Tosuncuk'un mütalaası açıklandı: 88 bin yıl hapis!
Çiftlik Bank adı altında yaklaşık 4 bin kişiyi dolandıran Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın'ın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın 88 bin 302 yıla kadar hapsi isteniyor
Çiftlik Bank vurguncusu 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, ağabeyi Fatih Aydın ve beraberindeki 20 sanığın yargılandığı dava Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada duruşma savcısı mütalaasını açıkladı. 88 bin 302 yıla kadar hapis cezası isteyen savcının mütalaasına karşı sanıkların son sözleri 11 Kasım'da alınacak.
Duruşmaya Mehmet Aydın ve Fatih Aydın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Savcı, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın'ın 'bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık' suçundan 4 bin 414 kez olmak üzere 'suç örgütü kurma' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından cezalandırılmasını talep etti. Her iki sanık için de toplam 88 bin 302'şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
TUTUKSUZ SANIKLAR DA TUTUKLANDI
Tutuksuz sanıklar Osman Naim Kaya, Cafer Çolak ve Serdal Dostdoğru söz alarak suçları olmadığını kaydetti ancak savcı mütalaasında 3 kişinin de tutuklanmasını talep etti. Mahkeme de ara kararında tutuksuz sanıkların tutuklanmasına hükmetti. Duruşma 11 Kasım'a ertelenirken duruşmaya katılmayan 14 tutuksuz sanık hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
NELER OLDU?
Çiftlik Bank adı verilen ponzi sisteminde Mehmet Aydın ve ekibi pekçok insanı kandırarak sanal ortamda bir çiftlik kurarak sözde inek alımı yapıyordu. Sanal çiftlik hayvanları satın alan mağdurlar, bu hayvanlar için depo ve yem masrafını ödüyordu. Sanal çiftlik bazı bölgelerde gerçeğe dönmüş Çiftlik Bank çiftlikleri oluşturulmuştu. Böylece çok sayıda kişinin olayın gerçek olduğuna inanması sağlanmıştı. Hatta üretilen ürünlerin Çiftlik Bank marketlerinde satışa sunulduğu dahi iddia edilmişti.
2017 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) "saadet zinciri" kurulduğu için suç duyurusunda bulunmuştu.
İnterpol tarafından aranan Mehmet Aydın, 2020 yılında Brezilya'dan Türkiye'ye gelerek teslim olmuştu.
2013 yılında "Saadet zinciri" ve "piramit sistemi" satış sistemlerinin kurulması, yayılması ve tavsiye edilmesi Tüketicinin Korunması Kanunu'un 80. maddesine göre yasaklandı.