Trafik kazası değil nöbet öldürdü!

Dr. Rümeysa Berin Şen, hastanedeki nöbetin ardından trafik kazasında hayatını kaybetti. Şen’in 36 saat nöbet tuttuğu ifade ediliyor. Meslektaşları ve sağlık örgütleri hem hekimlerin hayatını hem de toplum sağlığını tehdit eden uygulamaya son verilmesini istedi

Ankara Şehir Hastanesi’nde görevli asistan hekim Rümeysa Berin Şen, iddiaya göre 36 saatlik nöbetin ardından kullandığı araçla bir tıra çarparak hayatını kaybetti. Sağlık örgütleri, asistan hekimlere yönelik insanlık dışı uygulamaların son bulmasını istedi.

Rümeysa Berin Şen, 25 yaşındaydı. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın ardından temmuz ayında Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’nde uzmanlık eğitimi almaya başlamıştı. İşinde titizdi. 36 saat uykusuz başladığı nöbeti devrederken arkadaşına, “Bütün işleri yetiştirmeye çalıştım bir eksiklik olursa ara” notu bıraktı. Zihni hastaları ile meşguldü ancak bedeni uykusuzluğa daha fazla dayanamadı. Yol kenarında duran bir tıra çarptı. Hurdaya dönen araçtan cansız bedeni çıkarıldı. Genç hekimin vefatı asistan hekimlere yönelik haksız uygulamayı bir kez daha acı içinde yüzümüze çarptı. Çoğu hastanede asistan hekimler, sabah mesaiye başlıyor, gece nöbete kalıyor ertesi gün, gece boyu çalışmamış gibi mesaiye devam ediyor. Bazı bölümlerde çalışma süresi 36 saate varıyor. Sağlık örgütleri ve hekimler nöbet ertesi izin istiyor.

SAĞLIK SİSTEMİ YENİLENMELİ

Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. Hikmet Çevik: Ağır iş yükü, "iş yükü canavarı" hekimliğin her alanının en önemli sorunu. Bütün sorunların kaynağı. Çiçeği burnunda genç bir meslektaşımızı aramızdan aldı. Üzgünüz. Kabul edilemez. Sağlık sistemimizi her yönüyle yenilemenin vakti geldi.

UCUBE VARDİYA SİSTEMİ KALDIRILMALI

Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası:

Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde kabul görmeyen 24 ve 36 saatlik mesai sistemi uygulamasının; akademik literatürde defalarca geçersizliği kanıtlanmış olmasına, çalışanların tükenmişlik düzeylerini artırdığının bilinmesine, topluma sunulan sağlık hizmetinde aksamalar yaşattığının defalarca tecrübe edilmesine rağmen halen ülkemizin birçok üniversite hastanesinde ısrarla sürdürülmesi kabul edilemez bir durumdur.

Meslektaşımızın canına mâl olan bu elim kazanın mümessili dikkatsizlik değil, dikkatsizlik ve derin yorgunluğa sebep olan bu ucube vardiya sisteminin ta kendisidir.

Yetkilileri bu ucube sistemin derhal kaldırılması adına göreve davet ederken değerli meslektaşımıza Allah’tan rahmet, kederli yakınlarına sabırlar temenni ediyoruz.

ÖĞRETİM ÜYELERİ ÇABA HARCAMALI

medikrtik.com Sağlık Haber Portalı:

Yoğun iş yükünün altında, uykusuz tutulan bir nöbetten ötürü bu kaza gerçekleşti.

İnsanlığa sığmayacak sürelerde, 36 saat tutulan bir nöbet bu ölüme sebep oldu. Meslektaşımız, çalışma arkadaşımız Rümeysa’nın ölümü bir kaza değil iş cinayetidir!

Bu kazanın sebebini genel trafik sorunlarından öte, sağlık sistemimizde ters giden aşırı iş yükünde, ertesinde izin olmayan nöbetlerde aramak gerekir.

Sağlık yöneticilerinden ve fakülte hocalarımızdan 36 saat nöbet sisteminin değişmesi için çaba harcamasını istiyoruz. İnsanca çalışmak hepimizin hakkı. Bir arkadaşımızı daha uykusuz nöbetlere, yoğun iş yüküne kurban vermemek için mücadelemize devam edeceğiz.

CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ BAŞHEKİMİ PROF. DR. KUTLUBAY: SAĞLIK BAKANLIĞI DÜZENLEME YAPMALI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zekai Kutlubay Sağlık Bakanlığı’nın asistan hekimler için nöbet ertesi izin düzenlemesi yapması gerektiğini söyledi. Kutlubay Aydınlık’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı buna bir çözüm getirmeli. Asistanların çalışma koşulları düzenlenebilir. Uzun çalışma saatleri sonrasında dikkat dağılabilir. Nöbet sonrası 24 saat izin verilebilir. Ama bunun olması için asistan sayısının da yeterli olması gerekiyor. Çünkü asistanlar hasta bakıyor. Nöbet sonrası izin yapacak insan kaynağını yaratmanız gerek. Bu da Sağlık Bakanlığı’nın yapabileceği bir şey.”

Sonraki Haber