TRT Farsça yayına başladı: İletişim Başkanından dikkat çeken üç madde

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Farsçanın amaçlarını üç maddede sıraladı. Batı’yı eleştiren Altun’un İran’a dostane mesajları ve ortak tehditlere karşı ortak mücadele vurgusu dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Farsça Dijital Haber Platformunun üç amacı olduğunu duyurdu. Altun bunları Türkiye-İran ilişkilerini geliştirmek, ortak tehditlere karşı ortak mücadele etmek ve Batının medya hegemonyasını kırmak olarak sıraladı.

TRT Farsça Dijital Haber Platformu dün akşam Ankara’da bir otelde tanıtıldı. Tanıtım programına bazı diplomatik misyon sahipleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile medya temsilcileri ve Fars kültür-sanat araştırmacıları da katıldı. Türkiye-İran ilişkilerine dair dostane mesajların verildiği etkinlikte İran Büyükelçiliğinden kimsenin olmadığı görüldü.

‘FARSÇA ZENGİN KÜLTÜR İKLİMİ’

Açılışta konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, TRT Farsça ile İran, Afganistan ve Tacikistan'ı kapsayan 130 milyonluk bir coğrafyaya sesleneceklerini belirtti.

Zahid Sobacı: "Türklerin ve Farsça konuşulan coğrafyalardaki halkların birbirini daha iyi tanıması için güvenilir medya kaynaklarından yararlanabilmeleri gerekmektedir."

Farsça konuşan bölgelerle ortak kültürel bağları güçlendirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Sobacı’nın ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Fahrettin Altun, “TRT Farsi Dijital Haber Platformu bizim hakikate bağlılığımızın bir eseridir. Hakikat mücadelemizin eseridir.” dedi.

Türkiye ve İran halklarını “iki kadim halk” diye niteleyen Altun, Farsça’nın zengin bir dil olduğunu, o iklimde var olmanın insanlığa hizmet olduğunu dile getirdi. “Farsça gibi zengin bir dilde yapılacak bir yayından bahsediyoruz. Bu zengin kültür ikliminde var olmak, yayın yapmak, içerik üretmek; kuşkusuz dünya kültürüne, insanlığa bir hizmettir.” ifadelerini kullandı.

‘İKİ KADİM HALKIN ETKİLEŞİMİ HAYATİ’

Fahrettin Altun, iki kadim halk arasındaki etkleşimin tarih boyunca var olduğunu söyledi. Bozmaya yönelik girişimlere rağmen Türk-Fars etkileşiminin devam ettiğinin altını çizen Altun, sadece Mevlâna Celâleddin Rumî ve eserlerinin dahi bir ispat olduğuna işaret etti. Altun şöyle devam etti:

“Bölgenin ve dünyanın iki kadim halkı arasında doğrudan bir etkileşim kanalı inşa etmek, doğrudan bir iletişim kanalı inşa etmek yine son derece hayati bir unsurdur. Bu etkileşim tarih boyunca var olmuş bir etkileşimdir. Ve modern dönemle birlikte her ne kadar bu etkileşimin ruhunu bozmaya dönük girişimler olsa da bu iki kadim halk arasındaki etkileşim varlığını güçlü bir şekilde devam ettirmiştir. Sadece Mevlâna Celâleddin Rumî'nin Divân-ı Kebiri bile bu etkileşimin ne kadar güçlü olduğunu bizlere gösterir zannediyorum.”

Gazetemiz Ankara Haber Müdürü Aykut Diş ve Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Adnan Türkkan, TRT Farsça tanıtım programına katıldı.

‘BATININ ENFORMASYON TEKELİNİ KIRMA’ HEDEFİ

Altun, konuşmasında Batı’nın ideolojik ve kültürel hegemonyasına özellikle dikkat çekti. Yakın kültürlerin, uzak kültürler üzerinden anlaştırılmaya çalışıldığını öne süren Altun, “Batılı medya kuruluşları ve onların arkasındaki güç odakları küresel adaletsizliği pekiştirmek için bütün dünyada bir hakikat krizini ortaya çıkartıyorlar.” şeklinde seslendi. TRT Farsçanın “Batılı merkezlerin dünya üzerindeki enformasyon tekelini ve dezenformasyon potansiyelini kırmak.” hedefi olduğunu da ekledi ve şöyle anlattı:

“Batılı haber merkezlerinin bütün dünyada insanlığı maruz bıraktığı bir enformasyon tekeli ve diğer taraftan da bir dezenformasyon potansiyeli var. Bu tekeli ve bu potansiyeli bu tehlikeyi ortadan kaldırmamız bunun için mücadele etmemiz gerekiyor. Biz bunun bu mücadelenin insanlığa hizmet olduğunu düşünüyoruz.”

‘AYRIŞTIRICI DİLDEN UZAK DURMALI’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, 2025 yılının Türkiye-İran Kültürel İşbirliği Yılı olduğunu ve TRT Farsçanın bu yılın arifesinde kurulduğunu hatırlattı. Altun, TRT Farsça Dijital Haber Platformunun amacını Türkiye-İran ilişkilerini geliştirmek, ortak tehditlere karşı ortak mücadele etmek ve Batının medya hegemonyasını kırmak olarak sıraladı. “Her ne surette olursa olsun ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı dilden uzak durmalıyız. Dezenformasyona asla tevessül etmemeliyiz.” uyarısında bulunarak şunları kaydetti:

“TRT Farsinin bir amacı da, bölgenin iki kadim ülkesi Türkiye ve İran ilişkilerine özellikle katkı sağlayacak olmasıdır. Biz ikili ilişkilerimizdeki nitelikli işbirliği ve koordinasyonu medya ve iletişim alanında da sürdürmek istiyoruz.”

‘ORTAK TEHDİTLERLE YÜZLEŞİYORUZ’

“Her ne kadar feodal iletişim şebekeleri bu gayretlerimizi baltalamaya, manipüle etmeye gayret etseler de, biz ne olursa olsun feodal şebekelerin nifak sokma gayretlerine pirim vermiyoruz. Zira ortak tehditlerle yüzleşiyoruz. Bakınız bugün bölgemizde İsrail eliyle bütün Müslümanlığı, bütün İslam dünyasını, bana soracak olursanız aslında bütün insanlığı hedef alan bir işgal ve sömürü siyaseti var. Bunun çok farklı alanları var. Kendi alanımızla ilgili olarak, iletişim ve medya alanında, gerçekten bu bağlamda bu mücadeleyi sürdürmek ve stratejik iş birlikleri ortaya koymak durumundayız.

“TRT Farsi ülkemize, bölgemize, insanlığa hayırlar getirsin, hakikatin hizmetkarı olsun ve inşallah dünya barışına, dünya istikrarına, huzuruna hizmet etsin.”

Sonraki Haber