Vatan Partisi'nin önerisi hayata geçiriliyor: Bankaların vergisi artıyor

Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, banka ve diğer finans kurumlarına uygulanacak verginin artırılmasının isabetli bir karar olduğunu söyledi.

Ancak içinde bulunduğumuz krizin boyutlarına dikkat çeken Topkurulu yüzde 25 oranının düşük olduğunu belirterek “Bankaların kâr dağıtması yasaklanmalı ve kurumlar vergisi daha da yukarı çekilmelidir” dedi.

AK Parti tarafından önceki gün Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde, kurumlar vergisi oranının, bankalar ve finans kuruluşları için yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılması teklif edildi.
2021 kârlarıyla dikkat çeken bankalardan alınan kurumlar vergisinin artırılarak elde edilecek kaynakların üretici sektörlere, özellikle tarıma aktarılması, Vatan Partisi’nin önerisiydi. Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, banka ve diğer finans kurumlarına uygulanacak verginin artırılmasının isabetli bir karar olduğunu söyledi.

‘BANKALARA YÜZDE 25 AZ ORAN YÜKSELTİLMELİ’

Ancak içinde bulunduğumuz krizin boyutlarına dikkat çeken Topkurulu, yüzde 25 oranının düşük olduğunu belirterek “Bankaların kâr dağıtması yasaklanmalı ve kurumlar vergisi daha da yukarı çekilmelidir” dedi.
Topkurulu şöyle konuştu: “Hükümetin torba teklif içine koyduğu, bankalardan alınan kurumlar vergisi oranının yüzde 25 olarak belirlenmesi, kurumlar vergisi oranının yükseltilmesi temel amacı açısından doğrudur. Ancak içinden geçilen süreç değerlendirildiğinde, yaşanılan krizin çok derin olduğu ve bu krizin hemen sonuçlanmayacağı da göz önüne alındığında, krizin yoksul halkın sırtına yüklenmesi yerine bu yükün tüm topluma yayılması gerekliliği çok açık bir sonuçtur. Bankaların kâr dağıtması yasaklanmalı ve kurumlar vergisi daha da yukarı çekilmelidir.”

Ak Parti milletvekillerinin 25 Mart günü sundukları ‘Vergi ve ekonomi paketi’ kanun teklifinin ilgili maddeleri şöyle: “25. Madde: Bankalar, 6361 sayılı kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisindeki genel oranın yüzde 20 yerine yüzde 25 olarak uygulanması sağlanmaktadır.” “26. Madde: Teklifle kurumlar vergisi Kanununun 32. Maddesinde yapılan düzenlemeye başlı olarak kurumlar vergisi oranlarının Bankalar, 6361 sayılı kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden 2022 yılı kazançları için de yüzde 25 olarak uygulanması sağlanmaktadır.”

‘ÇİFTÇİ BATACAĞINA BANKALAR BATSIN’

Hakan Topkurulu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ‘Çiftçi batacağına bankalar batsın’ sözlerini hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı: “2018 yılında Rahip Brunson krizi ile ülkemizde başlayan ekonomik kriz, pandemi ve dünyada devam eden dolar sisteminin çöküş süreci ile derinleşerek devam etmektedir. Dünyada basılan trilyonlarca dolar bugün artık dünyayı, tüm fiyatların artması ve dünya halklarının yoksullaşması sürecine sokmuştur. Türkiye’de de özellikle tarım girdileri gübre, mazot, tarım ilaçları ve tohum fiyatları katlanılamaz ölçüde artmıştır. Vatan Partisi Genel Başkanı Sn. Doğu Perinçek daha 2021 yılı içinde bu sürece karşılık olarak banka kârlarının çok yüksek olduğunu, 85 milyon insanımızın temel ihtiyacı olan gıda güvenliğinin ise ancak üretici çiftçiyi destekleyerek sağlanabileceğini söylemiş ve ‘Çiftçi batacağına bankalar batsın’ diyerek, aslında bankaların bu sistem içinde kazandıkları kârların, çiftçiye aktarılarak üretimin önünün açılması gerektiğini belirtmiştir. “

Hakan Topkurulu

DEVLET HAZİNESİNDEN BÜYÜK KAZANÇLAR

Hakan Topkurulu, bankaların 2021 yılında 92,1 milyar TL toplam kâr açıkladığına, bankaların devlet hazinesinden büyük kazançlar elde ettiğine dikkat çekti: “2022 bütçesinde gelir-gider dengesi, tahminde dahi 279 milyar 456 milyon TL açık vermektedir. Bu açık 2022 yılı içinde daha da genişleyerek sürmektedir. Bu açık ancak tekrar borçlanarak kapatılabilmektedir. Doğal olarak da bu açık bankalar tarafından devlete borç verilerek kapatılmaktadır. Bugün uygulamalara göre yüzde 14 olan Merkez Bankası politika faizi ile bankalara borç veren Merkez Bankası, Hazine borçlanma tahvilleri ile yine bu bankalardan borç para almakta, bu borçlanma faizi ise bugünlerde yükselme eğiliminde olup yüzde 25-27 aralığında gerçekleşmektedir. Bu uygulamanın kendi içinde ne kadar büyük bir sorun taşıdığına ayrıca bakmak gerekmektedir.”
Hakan Topkurulu, Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla da bankaların sırtından kur farkı yükü alınarak Hazine’nin üstüne yıkıldığını söyledi.

BANKALAR İÇİN YÜZDE 25 KALICI HALE GELİYOR

Kurumlar vergisi, Kanun’da yüzde 20. Ancak 2018 yılından beri Hazine’nin ihtiyaçları doğrultusunda çıkarılan torba yasalara konulan geçici maddelerle kurumlar vergisi, bu oranın hep üzerinde uygulandı. Hem bankalardan ve hem diğer şirketlerden 2018’de yüzde 23, 2019’da yüzde 22, 2020’de yüzde 21 kurumlar vergisi alındı. Önümüzdeki ay beyannamesi verilecek olan 2021 kurumlar vergisinde de oran yüzde 25 uygulanacak.
2022 kurumlar vergisi ise yüzde 23 olarak uygulanacaktı. Ak Parti’nin verdiği yasa teklifi kabul edilirse, sadece bankalar ve diğer finans kurumları için oran yüzde 25’e çıkarılacak, diğer kurumlar vergisi mükellefleri yüzde 23 olarak ödeyecek.
Yeminli Mali Müşavir Namık Kemal Koç, Ak Parti’nin önceki gün Meclis’e sunduğu yasa teklifiyle, yakın tarihte ilk kez bankalar ve finansal kurumlarının, diğer şirketlerden ayrılarak daha yüksek bir vergiye tabi tutulmuş olacağına dikkat çekti.
Daha önce çıkarılan torba yasalarla kurumlar vergisi kanununa eklenen geçici maddede, kurumlar vergisi 2023’te yüzde 20 olarak uygulanacaktı. Önceki gün verilen torba yasa teklifinin 25. Maddesinde yapılan düzenlemeye göre, bankalar ve finansal kurumlar için yüzde 25 kurumlar vergisi oranı uygulaması, 2023’ten itibaren kalıcı olarak devam edecek, diğer kurumlar vergisi mükellefleri için yüzde 20 olarak uygulanacak.
Ayrıca, imalatçı ve ihracatçı firmalarda kurumlar vergisi, imalat ve ihracat dolayısıyla elde edilen kazanca uygulanan kurumlar vergisi oranı, 2022’den itibaren yüzde 1 düşük uygulanacak.

Sonraki Haber