal Ermeni Komitesi (ANCA)’nın ve bazı medya kuruluşlarının, söz konusu dizinin fragmanının yayınlanmasından sonra paylaşımları yapmış olması, kamuoyunda diasporanın baskı kurduğu yönündeki kanaati güçlendirdi.

 Öte yandan dizinin FOX TV’de yayınlanacağı da iddia edildi. Donanımhaber’de yer alan habere göre, Disney Plus’a yakınlığı ile bilinen ve bugüne kadar platformdaki pek çok gelişmeyi önceden duyuran Birsen Altuntaş, Atatürk dizisinin mülkiyet haklarının The Walt Disney Company çatısı altında faaliyet gösteren FOX TV’ye verildiğini açıkladı. Dizinin 29 Ekim’de gösterime gireceği belirtildi.

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını şu paylaşımla duyurdu:

“Disney+ isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan ‘Atatürk’ dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir.

Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum.”

 ‘ATATÜRK’E GÜÇLERİ YETMEZ’

Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB) Genel Başkanı Murat Demirbaş şunları söyledi:

“Disney Plus'ın gücü Atatürk'ü kaldırmaya yetmez. Lobilere teslim olarak yapılan yayıncılık yıkımcılıktır. Zaten Disney Plus son zamanlarda yeni yayın kıstaslarıyla LGBT propagandasını neredeyse zorunlu kılan kararlar aldı. Küresel sermayenin bir aparatı olduğunu bir kez daha ispatladı. Türk halkının bu duyarlılıklarını hafife almamaları gerektiği bir süre sonra anlaşılacaktır.”

‘TEPKİ DİSNEY’E VERİLMELİ

KINAMAKLA YETİNMEMELİ’

Konuyla ilgili Vatan Partisinden Disney Plus’ın lisansının iptal edilmesine yönelik açıklama yapıldı.  Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Propaganda Bürosu Başkanı Utku Reyhan’ın yaptığı açıklama şöyle:

Disney Plus’ın lisansı iptal edilsin

ABD merkezli dijital yayın platformu Disney+’ın, tüm dünyada yayınlanacağı duyurulan altı bölümlük Atatürk dizisini ABD’deki Ermeni Lobilerinin baskısı sonucu yayınlamaktan vazgeçtiği ortaya çıktı.

Emperyalizme direnen tüm Milletlerin bilincinde capcanlı duran Atatürk’ü, dünyaya Hollywood üzerinden tanıtmaya ihtiyacımız yoktu.

‘Ermeni Lobisi’ denilenler, asla Ermenileri temsil etmeyen ABD Emperyalizminin Soykırım Yalanını dünyaya dayatmak ve Türk devletini dizüstü çökertmek için kullandığı işbirlikçi bir aparattır.

Tepki gösterilmesi gereken, Ermeniler değil, ABD’nin kültürel hegemonya aracı olan Hollywood’un lokomotiflerinden Disney isimli şirkettir.

Devletimizi yönetenler, ilgili kurumlar, devletimizin kurucusuna yapılan bu saygısızlığı kınamakla yetinmemelidir. Aynı şekilde, vatandaşa yapılan Disney+ aboneliklerinin iptal edilmesi çağrıları da yetersizdir.

Hele hele “Sadece Türkiye’de yayınlansın” ya da “Başka bir platformda yayınlansın” gibi seçeneklere asla itibar edilmemelidir.

Yapılması gereken, 29 Aralık 2021’de RTÜK tarafından Disney+’a verilen internet ortamında yayın lisansının iptal edilmesidir. Türkiye’de yayın yapma olanaklarının ellerinden alınmasıdır. Aynı zamanda gençlere, çocuklara ve tüm topluma yönelik LGBT dayatmasını, uyuşturucu madde özendirmeyi bir yayın politikası haline getiren bu şirkete ancak bu şekilde yanıt verilebilir.

Bu tedbir, hükümetin ve RTÜK’ün gözlerini kapatamayacağı bir zorunluluktur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 ‘Sanatcılar ses

çıkarmalı’

Oyuncu Burak Haktanır, Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, Disney Plus’a karşı açıklama yapmaktan korkan sanat camiasına dikkat çekti. Haktanır, “Disney Plus zaten yabancı bir kuruluş. Onlardan Atatürk dizisi gibi bir beklentimiz yok. Ama Atatürk’e karşı yapılan bu saygısızlığa ses çıkarmayan sanat dünyasını da kınıyorum. Bu vahim olaya karşı eğer ‘yarın bir gün işlerimin önü kesilirse’ kaygısıyla bir söz söylemekten kaçıyorlarsa bu ayıp.” dedi.

‘ATATÜRK’E SAYGISIZLIĞI KABUL ETMİYORUZ’

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) de platformun Türkiye’deki lisansının iptalini istedi. Derneğin açıklaması şöyle:

Disney Plus'ı ülkemizde istemiyoruz!

Lisansı iptal edilsin!

Büyük devrimci önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca Türk milletinin değil bütün mazlum milletlerin bilincinde kök salmış, ismini dünya tarihine yazdırmıştır. Disney Plus, Atatürk dizisini yayınlamama kararıyla, Atatürk'e ve ülkemize en ufak bir zarar veremez, yalnızca yüz yıl önce yendiğimiz emperyalistlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ispatlar. Uyuşturucu, LGBT, şiddet başta olmak üzere her türlü yozlaşmanın propagandacısı haline gelen Disney Plus'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yaptığı saygısızlığı kabul etmiyor, RTÜK'ü söz konusu platformun lisansını iptal etmeye çağırıyoruz.

AVUKAT ZEYNEP KÜÇÜK:

RÜTK’ÜN İPTAL HAKKI VAR

Aydınlık’a değerlendirmede bulunan bir diğer isim, Avukat Zeynep Küçük oldu. Küçük, RÜTK’ün Disney Plus’ın lisansını iptal etmeye hakkı olduğunu belirtti. Devletin Atatürk’ü Koruma Kanunu ile konuya müdahil olması gerektiğini belirten Küçük, RÜTK’ün yetkili ve sorumlu olduğuna dikkat çekerek Disney Plus’ın Türkiye lisansının iptal edilebileceğini vurguladı. Küçük, ““Vatandaşın yapabileceği şeyler, abonelik iptaliyle sınırlı. Ama devlet yetkisi RÜTK’te ve RÜTK Disney Plus’ın lisansını iptal edebilir" dedi.

‘SİNEMA DÜNYASI TÜM

İŞLERİNİ ÇEKSİN’

Sinema yazarı Ali Rıza Özkan’ın değerlendirmeleri ise şöyle:

Disney+ dijital platformu, bu kararı ile sadece emperyalizmin aparatı olan Ermeni diasporasının haksız taleplerine boyun eğmiyor. Aslında, bu şirket, milyonlarca dolar harcama yaptığı Atatürk dizisini yayından kaldırarak, Atlantik'in Türkiye'yi teslim alma girişimini kültürel alana taşımış oluyor. Batı emperyalizminin hiçbir zaman Türk dostu olmayacağını, aksine sürekli ve derin bir Türk düşmanlığını yaşattığını bir kez daha yaşayarak görmüş olduk. Disney+'ın bu hukuksuz ve aşağılayıcı kararına karşı, bütün vatansever sinema çalışanları, yönetmenler ve şirketler tüm işlerini geri çekmelidir. Tüm platform aboneleri üyeliklerini iptal etmeli. Dünyada bir ilk olan böylesi bir tutuma karşı Türk Milleti olarak en güçlü ve kararlı tavrımızı göstermek zorundayız. Kültür Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tüm lisansları iptal etmeli ve tüm Disney ürünlerine yasak getirmelidir. Sinemalarımızda da hiçbir Disney filmi istemiyoruz.

HER KESİMDEN TEPKİ YAĞMURU

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya paylaşımında Disney Plus’a sert sözlerle tepki gösterdi. Çelik’in açıklaması şöyle:

“Amerika merkezli bir dizi/film platformunun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek ‘Atatürk’ dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir. Söz konusu platformun bu tutumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine ve milletimize saygısızlıktır. Daha önce çeşitli vesilelerle ifade ettiğimiz gibi ABD’deki bu sözde soykırım şebekesi, tarihi olayları yalan siyasetine alet etmektedir. Bu lobinin yegâne amacı, defalarca görüldüğü üzere Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine de mani olmaktır. Bu şebekelerin faaliyetleri, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti karşısında hiç hükmündedir. Bu şebekelere boyun eğenler utansın…”

‘GEREKENİ ULUSUMUZ VE DÜNYA KAMUOYU

YAPACAKTIR’

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Disney+ ya da herhangi bir medya platformunun adına dizi ya da film yayınlaması Atatürk’ü büyütmeyeceği gibi baskılar sonucu kararını iptal etmesi de değerini eksiltmez. Olsa olsa o medya platformunun insanlık değerlerine bakış açısını ve aldığı kararların arkasında durma cesaretini ortaya koyar. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, bu medya platformu yetkililerini 100 yıllık emperyalist propaganda ürünü ‘Ermeni soykırımı’ yalanına teslim olmak yerine Ermenistan’ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni’nin 1923 tarihli raporunu okuyup gerçekleri öğrenmeye davet etmeye de gerek görmüyoruz, çünkü değmez. Gereken yanıtı Türk ulusu ve dünya kamuoyu elbette verecektir.”

LGBT İÇERİKLERİ KAMUOYUNA YANSIDI

Disney Plus’un yayın politikalarına yön veren Karen Burey, geçen yıl platformdaki karakterlerin yarısının eşcinsel olacağını açıklamıştı. İlk olarak çizgi animasyon çalışmalarıyla çocuklara LGBT’yi aşılamaya çalışan Disney Plus, 180 milyon dolara mal olan Strange World çizgi animasyonuyla gişede hayal kırıklığına uğramıştı.

RTÜK, 26 Temmuz’da, Disney+’ta yayımlanan “Love, Victor” dizisinin bir bölümünde “toplumu rahatsız edici ve ahlaka aykırı davranışlar” bulunması sebebiyle üst sınırdan idari para cezası kararı almıştı. 

Sonraki Haber