Topuk çatlaklarından şikayetçi misiniz? İşte topuk çatlaklarıyla baş etmek için en etkili yöntemler...

Kuru ve çatlamış topukların görüntüsünden çoğu kişi hoşlanmaz. Peki bu görüntünün basit çözümlerle iyileştirilebileceğini söylesek? İşte topuk çatlaklarına iyi gelen o yöntemler...

Yaşlanma, kuru bir cilt, iklim gibi faktörler cildimizi doğrudan etkiliyor. Topuklarımız bu şartlardan en çok etkilenen bölgelerden biri. Topuk çatlakları çoğu zaman sadece estetik bir problem olarak görülse de bu problemlere yeterli önem verilmezse enfeksiyon, mantar gibi oluşumlara da kapı açılabilir. Peki topuk çatlaklarına ne iyi gelir?

Nemlendirmeye önem verin

Cildin kurumasıyla topuk çatlakları ortaya çıkabilir. Nemlendirme ise topuk çatlaklarından korunmanın en önemli yöntemi. Eczaneden edinebileceğiniz yüzde 10-25 üre, alfa hidroksi asit veya salisilik asit içeren nemlendirici bir krem kuru cilt üzerinde etkili olabilir.

Peeling yapın

Ölü deriler topuk çatlaklarının oluşmasının sebeplerinden biri. Topukta biriken ölü derileri düzenli olarak temizlemek yumuşacık topuklara sahip olmanızı sağlayabilir. Ayaklarınızı sabunlu ılık suda 20 dakika kadar bekletin. Ölü derilerden oluşan tabaka yumuşayacaktır. Bir lif kabağı ya da ayak törpüsü yardımıyla ölü derileri temizleyin. Ayağınızı kuruttuktan sonra etkili bir nemlendirici uygulayın. Nemlendiricinin daha etkili olması için pamuklu bir çorap giyebilirsiniz.

Doğal yağlardan faydalanın

Pek çok bitkisel yağ, kuru ve çatlamış cildi yumuşatma özelliğine sahip. Evinizde bulunan ya da aktarlardan temin edebileceğiniz yağlar size yardımcı olabilir.

Zeytinyağı: Zeytinyağının sahip olduğu doku onarımını hızlandırma, ölü derinin atılmasını kolaylaştırma gibi özelliklerini topuk bakımında kullanabiliriz. Eşit miktarda zeytinyağı, susam yağı ve balı karıştırabilirsiniz. Topuğa doğrudan uygulayacağınız bu karışım topuklarınızı yumuşacık yapabilir.

Hindistan cevizi yağı: Kullanabileceğiniz bir diğer doğal yağ da Hindistan cevizi yağı. Özellikle işlenmemiş Hindistan cevizi yağı kullanarak daha etkili bir çözüm elde edebilirsiniz. Hücre yenilenmesinde etkili bu yağı topuğunuza direkt uygulayabilirsiniz.

Shea Yağı: Vücut losyonlarında ve kremlerde sıklıkla kullanılan shea yağı cildi yumuşatma ve nemlendirme özelliğine sahip. Shea yağını topuğunuza uygulayacağınız peelingden sonra çatlak bölgenin üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz.

Bonus: Bal!

Antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahip olan bal, yaraları iyileştirip temizlemeye ve cildi nemlendirmeye yardımcı olabiliyor. Balı toz şekerle karıştırıp ayak peelingi hazırlayabilirsiniz. Topuklarınızı bu karışımla iyice ovup ardından durulayarak yumuşacık topuklara sahip olmak mümkün.

Sonraki Haber