Trump'tan dikkat çeken açıklama: Zelenskiy tarihin en büyük pazarlamacısı

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy hakkında dikkat çeken değerlendirmede bulundu. Trump, 'Bence Zelenski tarihin en büyük pazarlamacısı. Ne zaman ülkeye gelse 60 milyar dolarla geri dönüyor.' dedi.

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçiler'in başkan adayı Donald Trump, Pennsylvania'daki seçim mitinginde konuştu.

Kasım’da seçilmesi halinde “savaşı 24 saat içinde” bitireceğini sık sık dile getirenTrump daha önce de pek çok kez Ukrayna’ya ABD’nin verdiği desteği eleştirmiş ve Rus lider Vladimir Putin’i övmüştü. Aynı zamanda Trump, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini para israfı olarak tanımlamıştı.

"Eğer seçimi kazanırsam Putin ve Zelenskiy'i arayacağım ve savaşı bitirmeleri için bir anlaşmaya varmalarını söyleyeceğim." diyen Trump, "Bence Zelenskiy tarihin en büyük pazarlamacısı. Ne zaman ülkeye gelse 60 milyar dolarla geri dönüyor" dedi.

Trump'ın açıklamalarının, Zelenskiy'nin “zafer planı” olarak adlandırdığı stratejisini ABD Başkanı Joe Biden’a sunacağı ziyaretin haftasına denk geldiğine dikkat çekiliyor.

ABD, şu ana dek yaptığı 56 milyar dolar yardımla Ukrayna’ya destek veren başlıca ülke.

Trump ile Mart ayında görüşen Macaristan Başbakanı Viktor Orban “Trump’ın Ukrayna-Rusya savaşına kuruş para vermeyeceğini, böylece de savaşın sona ereceğini” söylemişti.

ZELENSKİY: ABD 'BAŞLICA DESTEKÇİMİZ'

BM Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'de bulunan Zelenskiy ise Trump ile eş zamanlı yaptığı açıklamada, "ABD'nin kararlı eylemleri, gelecek yıl Rus saldırganlığının durdurulmasını hızlandırabilir" dedi.

Zelenskiy, Biden ile görüşmesinden sonra planını, ABD Kongresi’ne ve iki başkan adayına (Kamala Harris ve Donald Trump) sunacağını söylemişti.

Zelenskiy, Ruslar Donbass’ta ilerlerken ABD ve diğer müttefiklerinden uzun menzilli silahlarla Rusya'nın daha içlerindeki hedefleri vurmak için izin arıyor.

Zelenskiy’nin açıklamasında ayrıca müttefiklerine şimdiye kadarki yardımları için minnettar olduklarını söyledi ve ABD’den “başlıca destekçi” diye söz eti.

Sonraki Haber