Topraksız tarım için Hatay'da ilk sera kuruldu
Hatay Büyükşehir Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından yürütülen “SİEU Green” projesi kapsamında hidroponik (topraksız tarım) ile akuaponik (sucul yetiştiricilik) sisteminin entegrasyonu ile bitkisel üretim yapılacak.
Aquaponik teknikte, balık atıkları bitkiler için biyolojik gübre kaynağı olarak kullanılıyor ve bitki köklerinin de balık havuzu için doğal filtre görevini sağlamasıyla elde ediliyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi bu projeyle şehirsel tarımdaki teknolojik ve sosyal inovasyonların, toplumu ve ekonomiyi nasıl olumlu yönde etkileyebileceğini göstermeyi amaçlıyor.
400 KİŞİYE ÖĞRETİLECEK
Proje ile sosyal inovasyon kavramını Hatay’da güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için dezavantajlı kadınlardan ve Suriyelilerden oluşan yaklaşık 400 kişilik bir grubun bu yeni tarım tekniğini öğretmek ve bu üretim yöntemini kendi balkonunda ya da mutfağında uygulanabilirliğini gösteren çalıştaylar düzenlenmesi de planlanıyor.
ÖNCÜLÜK YAPACAK
Projenin, Turunçlu Arıtma Tesisi’nin hemen yanında yapıldığını belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, “Çok güzel bir sistem kurduk. Bu sistemde tamamen topraktan arındırılmış sadece su ve balık gübresi ile yetiştireceğimiz sebzeler üzerine çalışıyoruz” dedi.
Dünyanın su konusunda sıkıntı çektiğini vurgulayan Savaş, şöyle sürdürdü:
“Dünya artık su konusunda sıkıntı çekmekte. Aynı zamanda bugüne kadar kullanılan çok fazla gereksiz gübre ve ilaç gibi maddelerden dolayı toprak çok yoruldu. Toprakta müthiş kimyasal ve toksik maddeler birikti. Bu toprakta oluşan maddelerden uzak, aynı zamanda topraktaki mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan da uzak sadece su ve balık ile yetiştireceğimiz tarımsal üretim belki de Hatay’ın tarımına öncülük yapacak.”