Tüccar fiyatı daha da düşürdü

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin açıkladığı hububat alım fiyatlarına ziraat odaları ve üretici tepkili.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin açıkladığı hububat alım fiyatlarına ziraat odalarının ve üreticinin tepkisi sürüyor. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulları toplanarak, fiyatların güncellenmesi çağrısı yaptılar.
TMO tarafından 9 lira 25 kuruş olarak açıklanan buğday alım fiyatının kabul edilemez olduğunu açıklayan Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Sanırım Maliye Bakanının tasarruf tedbirlerine takıldık ama buğday üretiminin, üretimin tasarrufu olmaz." dedi.

Aydın Ziraat Odaları Başkanları adına açıklamayı yapan Kendirlioğlu, “TMO fiyat açıkladıktan sonra tüccar da fiyat düşürdü, keşke hiç fiyat açıklanmasaydı. Maliye Bakanının tasarruf tedbirlerine takıldık. Buğday üretiminin tasarrufu olmaz. Bir kilogram buğday üretiminin maliyeti 10 lira 88 kuruş. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıl buğday üretimi olmaz. Bu açıklanan fiyatlar güncellenmeli ve en az 13 lira olmalı." diye konuştu.

TMO, ALMAMA POLİTİKASI UYGULAYACAK

Edirne Ziraat Odaları Başkanları da bir araya gelerek otak açıklama yaptı. İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, “Ekilmedik bir karış yer bırakmayın, sen yeter ki üret, denilerek çıkılan bu yolda buğday ve arpa üreticisi kaderine terk edilmiştir. Çiftçinin kazanacağı bu para ile 12 ay geçineceği gerçeği dikkate alınmamıştır. Çiftçilere göre, TMO’nun ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması 'buğdayı bana getirmeyin' anlamına geliyor. Fiyatın düşük ve ödemenin geç olması TMO'nun buğday 'almama' politikası uygulayacağını gösteriyor.

“Uygulanan bu tarım politikaları çiftçiye büyük zarar veriyor bu zararlardan bir an önce dönülmeli ve çiftçi olarak sabrımız sınanmamalıdır. Bu nedenle açıklanan bu fiyatlar maliyetlerimizin, Türkiye gerçeklerinin ve Türkiye de yaşanan enflasyonun çok altındadır. Fiyatları kabul etmiyoruz ve fiyatların tekrar revize edilerek üretimin sürdürülebilir olması için gerekli adımların atılması talep ediyoruz.”

PİYASADA STOK VAR

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil de “İthalatın kapatılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat bu, piyasanın anında yükseleceği anlamına gelmez. Piyasadaki stokumuzu bitirmeden iç piyasanın yükselmesini bekleyemeyiz. İç piyasa yükselecektir belki, fakat çiftçiler o zamana kadar elindeki ürünü satacaktır. Fiyatlar çok düşük, çiftçilerimiz bu şekilde üretime devam edemeyeceklerdir. TMO’ya sesleniyoruz: Bu halkın karnını doyuran çiftçilerimize kulak verin.”

Sonraki Haber