‘Toprak da tesisler de atıl’

Yozgat Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, Türkiye’de tarım alanlarının önemli bölümünün nadasa bırakılmak suretiyle atıl durumda olduğunu, yeterli üretimin olmaması nedeniyle sıvı yağ işleme tesislerinin önemli bölümünün de atıl kaldığını söyledi.

Çelik, Türkiye’de yılda bir milyon 800 bin ton ayçiçeği yağı tüketiminin bulunduğunu, bunun yaklaşık 400 bin tonunun ancak iç piyasadan karşılanabildiğini belirtti. Çelik, “Son zamanlarda ülkemizde düzensiz ve plansız üretimle çiftçimiz zarar ediyor. Tarım alanlarına önce soğan, patates, eğlencelik çekirdek ekiliyor, sonraki yıl çiftçi hangi ürüne daha fazla talep varsa ona yöneliyor. Ekim çok fazla olunca da ürün para etmiyor, elde kalıyor, çiftçi zarar ediyor.” dedi.

‘ATIL TESİSLER DEVREYE GİRSİN’

Çelik, tarım alanlarının verimli kullanımı sağlanıp, gerekli planlamalar yapılarak, sıvı yağ için gerekli olan alımlardan arta kalan ürünün işlenerek, biyodizele dönüştürülmesinin mümkün olduğunun da altını çizdi. Biyodizelin çiftçiye düşük bedelle verilmesiyle girdi maliyetlerinin düşürülebileceğinin altını çizen Çelik, şöyle devam etti: “Türkiye’nin bitkisel sıvı yağ ihtiyacı ile birlikte tarım sektöründe kullanılan ekipmanın biyodizel ihtiyacı ayçiçeği, kanola ve aspir bitkileri teşvik edilerek karşılanabilir. Türkiye dışa bağımlılıktan kurtarılabilir.

“Bu yıl sadece Yerköy ilçemizde 15 bin dekar alanda eğlencelik ayçiçeği ekimi yapıldı. Ürün fazlası elde kaldı. Yağlık ayçiçeği çiftçinin elinde hiçbir zaman kalmaz. Yağlık ayçiçeğini Trakya Birlik ve Karadeniz Birlik alım garantili olarak ektiriyor. Ülkemizde yaklaşık 125 Ayçiçek Yağı Fabrikası var. Ürün olmadığından tesisler atıl durumdadır. İhtiyacı karşılayacak tesisler mevcut. Bu tesisler devreye sokulduğunda hem üretim, istihdam, ihracat, KDV artıracak, hem de ülke kazanacak.”

Sonraki Haber