Torba Kanun'un "etki analizi" hazırlandı

Ak Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ekonomik düzenlemeler içeren “torba kanun” teklifinin görüşmeleri başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde teklifin etki analizine ilişkin detaylar paylaşıldı.

Kredi Yurtlar Kurumuna borcu olan gençlerin borç faizlerinin silinmesine yönelik düzenlemeyi de içeren kanun teklifinin etki analizine göre düzenleme ile 3 milyon üzerinde krediden yararlanmış olan öğrencilerin 27 milyar liralık borcundan vazgeçilmiş olacak. Kovid-19 cezalarının silinmesi ile 2.7 milyar lira gelirden vazgeçilecek.

KUR KORUMALININ MALİYETİ 18 MİLYAR LİRA

Teklife göre kur korumalı mevduat uygulaması 31 Aralık 2023’e kadar uzatılacak. Uygulamanın vergisel maliyeti 18,8 milyar lira.

İŞVERENLERE VERGİ İSTİSNASI

İşverenlerin çalışanlara yemek ve nakdi yardım ücretlerinin vergiden istisna tutulmasının tutarı ise 15,9 milyar lira. Çalışanlarına bin liraya kadar doğalgaz ve elektrik desteği veren firmalara vergi muafiyetinin bedeli ise 2,2 milyar lira olacak. Yurt dışında çalıştırılan inşaat işçilerinin ücretlerinin gelir vergisinden istisna tutulması durumunda 1,8 milyar TL vergi gelirinden vazgeçilecek, ilave 10 bin kişilik istihdam sağlanacak. Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlar da tasfiye edilecek. 416 milyon 321 bin 308 lirası Hazine’den ayrılacak kaynak ile kapanacak. Dosyası kapanacak borçlu sayısı 892 bin.

Sonraki Haber